Sık Sorulan Sorular
Bölge İdare Mahkemesi hakkında sık sorulan sorular
Mesleklerini icra eden avukat, hâkim ve savcılar ile hukuk alanında eğitim gören öğrencilerin hukuk uygulamalarına dair güncel içtihatları takip edebilmeleri, hukuk alanında gelişmek isteyenler için çok büyük önem arz eder. Bu sebeple, bölge idare mahkemelerinin verdiği emsal niteliğindeki kararlara; Full & Egal’de içtihat başlığı altından; yalnızca ülke, mahkeme/kurum kısmından Bölge İdare Mahkemesi seçeneği seçilerek veri tabanından binlerce istinaf kararı arasından arama yapılabilir.
Bölge İdare Mahkemeleri, 2576 sayılı ve 6 Ocak 1982 tarihli Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu Ve Görevleri Hakkında Kanun ile bir itiraz merci olarak kurulmuştur. 18 Haziran 2014 tarih ve 6545 sayılı kanunla önemli değişiklikler düzenlenmiştir. Bu değişikliklerle, bölge idare mahkemeleri itiraz merci olmaktan çıkarılıp, istinaf mahkemelerine dönüştürülmüştür. Sonuç olarak; bölge idare mahkemeleri, alt derece idari mahkemeler ile üst derece temyiz mahkemesi olan Danıştay arasındaki ara derece mahkemeleridir. 20 Temmuz 2016 tarihinde istinaf mahkemeleri olarak faaliyete geçmişlerdir.
Ülkemizde toplamda sekiz tane bölge idare mahkemesi vardır. Bu mahkemeler; Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Samsun’da bulunur. Bölge idare mahkemeleri kendi yargı çevrelerine dâhil olan il ve ilçelerin idari sınırları içindeki alt mahkemelerin bakar.
Bölge idare mahkemeleri, Adalet Bakanlığı tarafından kurulur. Kurulma kararı verilirken, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınır. Ve bölgelerin coğrafi durumları ile iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlere, kurulur. Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Alınan bu kararların tümü Resmi Gazetede yayımlanır.
Biri idare ve biri vergi olmak üzere, her bölge idare mahkemesinde en az iki daire vardır. Mahkemelerin bünyesinde başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, bölge idare mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlükler bulunur. Hâkimler ve Savcılar Kurulu dairelerin sayısını gerekli gördüğü durumlarda, Adalet Bakanlığının önerisini alarak, artırıp azaltabilir. Daireler bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşur. Her dairenin bünyesinde başkan ve yeteri kadar üye mevcuttur.
Taraflardan her biri, yerel mahkemenin istinafa kabil olan kararı için bölge idare mahkemesine başvurabilir. Bölge idare mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda, idare mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine, hukuka aykırı bulursa istinaf başvurusunun kabulüne ve ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasına hükmeder. Her daire en az iki üyenin ve başkanın katılımıyla toplanır. Görüşmeler gizli yapılır, kararlar çoğunlukla verilir.
Bölge idare mahkemelerinin görev ve yetkileri 2576 sayılı kanunun 3/A maddesinde; istinaf başvurularını inceleyip karara bağlamak, yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak ve diğer kanunlarla verilen görevleri yapmak olarak sıralanmıştır. Bölge idare mahkemesinin temyize açık olmayan kararları kesindir. Bu durumda da söz konusu karar kesinleşmiş ve uyuşmazlık sona ermiş olur.
6/1/1982 tarihinde kabul edilen 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri Ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu Ve Görevleri Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı 20/1/1982 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bölge idare mahkemelerinde, 18/6/2014 tarih ve 6545 sayılı kanunla önemli değişiklikler düzenlenmiştir. Bu değişikliklerle, bölge idare mahkemeleri itiraz merci olmaktan çıkarılıp, istinaf mahkemelerine dönüştürülmüştür.
Hukuk fakültelerinde okumakta olan hukuk öğrencilerinin uygulama hakkında fikir edinmesine ve meslekteki avukat, hakim ve savcıların dava sürecinde kendilerine yardımcı olacak emsal niteliğindeki tüm bölge idare mahkemesi kararları Full & Egal’de bulunabilir. Full & Egal’deki tüm bölge idare mahkemesi kararlarına; içtihat başlığı altından yalnızca ülke, mahkeme/kurum kısmından Bölge İdare Mahkemesi seçeneği seçilerek veri tabanından binlerce içtihat kararı arasından arama yapılabilir.
İlk derece idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen nihai kararlara karşı, taraflardan her biri otuz gün içinde, ilgili alt mahkemenin bağlı olduğu bölge idare mahkemesine başvurularak istinaf yoluna gidilebilir. İstinaf mahkemesinin ilgili dairesi yaptığı inceleme sonucunda, yerel mahkemesinin kararının hukuka uygun olduğuna kanaat getirirse istinaf başvurusunun reddine, yerel mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğuna kanaat getirirse istinaf başvurusunun kabulüne karar verir ve ilk derece mahkemesinin kararını kaldırarak işin esası hakkında kendisi bir karar verir. Bölge idare mahkemesinin temyize açık olmayan kararları kesindir. Bu durumda da söz konusu karar kesinleşmiş ve uyuşmazlık sona ermiş olur.
Biri idare ve biri vergi olmak üzere, her bölge idare mahkemesinde en az iki daire bulunur. Dairelerin sayısı gerekli görüldüğü hallerde Adalet Bakanlığının önerisi ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından azaltılıp arttırılabilir. Her dairede bir başkan ve yeteri kadar üye bulunur. Bunun yanı sıra bölge idare mahkemelerinde; başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, bölge idare mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlükler bulunur.
https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak ya da Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na bağlı geliştirilen https://www.adalet.gov.tr/ sitesi üzerinden vatandaşlar ilgili süreçler hakkında bilgi alabilirler.
Bölge İdare Mahkemesi hakkında sık sorulan sorular