Sık Sorulan Sorular
Bölge Adliye Mahkemesi hakkında sık sorulan sorular
Hukuk alanında eğitim gören öğrencilerin ve mesleklerini icra eden avukat, hâkim ve savcıların güncel içtihatları takip edebilmeleri için bölge adliye mahkemelerinin verdiği emsal niteliğindeki kararlara; Full & Egal’in Detaylı Arama özelliğiyle; ülke, mahkeme ve kurum filtreleriyle Bölge Adliye Mahkemesi seçeneği seçilerek veri tabanından binlerce istinaf kararı arasından arama yapılabilir.
Bölge Adliye Mahkemeleri, 5235 sayılı ve 26/9/2004 tarihli kanunla kurulan ve ilk derece mahkemeler ile üst derece mahkemeler arasında yer alan ara derece mahkemesidir. Uygulamada Bölge Adliye Mahkemelerine istinaf mahkemesi de denir. Oluşturulan bu yeni mahkeme ile yerel mahkeme kararlarına karşı temyiz yoluna gitmeden önce istinaf yoluna başvurulabilecektir. Ancak altyapı yetersizliğinden dolayı Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması ve bu sebeple istinaf yolunun yürürlüğe girmesi pek çok kez ertelenmiştir. Son olarak ise Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine dair Yönetmelik 6 Ağustos 2015 tarihinde 29437 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren ilgili Yönetmelikle birlikte Bölge Adliye Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinin Tüm Yurtta Göreve Başlayacakları Tarihe İlişkin Kararla bölge adliye mahkemeleri öngörüldüğü üzere 20.07.2016 tarihinde göreve başlamıştır.
İstanbul, Sakarya, Ankara, Samsun, Trabzon, Erzurum, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri, Diyarbakır, Van, Antalya, Adana ve Gaziantep olmak üzere toplamda on beş tane Bölge Adliye Mahkemesi bulunmaktadır. Her bir Bölge Adliye Mahkemesi kendi yargı çevrelerine dâhil olan il ve ilçelerin idari sınırları içindeki alt mahkemelerin vermiş olduğu kararları incelemektedir.
Bölge adliye mahkemeleri, Adalet Bakanlığı tarafından bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlere, Hâkimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak kurulur. Yargı çevresinin belirlenmesi, değiştirilmesi veya kaldırılması kararlarını Adalet Bakanlığının önerisiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu verir. Alınacak tüm kararlar, Resmi Gazetede yayımlanır.
Bölge Adliye Mahkemeleri, başkanlık, ceza daireleri başkanlar kurulu, hukuk daireleri başkanlar kurulu, daireler, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, Bölge Adliye Mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşur. Her Bölge Adliye Mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur. Dairelerin sayısı gerekli görüldüğü hallerde Adalet Bakanlığının önerisi ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından azaltılıp arttırılabilir. Daireler bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşur. Her Bölge Adliye Mahkemesinde başkan ve yazı işleri müdürlüğünden oluşan başkanlık ile bir başkan bulunur. Her Bölge Adliye Mahkemesinde Cumhuriyet başsavcısı ve yeteri kadar Cumhuriyet savcısından oluşan bir Cumhuriyet başsavcılığı bulunur. İlgili dairelerin başkanları ve Bölge Adliye Mahkemesi başkanı, ceza daireleri başkanlar kurulunu ve hukuk daireleri başkanlar kurulunu oluşturur.
Bölge Adliye Mahkemesi hukuk dairesi ilk olarak bir ön inceleme yapar. İncelemenin başka bir daire tarafından yapılıp yapılmaması gerektiği, kararın kesin olup olmadığını, başvurunun süresi içinde yapılıp yapılmadığını, başvuru şartlarının yerine getirilip getirilmediğini, başvuru sebeplerinin ve gerekçesinin gösterilip gösterilmediğini inceler. Yapılan ön inceleme aşamasında bir eksiklik tespit edilmezse inceleme aşamasına geçilir. Kamu düzenine ilişkin konular haricinde, inceleme dilekçe üzerinde gösterilen sebeplerle sınırlı olarak yapılır. İstinaf mahkemesi hukuka uygunluk denetiminin yanı sıra, gerekli gördüğünde duruşma yaparak işin esasına girebilir ve yeniden bir karar verir. Daireler, bir başkan ve iki üyenin katılmasıyla toplanır. Görüşmeler gizli yapılır ve kararlar çoğunluk oyla verilir.
5235 sayılı Kuruluş Kanunun 36. ve 37. maddeleri uyarınca; bölge adliye mahkemeleri, adli yargı ilk derece hukuk veya ceza mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılan başvuruları inceleyip karara bağlar. Yargı çevresi içinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk ve ceza mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek, yargı çevresindeki yetkili adli yargı ilk derece hukuk mahkemesinin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığında veya yargı sınırlarının kapsamında uyuşmazlık yaşayan iki mahkemenin yargı sınırlarının belirlenmesinde tereddüt edilmesi durumunda, dosyanın dava için uygun mahkemeye nakledilmesine karar vermek, Bölge Adliye Mahkemesinin görevleri arasında yer alır.
26/9/2004 tarihinde kabul edilen 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı 7/10/2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2007’de uygulamaya geçilmesi gereken, ancak altyapı yetersizliğinden ötürü açılışı sürekli ertelenen Bölge Adliye Mahkemeleri sonunda 20.07.2016 tarihinde faaliyete geçmiştir.
Bölge adliye mahkemelerinin verdiği emsal niteliğindeki kararlar hem hukuk fakültelerinde okumakta olan hukuk öğrencilerinin hem de meslekteki avukat, hâkim ve savcıların güncel yargı kararlarını takip edebilmesi ve hukuktaki şeffaflık ilkesinin sağlanması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bölge adliye mahkemelerinin kararlarına; Full & Egal arama motoru içtihat başlığı altından; Detaylı Arama filtreleriyle Bölge Adliye Mahkemesi seçeneği seçilerek veri tabanından binlerce istinaf kararı arasından arama yapılabilir.
Bölge Adliye Mahkemesi, HMK m.135/1’de belirtildiği üzere; yerel mahkemenin görevsiz veya yetkisiz olmas, davaya bakması yasak olan hâkimin davaya bakmış olması gibi usule aykırılıkların varlığı halinde ilgili yerel mahkeme kararının esasını incelemez. İlk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasına ve dosyanın yeniden görülmesi için ilgili yerel mahkemeye ya da uygun göreceği başka bir görevli ve yetkili alt mahkemeye, duruşma yapmadan ve kesin olarak gönderilmesine karar verir. Eğer Bölge Adliye Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda alt mahkemenin kararının hukuka uygun olduğuna kanaat getirirse, istinaf başvurusunun esastan reddine; yargılamada eksiklik bulunmakla birlikte, yeniden yargılamaya ihtiyaç duyulmadığı takdirde veya kararın gerekçesinde hata varsa duruşma yapılmadan kararın düzeltilmesi suretiyle esas hakkında karar verir. Diğer hallerde ise Bölge Adliye Mahkemesi duruşma yaparak esas hakkında karar verir. Temyizden farklı olarak bozma ya da onama kararı verilmez. İlk derece mahkemesinin kararı kaldırılır veya kısmen ya da tamamen kabulüne karar verilir.
Her Bölge Adliye Mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur. Dairelerin sayısı gerekli görüldüğü hallerde Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca artırılıp azaltılabilir. Her dairede bir başkan ve yeteri kadar üye bulunur. İlgili dairelerin başkanları ve Bölge Adliye Mahkemesi başkanı, ceza daireleri başkanlar kurulunu ve hukuk daireleri başkanlar kurulunu oluşturur. Başkanlar kurulunun görevi, Bölge Adliye Mahkemesi hukuk ve ceza dairelerini numaralandırmak ve aralarındaki iş bölümünü belirlemek, daireler arasında çıkan iş bölümü uyuşmazlıklarını karara bağlamaktır. Bunun yanı sıra, benzer olaylarda Bölge Adliye Mahkemesi hukuk veya ceza dairelerince verilen kesin nitelikteki kararlar arasında veya ilgili Bölge Adliye Mahkemesi ve başka bir istinaf mahkemesi arasında hukuk veya ceza dairelerince verilen kesin nitelikteki kararlar arasında uyuşmazlık tespit edilmesi halinde, bu uyuşmazlığın giderilmesi için gerekçeli olarak ve kendi görüşlerini de ekleyerek, uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay’a re’sen başvururlar veya ilgili makamların istemi üzerine başvurabilirler.
Son dönemde kullanımı oldukça kolaylaşan ve yaygınlaşan e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na bağlı geliştirilen https://www.adalet.gov.tr/ sitesi de kullanılabilir.
Bölge Adliye Mahkemesi hakkında sık sorulan sorular