Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2023/688 Esas 2023/543 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2023/688
Karar No: 2023/543
Karar Tarihi: 13.04.2023

T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ
Esas-Karar No: 2023/688 - 2023/543
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2023/688
KARAR NO: 2023/543
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 17/01/2023
NUMARASI: 2023/31 E.
İHTİYATİ HACİZ
İSTEYEN:
VEKİLİ:
KARŞI TARAFLAR:
VEKİLİ
TALEP KONUSU: İhtiyati Haciz
Taraflar arasında görülen Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 17/01/2023 tarih ve 2023/31 E. Sayılı ara kararın Dairemizce incelenmesi ihtiyati haciz isteyen tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ : İhtiyati haciz isteyen vekili, müvekkili ile karşı tarafların oluşturduğu iş ortaklığı arasında ...panosunda 15.000.000 ton marn, taban kili, kömür, heyelanlı ve şlamlı malzemenin yüklenilmesi, elektronik taşıt kantarları ile tartılarak harman ve kömür sahasına taşınması, boşaltılması ve serilmesi işine ilişkin hizmet sözleşmesi imzalandığını, bu sözleşme kapsamında karşı taraf yüklenici işçileri tarafından müvekkili ve karşı taraf aleyhine açılan işçilik alacaklarının tahsili talepli davalar sonucu müvekkilinin toplam 760.546,77 TL tutarında ödeme yaptığını, yapılan bu ödemeden taraflar arasındaki sözleşme gereğince karşı tarafın sorumlu olduğunu ileri sürerek, 760.546,77 TL'nin ödeme tarihlerinden işleyecek avans faiziyle tahsili istemiyle açtığı davada alacağın teminat altına alınması için karşı tarafın mal varlıklarının araştırılarak ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, HMK'nın 390/3 maddesi uyarınca, ihtiyati haciz talep edenin, dilekçesinde dayandığı ihtiyati haciz sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorunda olduğu, ancak ihtiyati haciz isteyenin dosya kapsamına göre ihtiyati haciz verilmesini gerektirecek şekilde yaklaşık olarak haklılığını ispatlayamadığı gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ : İhtiyati haciz isteyen vekili, dava konusu edilen alacağın karşı tarafın işçilerine ödenen işçilik alacakları olduğunu, açılan iş davalarının büyük çoğunluğunda karşı tarafın da davalı gösterildiğini ve müvekkili ile karşı tarafın müşterek müteselsil sorumluluğuna hükmedildiğini, müvekkili tarafından ödenen işçilik alacaklarından, taraflar arasındaki sözleşme gereğince karşı tarafın sorumlu bulunduğunu, İİK'nın 257. maddesi uyarınca ihtiyati haciz verilebilmesi için gerekli koşulların oluştuğunu, karşı tarafın ödeme güçlüğü içinde olduğunu bildirdiğini, bu nedenle dava konusu edilen alacağın teminat altına alınması gerektiğini , karşı tarafın adresini değiştirme ve mal kaçırma ihtimali bulunduğunu ileri sürerek, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılarak istemin kabulüne karar verilmesini istemiştir.
GEREKÇE: Talep, ihtiyati haciz istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK'nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı, İcra İflas Kanunu'nun 257. maddesinde, rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısının, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklariyle diğer haklarını ihtiyaten haczettirebileceğinin düzenlendiği, ancak, ihtiyati haciz kararı verebilmek için dosya kapsamında, bu aşamada, yeterli bilgi ve belge olmadığı anlaşılmakla, ihtiyati haciz talep eden vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-İhtiyati haciz isteyen vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-İhtiyati haciz isteyen tarafından istinaf başvurusunda yatırılan maktu harcın mahsubu ile yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-İstinaf aşamasında ihtiyati haciz isteyen tarafından yapılan yargılama giderlerinin anılan tarafın uhdesinde bırakılmasına,
4-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına dair,
5-Kararın tebliği işlemlerinin ilk derece mahkemesince yapılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile 13/04/2023 tarihinde HMK 362/1-f. maddesi uyarınca KESİN olmak üzere karar verildi.
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 13/05/2023

Başkan
Üye

Üye

Katip
Bu belge 5070 sayılı Yasa hükümlerine göre elektronik olarak imzalanmıştır.



Full & Egal Universal Law Academy