Konya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi 2021/1466 Esas 2023/631 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1466
Karar No: 2023/631
Karar Tarihi: 22.03.2023

T.C. KONYA BAM ... HUKUK DAİRESİ
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
... HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: ...
KARAR NO: ...
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN: ... (...)
ÜYE: ... (...)
ÜYE: ... (...)
KATİP: ... (...)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: KONYA ... ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: ...
NUMARASI: ... Esas - ... Karar
DAVACI: ... - (T.C. Kimlik No: ...)
VEKİLİ: Av. ...

İSTİNAF EDEN DAVALI: ...
VEKİLİ: Av. ...
DAVA: Menfi Tespit
İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ: 22/03/2023
YAZIM TARİHİ: 28/03/2023
Taraflar arasında görülen davada Konya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas- ... Karar sayılı kararın Dairemizce incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içerisinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten ve üye hakimin görüşleri alındıktan sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
DAVA: Davacı vekili, hırdavat işiyle uğraşan müvekkilinin davalıya dava konusu ... Şubesi ...hesap no üstünden 15.000,00 TL'lik çeki keşide ederek verdiğini, davalının çek karşılığında müvekkiline göndermesi gereken hırdavat malzemelerini göndermediğini, bu çekten dolayı müvekkilinin davalıya hiçbir borcunun olmamasına rağmen davalının kötü niyetli olarak çeki tahsil etmek istediğini, çekin tahsili halinde, müvekkilinin ileride telafisi imkansız maddi ve manevi zararlara uğrayacağının muhtemel olduğunu ileri sürerek, müvekkilinin anılan çekten dolayı davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesinin talep ve dava etmiştir.
Davalı, davaya cevap vermemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, "...Yukarıda izah edilenler ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davalı tarafa ticari defterlerinin incelenmesi hususunda ihtaratta bulunulmuş olmasına karşın davalı tarafça ticari defterlerin ibraz edilmediği, bu nedenle ticari defterlerin inceleme konusu yapılamadığı, dosyadaki mevcut delil durumuna ve davalı tarafın ticari defterlerini ibrazdan kaçınması durumuna göre çek karşılığı malzemelerin davacıya teslim edildiği hususunun sabit olmadığı, bu bakımdan dava konusu çek bedeli bakımından davacının borcu bulunmadığı kanaatine varılmakla davanın kabulü ile, davacının, ... hesap nolu ... Şubesine ait ... keşide tarihli, keşidecisi ..., lehtarı ... olan 15.000,00 TL lik çekten dolayı davalıya borçlu olmadığının tespitine, tazminat talebinin reddine..." şeklinde karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ: Davalı vekili, müvekkilinin davadan haberdar olmadığını, usulsüz tebligatlarla davanın görüldüğünü ve kararın kesinleştirildiğini, dava dilekçesinin yanlış adrese tebliğe çıkarıldığını, gerekçeli kararın da yine aynı şekilde müvekkilinin eski adresine TK'nın 35. maddesine göre çıkarıldığını, müvekkilinin e tebligat adresinin bulunmasına rağmen TK 35. maddeye göre tebligat çıkarılmasının usulsüz olduğunu, müvekkilinin şirket merkezini taşıması, bu sırada dava dilekçesinin eski adrese tebliğ edilmesi, ticaret sicilinde adres değişikliğini tescil edilmesinin 2 aylık sürede üst üste geldiğini ve mahkeme tarafından ticaret sicil müdürlüğünden tekrar adres sorulmadığını, bu nedenle müvekkilinin mağdur edildiğini, müvekkilinin ticari merkezi ...'da olduğundan davaya bakmakla yetkili mahkemenin ... Adliye Mahkemeleri olduğunu, 7101 sayılı Yasanın 48. maddesi ile 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesine yapılan değişiklikle tüzel kişiler bakımından 01.01.2019 tarihi itibariyle elektronik tebligatın zorunlu hale geldiğini, müvekkili şirketin de 02.02.2019 tarihinde e-tebligat adresini aldığını ve aktif hale getirdiğini, gerekçeli kararın ise, müvekkilinin eski adresine normal posta yoluyla TK 35'e göre 03.09.2019 tarihinde tebliğ edildiğini, Tebligat Kanunu uyarınca elektronik tebligat adresi olan tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olup, bu yolla yapılmayan tebligatların usulsüz ve geçersiz olacağını, kambiyo senetlerinin sebepten mücerret olduğunu, çekin borca karşılık verilmiş olup, bunun mal karşılığı verildiği hususunun davacının tek taraflı delilsiz iddiasından ibaret olduğunu, defter ibrazı için yapılan tebligatın da usulsüz olduğunu, davacının ticari ilişki içinde olduğunu ve müvekkiline borcunun bulunduğunu, usule uygun tebligat yapılsaydı ticari defterlerin incelenmesi neticesinde de bu hususun görüleceğini ileri sürerek, mahkeme kararının kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, kambiyo senedine dayalı menfi tespit istemine ilişkin olup, yukarıda özetlendiği şekilde karar verilmiştir.
İstinaf incelemesi HMK 355. madde gereğince istinaf dilekçesinde ileri sürülen sebeplerle ve re'sen kamu düzenine aykırılık yönünden sınırlı olarak yapılmıştır.
İstinaf yoluna başvurma süresinin HMK'nın 345. maddesinde 2 hafta olduğu ve bu sürenin ilamın usulen taraflara tebliği ile başlayacağı, aynı Yasanın 346. maddesinde ise, kanuni süre geçtikten sonra verilen istinaf dilekçesinin reddine karar verileceği düzenlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinde, mahkemece verilen kararın davalı vekilinin istinaf dilekçesinde de belirtmiş olduğu e-tebligat adresine 02.03.2020 tarihinde tebliğ edildiği, mahkemece de işbu tebliğ tarihi ve COVİD nedeniyle uzayan süreler de nazara alınarak 01.07.2020 tarihinde kararın kesinleştirildiği, davalı vekili tarafından 03.06.2021 tarihli istinaf dilekçesi ibraz edildiği, 04.06.2021 tarihinde istinaf yoluna başvurma harcı, mahkemece düzenlenen muhtıra sonrasında da 24.06.2021 tarihinde nisbi istinaf karar harcının yatırıldığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla, istinaf başvurusunun süresinde olmaması nedeniyle ilk derece mahkemesince HMK 346. maddesi gereğince istinaf dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekirken karar verilmeden dava dosyasının dairemize gönderildiği, dairemizce yapılan inceleme sonucunda da istinaf talebinin süresinde yapılmamış olduğu tespit edildiğinden HMK'nın 352/1.c maddesi delaletiyle HMK'nın 346/1 maddesi gereğince istinaf dilekçesinin reddine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davalı vekilinin istinaf başvuru dilekçesinin REDDİNE,
2- İstinaf başvurusunda bulunan davalı tarafından yatırılan 256,17 TL istinaf karar harcının talep halinde davalıya iadesine,
3- İstinaf incelemesi sırasında duruşma açılmadığından ücret-i vekalet ile ilgili hüküm kurulmasına yer olmadığına,
4- İstinaf başvurusunda bulunan davalı tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 359/4. maddesi gereğince kararın ilk derece mahkemesince taraflara tebliğine,
6- Dava dosyasının ilk derece mahkemesine gönderilmesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 22/03/2023 tarihinde oybirliği ile HMK'nın 352 maddesi gereğince kesin olarak karar verildi.

Başkan ... Üye ... Üye ... Katip ...
e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır e-imzalıdır


R.T



Full & Egal Universal Law Academy