Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi 2022/881 Esas 2023/594 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/881
Karar No: 2023/594
Karar Tarihi: 17.04.2023

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi Esas-Karar No: 2022/881 - 2023/594
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
35. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO: 2022/881
KARAR NO: 2023/594

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 31/12/2020
NUMARASI: 2018/1036 Esas 2020/807 Karar
ASIL DAVA
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVANIN KONUSU: Tazminat
KARAR TARİHİ: 17/04/2023
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ: 26/04/2023

Mahalli mahkemesince verilen karara karşı birleşen dosya davalısı ... Sigorta AŞ. vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARI
Asıl davada davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkile ait ... plakalı araç ile davalı sigorta şirketi tarafından ZMMS kapsamında sigortalanmış dava dışı ...idaresindeki ... plakalı aracın Mardin İli Dargeçit ilçesinde çarpışması ile trafik kazası meydana geldiğini, kaza sonrası düzenlenen tespit tutanağında davacının kusursuz, davalı tarafça sigortalanmış aracın kazada kusurlu olduğunun belirlendiğini, bu kaza nedeni ile müvekkilin aracında oluşan hasardan dolayı araçta değer kaybının meydana geldiğini, sigorta şirketine başvuru yapıldığını ancak davalı sigorta şirketi tarafından kendilerine herhangi bir cevap verilmediğini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 100 TL maddi (değer kaybı) tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Asıl davada davalı ... Sigorta AŞ. vekili cevap dilekçesinde davanın reddini istemiştir.
Davacı vekili birleşen 2019/563 esas sayılı dosyada dava dilekçesinde, müvekkiline ait ... plakalı aracın dava dışı ... yönetimindeki ... plakalı araç ile 06/08/2017 günü trafik kazasına karıştığı, davalı tarafça sigortalanmış aracın sürücüsünün kazada tam kusurlu olduğunu, davacının aracında değer kaybı oluştuğunu belirterek belirsiz alacak olarak şimdilik 100TL maddi (değer kaybı) tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen davada davalı sigorta şirketi davaya cevap vermemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece yapılan yargılama sonunda; 06/08/2017 günü meydana gelen trafik kazasında, bilirkişi raporunda ... plakalı ve birleşen dosya davalısı ... Sigorta AŞ’ye ZMMS ile sigortalı araç sürücüsü ...'ın %100 oranında kusurlu olduğu, ... plakalı araç sürücüsü ile ... plakalı araç sürücülerinin herhangi bir kusurunun bulunmadığı, ayrıca davacının aracındaki değer kaybının 6.732 TL olduğu, kazada tüm kusurun ... Sigorta A.Ş.'nin sigortalısında olduğu anlaşıldığından yapılan talep artırımı da nazara alınarak davacının davasının esas dosya olan 2018/1036 Esas sayılı dosya yönünden reddine, birleşen 2019/563 Esas sayılı dosya yönünden davanın kabulü ile, 6.732 TL değer kaybı tazminatının 05/11/2018 tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte davalı ... Sigorta A.Ş.'den alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiş, hükme karşı birleşen dosya davalısı ... Sigorta AŞ. vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvuru yapılmıştır.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
Davalı ... Sigorta AŞ. vekili istinaf dilekçesinde, mahkemece alınan kusur raporunu kabul etmediklerini, kaza tutanağında açıkça davalıya sigortalı .… plakalı aracın davacının aracına çarpmadığını, parantez içinde sadece.… plakalı araca çarptığının belirtildiğini, dolayısıyla davacıya ait .… plakalı araca çarparak zarar verilmediğinin açık olduğunu belirterek, istinaf isteminin kabulü ile yerel mahkeme kararının kaldırılmasına davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve GEREKÇE
İstinaf talebinde bulunan birleşen dosya davalısı ... Sigorta AŞ vekilinin istinaf sebepleri doğrultusunda, kamu düzenine aykırılıklar resen gözetilerek, dosya içerisindeki bilgi ve belgeler, mahkeme kararının gerekçesi, dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesi ile yapılan inceleme sonunda;
Dava, maddi hasarlı trafik kazası nedeniyle oluşan değer kaybı tazminatı istemine ilişkindir.
Yerel Mahkeme tarafından asıl davanın reddine, birleşen davanın kabulüne dair verilen karar, birleşen dosya davalısı ... Sigorta AŞ vekili tarafından istinaf edilmiştir.
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler ile hazırlık dosyası içeriği ve tanık beyanlarından; olay günü davacıya ait aracın gelin konvoyunun en önündeki araç olduğu, asıl ve birleşen dosya davalısı şirketlere sigortalı araçların ise gelin konvoyunda bulundukları ve davacının aracının arkasında oldukları, öndeki davacıya ait aracın çocuklar tarafından durdurulması nedeniyle davacıya ait araç ile arkasında asıl dosya davalısı ... Sigorta'ya sigortalı araç sürücülerinin fren yaparak arka arkaya durdukları, ancak asıl dosya davalısı şirkete sigortalı aracın arkasından gelen birleşen dosya davalısı ... Sigorta'ya sigortalı araç sürücüsünün duramayarak ... Sigorta’ya sigortalı araca çarptığı ve bu aracın da davacının aracına çarptığı, böylece gerçekleşen kazada birleşen dosya davalısı ... Sigortaya sigortalı araç sürücüsünün tam kusurlu olduğu anlaşıldığından, davalı ... Sigorta AŞ’nin istinafına itibar edilmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, usul ve yasaya uygun olarak verilen ilk derece mahkemesi kararına karşı davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b-1 maddesi gereğince esastan reddine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda izah edildiği üzere;
1-Davalı ... Sigorta AŞ. vekilinin yerel mahkeme kararına yönelik istinaf başvurusunun 6100 Sayılı HMK'nın 353/1-b-1. maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Davalıdan alınması gereken 459,86TL nisbi istinaf karar ve ilam harcından, peşin alınan 115,00-TL harcın mahsubu ile bakiye 247,16-TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davalı tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Kararın tebliği, kesinleştirme, harç ve gider avansı iadesi işlemlerinin ilk derece mahkemesi tarafından yerine getirilmesine,
5-HMK'nın 333. maddesi gereğince kullanılmayan istinaf gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, HMK'nın 362/1-a maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 17/04/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.


Başkan
Üye
Üye
Katip


* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.






Full & Egal Universal Law Academy