Konya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi 2023/586 Esas 2023/709 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2023/586
Karar No: 2023/709
Karar Tarihi: 10.04.2023

T.C. KONYA BAM ... HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: ... - ...
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
... HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: ...
KARAR NO: ...
KARAR TARİHİ: ...
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN: ... (... )
ÜYE: ... (... )
ÜYE: ... (... )
KATİP: ... (... )

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: KONYA ... ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ: ...
NUMARASI: ... Esas ... Karar
DAVACI : ...
VEKİLLERİ: Av. ...
DAVALI :1- ...
VEKİLİ: Av. ...
DAVALI : 2- ...
DAVA: Tazminat (Rücuen Tazminat)
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 10/04/2023
İSTİNAF KARAR YAZIM TARİHİ: 10/04/2023
Yukarıda bilgileri yazılı mahkemece verilen karara ilişkin istinaf talebi üzerine mahkemece dosya istinaf incelemesi yapılmak üzere dairemize gönderildiğinden yapılan ön incelemeyle heyete tevdi olunan dosyanın gereği görüşülüp aşağıdaki karar verilmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Dosyanın incelenmesinde; davalı ...'ye yapılan tebligatların incelenmesinde; bila ikmal gelen tebligat sonrası tebligatların aynı adrese TK m35'e göre yapıldığı, davalı şirketin bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü'nden adreslerinin sorulmadan ve teyit edilmeden tebligat yapıldığı görülmüştür.
İlk derece mahkemesinin gerekçeli ve tavzih kararının, davacının istinaf dilekçesinin davalı ...'ye yasal şartları oluşmadan doğrudan doğruya 35. maddesine göre tebliğ yapıldığı anlaşıldığından, öncelikle kanunen zorunlu olan Elektronik Tebligat yönteminin uygulanması; bunun zorunlu şartlar nedeniyle mümkün olmaması halinde, davalı ...'nin unvan bilgilerinin ve tebligata yarar son adresinin bağlı olduğu Ticaret Sicil Memurluğundan sorularak belirlenen bu ticaret sicil kaydındaki son adresine normal tebligat çıkartılarak, tebligatın iade gelmesi, tebligatın yapılamaması, iade zarfında yeni bir adres tesbit edilememesi durumunda, davalı şirket için Ticaret Sicil Memurluğundan gelen ticari sicil adresine TK'nun 35. maddesine göre tebliğinin sağlanması, bundan sonra tekrar istinaf incelemesi için Dairemize gönderilmek üzere dosyanın Hukuk Muhakemeleri Kanununun 352. maddesi göre; mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Yerel mahkeme gerekçeli ve tavzih kararının, davacının istinaf dilekçesinin davalı ...'ye tebliğinin sağlanması için davalının bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Memurluğundan tebliğe yarar adresinin sorulması ile belirlenen adrese yukarıda belirtilen şekilde usulüne uygun olarak tebliğ sağlandıktan sonra dosyanın yeniden istinaf incelemesine gönderilmesi için dosyanın HMK.nun 352. maddesi gereğince mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
2-İstinaf başvurusunun belirtilen eksiklikler giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda HMK m.352 uyarınca oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.10/04/2023

Başkan ...
e-imzalı
Üye ...
e-imzalı
Üye ...
e-imzalı
Katip ...
e-imzalı

Bu evrak 5070 sayılı Yasa kapsamında elektronik imza ile imzalanmıştır.




Full & Egal Universal Law Academy