Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde uygulanan serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde; rekabet piyasalarını düzenlemek, tekelleşmeyi engellemek, rekabeti sınırlayıcı engelleri aşmak için çalışmalar yapmak, uluslararası rekabeti geliştirmek ve aksi hallerde idari yaptırımlar uygulamakla görevli ve yetkili bağımsız bir Kurumdur.
Günümüzde finans dünyasında hâkim olan model piyasa ekonomisidir. Satıcıların, hizmet ve mal satışlarını artırıp kar oranlarını yükseltmek için sürekli olarak daha fazla müşteri edinme yarışında olma durumlarına iktisadi anlamda rekabet denir. Teknolojik gelişmelerin mal ve hizmet üretimini kolaylaştırması nedeniyle her türlü inovasyon ve teknolojik yenilik, piyasa aktörü olan girişimcilerin birbirleriyle olan yarışında kilit bir rol oynar. Bu gelişmeleri piyasaya yansıtabildikleri ölçüde başarıya ulaşma şansları artan girişimciler sayesinde piyasa dinamik bir işlev kazanır ve yenilikler halk tabanına daha kolay ve hızlı bir şekilde yayılır. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen, piyasaların tam anlamıyla serbestlik kazanması durumunda birçok olumsuz sonuç da meydana gelebilir. Hatta piyasadaki girişimlerin birbiriyle olan yarışının yıkıcı bir hale gelme tehlikesi de söz konusu olabilir. Girişimler toplumsal refahı ve adil rekabet ortamında oluşması beklenen iktisadi gelişmeleri baltalayacak şekilde hakkaniyetsiz işbirlikleri oluşturma, sermaye güçlerini kullanarak sömürücü ve dışlayıcı piyasa koşulları yaratma faaliyetlerinde bulunabilirler. Anayasa’nın 167’nci maddesi ile birlikte piyasalardaki tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önleme görevi açıkça devlete verilmiştir. Bu nedenle de devlet, girişim özgürlüğünü ve hatta dolaylı olarak demokratik hak ve özgürlükleri kısıtlayacak koşulların oluşmasını önlemek için piyasaya müdahalede bulunmak zorundadır. Devlet bu müdahalesini 1994 yılında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu düzenleyerek ve 1997 yılında bu Kanunu uygulamakla yükümlü otorite kurumu olan Rekabet Kurumunu kurarak gerçekleştirmiştir.
Rekabet kurumu, 4054 Sayılı Kanun’un 20’nci maddesi uyarınca, serbest ve düzgün şekilde işleyen bir rekabet ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi için ilgili kanunu uygulayıp gözetmesi amacıyla kurulmuştur. Rekabet Kurumu, kendisine verilen görev ve yetkileri kullanarak mal ve hizmet piyasalarındaki serbest rekabetçi sürecin sağlıklı ve düzgün olarak işlemesini güvence altına alır ve bu sürecin tehdit edilmesini engeller. Rekabet kurumu idari ve mali özerkliğe sahiptir. Görevini yerine getirirken hiçbir organ, makam, merci veya kişi, karar alma sürecinde kuruma emir ve talimat veremez. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık, Ticaret Bakanlığıdır.