Konya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi 2023/595 Esas 2023/646 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2023/595
Karar No: 2023/646
Karar Tarihi: 06.04.2023

T.C. KONYA BAM ... HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: ... - ...
T.C.
KONYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
... HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: ...
KARAR NO: ...
KARAR TARİHİ: ...
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN: ... (...)
ÜYE: ... (...)
ÜYE: ... (...)
KATİP: ... (...)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: KONYA ... ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: ...
NUMARASI: ... E. ... K.
DAVACI : ...
VEKİLİ:Av. ...
DAVALILAR : 1- ...
VEKİLLERİ:Av. ...
:2- ...
3- ...
DAVA: Tazminat (Özel Sigorta Sözleşmesinden Kaynaklanan)
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 06/04/2023
İSTİNAF KARAR YAZIM TARİHİ: 06/04/2023
Yukarıda bilgileri yazılı mahkemece verilen karara ilişkin istinaf talebi üzerine mahkemece dosya istinaf incelemesi yapılmak üzere dairemize gönderildiğinden yapılan ön incelemeyle heyete tevdi olunan dosyanın gereği görüşülüp aşağıdaki karar verilmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dosyanın incelemesinde; 18/11/2022 tarihinde "Mahkememizin ... tarihli gerekçeli kararının hüküm bölümünün 2.maddesindeki "..." ifadesinin hüküm bölümünden çıkartılarak yerine "..." ifadesinin yerleştirilmesine" şeklinde HMK'nın 304.maddesi uyarınca tashih şerhi verildiği ancak tashih şerhinin davacıya tebliğ edilmediği anlaşılmıştır.
HMK 304 madde de "(1) Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir.
(2) Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir." denilmektedir.
Mahkemece tashih şerhi hazırlanmışsa da, tashih şerhinin davacıya tebliğe çıkarılmadığı anlaşılmıştır.
Hak kaybına sebebiyet verilmemesi bakımından tashih şerhinin davacıya usulen tebliği ile iki haftalık istinaf süresi beklenildikten sonra taraflar istinaf başvurusunda bulunulur ise buna dair usuli işlemler tamamlandıktan sonra eksikliğin ikmali ile dosyanın yeniden istinaf incelemesine gönderilmesi için HMK nun 352.maddesi gereği dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-İlk Derece Mahkemesi tarafından verilen 18/11/2022 tarihli tashih şerhinin davacıya usulen tebliği ile istinaf ve istinafa cevap süresi beklendikten sonra yeniden gönderilmek üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
2-Diğer istinaf itirazlarının eksiklikler giderilip dosya geldiğinde değerlendirilmesine,
Dair, HMK nun 352. maddesi gereği KESİN nitelikte olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu oybirliğiyle karar verildi.06/04/2023

Başkan ...
e-imzalı
Üye ...
e-imzalı
Üye ...
e-imzalı
Katip ...
e-imzalı

Bu evrak 5070 sayılı Yasa kapsamında elektronik imza ile imzalanmıştır.




Full & Egal Universal Law Academy