Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2023/492 Esas 2023/460 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2023/492
Karar No: 2023/460
Karar Tarihi: 29.03.2023

T.C. ANKARA BAM 13. HUKUK DAİRESİ ESAS NO: 2023/492 KARAR NO:2023/460
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO: 2023/492
KARAR NO: 2023/460

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: ANKARA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 27/02/2023
NUMARASI: 2023/120 Esas 2023/133 Karar
DAVACI :
VEKİLLERİ:
DAVALI :
VEKİLİ:: YARGI YERİ BELİRLENMESİ
KARAR TARİHİ: 29/03/2023
Taraflar arasındaki davada Şereflikoçhisar 1.Asliye Hukuk ve Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.
Şereflikoçhisar 1.Asliye Hukuk (Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla) Mahkemesince; uyuşmazlığın ticari dava niteliğinde olduğu, Hakimler ve Savcılar Kurulunun 07/07/2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin, Ankara ilinin mülki sınırları (Ankara Batı Ağır Ceza Mahkemesi yargı çevresi hariç) olarak belirlendiği; başka bir anlatımla Gölbaşı yargı çevresi içindeki ticaret davalarının ve çekişmesiz yargı işlerinin Ankara müstakil Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülmesi gerektiği ve bu nedenle Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla davaya bakılmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesi ise; taraflar arasında tüketici işlemi bulunduğu, davanın tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
İki mahkemenin de görevsizlik kararı vermesi ve bu kararların kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşmiş bulunması hususu, 6100 sayılı HMK'nun 21. maddesinde davaya bakacak mahkemenin tayini için yargı yeri belirlenmesi yoluna başvurulacak hâller arasında sayılmaktadır.
6100 sayılı HMK'nın 22/2. maddesinde ise, "İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir." hükmü düzenlenmiş bulunmaktadır.
Somut olayda, Şereflikoçhisar 1.Asliye Hukuk Mahkemesince (Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla) Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesine, Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesince de, Şereflikoçhisar Asliye Hukuk Mahkemesine (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) görevsizlik kararı verilmiş olup, Ticaret ve Tüketici mahkemeleri arasında karşılıklı olarak verilmiş bir görevsizlik kararı bulunmamaktadır. Ankara 1.Asliye Ticaret Mahkemesince, Şereflikoçhisar Asliye Hukuk Mahkemesinin (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) görevli olduğundan bahisle ortaya çıkan görev uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Dairemize geldiği anlaşılmıştır. Oysa, olumsuz görev uyuşmazlığından bahsedilebilmesi için kararda görevli olduğu belirtilen Şereflikoçhisar Asliye Hukuk Mahkemesince de (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) görevsizlik kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Dosyanın, Şereflikoçhisar Asliye Hukuk Mahkemesine (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla gönderilmesi gerekirken merci tayini için Dairemize gönderildiği anlaşılmakla, yargı yeri belirlenmesine yönelik karar verilmesine yer olmadığından dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın Mahkemesine İADESİNE,
Dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda, oy birliği ile 29/03/2023 tarihinde karar verildi.
Gerekçeli Kararın Yazıldığı Tarihi : 26/04/2023


Başkan

Üye

Üye

Katip




Bu döküman 5070 Sayılı Yasa Hükümleri gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.



Full & Egal Universal Law Academy