Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi 2022/648 Esas 2023/432 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/648
Karar No: 2023/432
Karar Tarihi: 22.03.2023

T.C. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi Esas-Karar No: 2022/648 - 2023/432
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
35. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO: 2022/648
KARAR NO: 2023/432

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: ANKARA 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 19/11/2020
NUMARASI: 2017/563 Esas 2020/662 Karar
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI:
VEKİLİ:
DAVANIN KONUSU: Tazminat (Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
KARAR TARİHİ: 22/03/2023
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ: 14/04/2023
Mahalli mahkemesince verilen karara karşı davalı vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARI
Davacı vekili dava dilekçesinde; 19/06/2016 tarihinde davalı tarafından ZMMS ile sigortalı araç ile karşı istikametten gelmekte olan müvekkili ...'in idaresindeki aracın çarpışması sonucu çift taraflı yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini, kazanın meydana gelmesinde davalı tarafından sigortalı aracın kusurlu olduğunu, davacının Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nin 01/06/2017 tarih ve ... sayılı engelli sağlık kurulu raporu ile özür oranının %13 olarak tespit edildiğini, davacının özür oranının daha yüksek olduğunu, davalı sigorta şirketine tazminat talebiyle başvurulduğunu ancak sigorta şirketi tarafından yasal süre içerisinde ödeme yapılmadığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak geçici ve kalıcı iş gücü kaybı için 200,00 TL'nin kaza tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
Davacı vekili ıslah dilekçesi ise; geçici iş göremezlik zararını 5.381,05 TL, sürekli iş göremezlik zararını 79.534,18 TL olarak talep etmiştir.
Davalı... Sigorta A.Ş. vekili cevap dilekçesinde; davacının gerekli ve yeterli belgeler ile davalı sigorta şirketine başvuru yapmadığını, bu nedenle dava şartının yerine getirilmediğini, davalı sigorta şirketinin sorumluluğunun sigortalısının kusuru oranında ve poliçe limiti ile sınırlı olduğunu, SGK tarafından yapılan ödemelerin poliçe limitinden düşülmesi gerektiğini, geçici iş göremezlik talebinin teminat kapsamında olmadığını bildirerek, davanın reddini istemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Mahkemece; davanın trafik kazasından kaynaklanan tazminat talebine ilişkin olduğu, davacının geçirdiği kaza nedeniyle Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 2. İhtisas Kurulu'nun 09/09/2019 tarihli raporunda tüm vücut engellilik oranının %9, tıbbi iyileşme süresinin ise 9 ay olduğunun mütalaa olunduğu, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nın 18/01/2019 tarihli kusura ilişkin bilirkişi raporunda; davacı sürücü ...'in kusursuz, sigortalı araç sürücüsünün %100 oranında kusurlu olduğunun tespit edildiği, aktüerya bilirkişisi tarafından tanzim edilen raporda 79.534,18.TL sürekli iş göremezlik, 5.381,05.TL geçici iş göremezlik tazminatı hesabı yapıldığı, alınan raporların karar vermeye elverişli olduğu, davacının hesaplanan tazminatı talep etmekte haklı olduğu gerekçesi ile; “Davanın kabulüne, 79.534,18-TL sürekli iş göremezlik tazminatı ile 5.381,05-TL geçici iş göremezlik tazminatının sigorta şirketine başvuru yapıldığı tarihten itibaren 8 iş günü sonrası olan 30/06/2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,” karar verilmiş hüküm, davalı vekili tarafından istinaf edilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
Davalı vekili istinaf başvuru dilekçesinde; geçici iş göremezlik tazminatının müvekkilinin sorumluluğunda olmadığını, sorumluluğun SGK’da olduğunu belirterek, kararın kaldırılmasını istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Mahkemece verilen kararda kamu düzenine aykırılık görülmediğinden, HMK'nın 355. maddesi gereğince istinaf edenin sıfatına göre ve istinaf sebepleri ile sınırlı olarak yapılan istinaf incelemesi sonucunda;
Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeniyle geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı istemidir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş hüküm davalı vekili tarafından geçici iş göremezlik tazminatının müvekkilinin sorumluluğunda olmadığı, sorumluluğun SGK'da olduğundan bahisle istinaf edilmiştir.
Dosya kapsamına, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere göre, mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, mahkemece hükme esas alınan kusur raporunun olayın oluş şekli ve kaza tespit tutanağı ile uyumlu bulunmasına, hükme esas alınan maluliyet raporunun kaza tarihinde yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine ve yerleşik Yargıtay uygulamalarına uygun olmasına, hükme esas alınan bilirkişi raporlarının hüküm kurmaya ve denetime elverişli bulunmasına, her ne kadar istinaf eden davalı vekili geçici iş göremezlik zararlarından sorumlu olmadıklarını iddia etmiş ise de; SGK'nın sorumlu olduğu tedavi giderlerinin neler olduğu 2918 Sayılı Yasa'nın 98. maddesinde düzenlenmiş olup, sorumluluğun kanunda belirtilen giderlerle sınırlı olmasına, trafik kazası neticesinde oluşan geçici iş göremezlik zararlarından SGK'nın sorumlu olacağına dair yasal düzenlenme bulunmamasına, ayrıca 2918 Sayılı Yasa'nın 92. maddesinde geçici iş göremezlik zararlarının sigorta teminat kapsamı dışında olduğuna ilişkin bir düzenlemenin de yer almamasına, ikincil norm olan Genel Şartlar ile kanunla belirlenen sorumluluğun daraltılmasının da mümkün olmamasına göre kanunen sorumluluğu bulunmayan SGK'nın sorumluluğuna gidilemeyecek olması karşısında, davalının geçici iş göremezlik zararlarından sorumlu tutulmasında isabetsizlik bulunmamasına göre, HMK 355. maddesi uyarınca istinaf sebepleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda davalı vekilinin istinaf başvurusunun reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalı vekilinin yerel mahkeme kararına yönelik istinaf başvurusunun 6100 Sayılı HMK'nın 353/1-b-1. maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Davalıdan alınması gereken 5.800,56 TL nispi istinaf karar ve ilam harcından, peşin alınan 1.450,14 TL harcın mahsubu ile bakiye 4.350,42 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davalı tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Kararın tebliği, kesinleştirme, harç ve gider avansı iadesi işlemlerinin ilk derece mahkemesi tarafından yerine getirilmesine,
5-HMK'nın 333. maddesi gereğince kullanılmayan istinaf gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda, HMK.nın 362/1-a maddesi uyarınca KESİN olmak üzere 22/03/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Başkan
Üye
Üye
Katip

* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.



Full & Egal Universal Law Academy