Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi 2020/1759 Esas 2020/2149 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 4. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/1759
Karar No: 2020/2149
Karar Tarihi: 22.09.2020



(2709 S. K. m. 124) (2577 S. K. m. 45) (2803 S. K. m. 13/A) (3011 S. K. m. 1) (Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği m. 14, 25, 26)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nce davanın reddi yönünde verilen 26/06/2018 gün ve E:2018/180, K:2018/660 sayılı kararın; davacı vekili tarafından, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 2017 yılı Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa geçiş emrine istinaden başvurusu sonucu davacıya kurs başlangıcında ve kurs sonunda fiziki yeterlilik ve mülakat olmak üzere iki ayrı sınav uygulandığı, kurs öncesi yapılan sınavda jandarmalıktan astsubaylığa geçiş için yeterli görülürken; bu kapsamda katılmış olduğu kursta ayrıca astsubaylık konusunda yeterli ve başarılarla dolu bir eğitim almasına rağmen davalı idarece yapılan ikinci sınavda davacının 26/07/2017 tarihli tutanak esas alınarak başarısız olduğuna ilişkin alınan kararların hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması istenilmektedir.
 
SAVUNMALARIN ÖZETİ: Davalı idareler tarafından, mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığı savunularak istinaf başvurusunun reddine karar verilmesi talep edilmektedir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Hüküm veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesince 2577 sayılı Kanunun 45. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşülüp düşünüldü:
 
Dava; Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı emrinde uzman jandarma çavuş olarak görev yapmakta iken, 2017 yılı uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş için yapılan başvuru ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisine kursiyer olarak katılan davacı tarafından, 20.07.2017 ile 28.07.2017 tarihleri arasında yapılan 2017 Kıta Kaynaklı ASEM Yeterlilik Sınavı ile bu sınavda başarısız sayılmasına ilişkin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı'nın 04.08.2017 tarih ve 3730-19308846-17 sayılı "2017 Kıta Kaynaklı ASEM Yeterlilik Sınav Sonuçları Emri" kararının ve eğitim merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Yönetim Kurulu'nun 08.08.2017 tarih ve 2017/17 sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
 
İdare Mahkemesince, davacıya "Akademik Konular" alanında yapılan sözlü sınavda kendisine verilen soru zarflarından birisinin çektirildiği, çıkan soruya davacı tarafından verilen cevap, komisyon başkanı ve 2 komisyon üyesi tarafından, mesleki bilgi ve uygulama düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu hususlarında değerlendirilerek verilen puanların ortalamasının 40 olduğu, bu durumun 26/07/2017 tarihli tutanak ile kayıt altına alındığı ve bu sınavın %70'i, diğer uygulamalı sınavlardan aldığı 100'er puanın %15'i esas alınarak yapılan hesaplamada sınav notunun 58 olarak tespit edildiği, bu durumda, 2017 Kıta Kaynaklı ASEM Yeterlilik Sınavının mevzuata uygun olarak yapıldığı; sınavda, davacının başarılı olabilmesi için aldığı puanın en az 60 olması gerektiği, ancak davacının bu şartı sağlayamadığı için başarısız sayılmasına ilişkin 04/08/2017 tarihli işlem ile Yönetmeliğin 14. maddesinin 3. fıkrasının (c) bendine göre davacının Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Akademisi'ndeki Kıta Kaynaklı Astsubay Adaylığı'ndan ilişiğinin kesilmesine ilişkin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Yönetim Kurulu'nun 08.08.2017 tarih ve 2017/17 sayılı kararında hukuka aykırılık bulunmadığı, ayrıca, davacının, "2015 yılından beri Astsubaylık yapma yeterliliğine sahip olduğu dikkate alınarak yeni bir yeterlilik sınavı yapılmasına karar verilmesi" istemi yönünden yapılan incelemede ise idari yargı yetkisinin, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olduğu ve yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremeyecekleri gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
 
2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu'nun ''Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'' başlıklı13/A maddesinin 12. fıkrasında ''Akademi bünyesindeki tüm birimlerde öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayanların subay ve astsubay nasbedilmeleri için Akademi tarafından yapılacak yeterlilik sınavında başarılı olması gerekmektedir. Yeterlilik sınavına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.'' düzenlemesine yer verilmiştir.
 
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte olan 14.maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinde, "yeterlilik sınavını geçemeyenlerin, ilişikleri Eğitim Merkezi Komutanının teklifi, Akademi Yönetim Kurulunun kararı ile kesilir ve durum Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilir. Kıta kaynaklıların ayrıca birlik/kurumlarına bildirilir.", "Yeterlilik sınavı'' başlıklı 25. maddesinin 1. fıkrasında ''Temel kolluk eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, subay veya astsubay olarak naspedilmeden önce yeterlilik sınavına tabi tutulur. Yeterlilik sınavı sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Yeterlilik sınavının hangi alanlarda yapılacağı, sınavın uygulama yöntemi, konu kapsamları ve not ağırlıklarına Eğitim Öğretim Dönemi başında Senato tarafından karar verilir ve öğrencilere tebliğ edilir.", ''Yeterlilik sınavının icrası'' başlıklı 26. maddesinde''(1) Senatoda alınan kararlar doğrultusunda tespit edilen alanların her biri için ayrı komisyonlar oluşturulur. Komisyonların sınavla ilgili usul ve esasları Senato tarafından belirlenir. (2)Sınav komisyonu tarafından yapılacak sözlü sınavda öğrenciler; a) Mesleki bilgi ve uygulama düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, ç) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu hususları yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler. (3) Sözlü sınavlarda, Soru Hazırlama Komisyonu tarafından hazırlanarak bastırılan sorular arasından öğrencilere soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Sınav Komisyonu tarafından öğrenciye konu ile ilgili ilave sorular sorulabileceği gibi ilave uygulamalar da yaptırılabilir. (4) Sınav Komisyonu üyeleri tarafından verilen puanlar ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işlenir. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak öğrencilerin sınav puanı tespit edilir. (5) Senato kararına göre her bir alanda yapılan yeterlilik notları yüzdeleri alınarak toplanır. Öğrencinin sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan alması gerekir. Başarısız olan öğrencinin aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir ve sınav sonuçları Merkezi Sınav Komisyonu tarafından ilan edilir. (6) Sınavda başarısız olan öğrenciler; subay veya astsubay naspedilmezler, akademik program kapsamında sertifika ve Öğrenim Belgeleri verilir ve kıta kaynaklı olanlar kıtalarına gönderilir, dış kaynaktan temin edilenlerin ise ilişiği kesilir. (7) Değerlendirme karar formları Akademi Başkanlığınca ilgili mevzuat çerçevesinde muhafaza edilir.(8) Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.'' düzenlemelerine yer verilmiştir.
 
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin 21/09/2018 tarih ve 2017-2018/12 sayılı toplantısında alınan Senato Kararı ile her bir alanda yeterlilik notları yüzdeleri akademik konular: %70, atış:%15, spor:%15 olarak belirlenmiştir.
 
İdari işlemlerin hukuka uygunluk denetiminin işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yapılacağı hususu idare hukukunun ilkelerindendir. Nitekim, idari işlemlerin yargısal denetimi; işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden hukuka uygun olup olmadıkları, diğer bir ifadeyle, bu unsurlar yönünden iptali gerektirecek bir sakatlık taşıyıp taşımadıklarını incelemek suretiyle yapılmakta olup; belirtilen unsurların hukuka uygun olup olmadıklarının tespitinin idari işlemlerin tesis edildikleri tarih itibarıyla yapılması, idari işlemin, tesis edildiği tarih itibarıyla mevzuat hükümlerine göre hukuka uygunluğunun denetlenerek karar verilmesi gerekmektedir.
 
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde Uzman Jandarma Çavuş olarak görev yaptığı, "2017 yılı Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Başvuru Emri"ne istinaden 10/02/2017 tarihinde başvuru yaptığı, 20-24/03/2017 tarihleri arasında yapılan fiziki yeterlilik ve mülakat sınavını başarıyla geçmesinin ardından 05/04/2017 tarihinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Akademisi'ne kursiyer olarak katıldığı ve 04/08/2017 tarihinde 2017/2 Kıta Kaynaklı Astsubaylık eğitimini tamamladığı, 26/07/2017 tarihinde yapılan yeterlilik sınavında "Akademik Konular" alanında yapılan sözlü sınavdan 40; "Tabanca 2 Numaralı Görev" ile "3000 m koşu" alanlarında yapılan uygulamalı sınavlardan 100'er puan aldığı, sonuç olarak davacının Yeterlilik Sınavı notunun 58 olduğu gerekçesiyle başarısız sayılması üzerine yukarıda anılan Yönetmeliğin 14'üncü madde, 3'üncü fıkra, c bendinde "Yeterlilik Sınavını geçemeyenlerin ilişikleri, Eğitim Merkezi Komutanın teklifi, Akademi Yönetim Kurulunun kararı ile kesilir ve durum Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilir. Kıta kaynaklıların ayrıca birlik/ kurumlarına bildirilir." hükmünün amir olması nedeniyle Kıta Astsubay Adayının ilişiğinin kesilmesine yönelik tesis edilen bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
 
Bakılan uyuşmazlıkta; UYAP kayıtlarının incelenmesinden, yeterlilik sınavı ile bu sınavda başarısız sayılmasına ilişkin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı'nın 04.08.2017 tarih ve 3730-19308846-17 sayılı "2017 Kıta Kaynaklı ASEM Yeterlilik Sınav Sonuçları Emri" kararının ve eğitim merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Yönetim Kurulu'nun 08.08.2017 tarih ve 2017/17 sayılı kararına ilişkin dava konusu işlemlerin dayanağı olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 25. maddesinin 1. fıkrasındaki "... ve not ağırlıklarına eğitim öğretim dönemi başında Senato tarafından karar verilir..." ibaresinin, 26. maddesinin 5. fıkrasında yer alan "Senato kararına göre her bir alanda yapılan yeterlilik notları yüzdeleri alınarak toplanır..." cümlesinin, aynı maddenin 6. fıkrasında yer alan "Sınavda başarısız olan öğrenciler; subay veya astsubay naspedilmezler, akademik program kapsamında sertifika ve öğrenim belgeleri verilir ve kıta kaynaklı olanlar kıtalarına gönderilir, dış kaynaktan temin edilenlerin ise ilişiği kesilir." düzenlemesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Danıştay 8. Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 28/05/2019 tarih ve E:2019/293sayılı karara karşı yapılan itiraz neticesinde, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca verilen 14/10/2019 tarih ve YD İtiraz No: 2019/919 sayılı karar ile;
 
"...Anayasa'nın 'Yönetmelikler' başlıklı 124. maddesinde; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler. Hangi yönetmeliklerin Resmî Gazete'de yayımlanacağı kanunda belirtilir.' hükmü yer almaktadır.
 
3011 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanacak Yönetmelikler Hakkında Kanun'un 1. maddesinde ise; 'Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin;
 
a) İşbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen,
 
b) Kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan,
 
c) Kamuyu ilgilendiren,
 
Yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanır.
 
Ancak, milli emniyet ve milli güvenlikle ilgili olan ve gizlilik derecesi taşıyan yönetmelikler yayımlanmaz.
 
(Ek fıkra: 2/7/2018-KHK-703/229 md.) Bu maddenin uygulanması bakımından hangi yönetmelik ve tebliğlerin Resmî Gazete’de yayımlanacağı ile ilgili oluşabilecek tereddütleri gidermeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.' hükmüne yer verilmiştir.
 
Dava konusu Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim- Öğretim Yönetmeliği, Jandarma ve Sahil Güvenlik Fakültesi Eğitim Merkezi Komutanlığı sorumluluğunda öğrenci ve kursiyerlere verilecek eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmış ve İçişleri Bakanlığınca 21/03/2017 tarihinde onaylanmakla birlikte Resmi Gazete'de yayınlanmamıştır.
 
Anılan Yönetmeliğin dava konusu edilen 'Yeterlilik sınavı' başlıklı 25. maddesinin 1. fıkrasında, 'Temel kolluk eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, subay veya astsubay olarak naspedilmeden önce yeterlilik sınavına tabi tutulur. Yeterlilik sınavı sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Yeterlilik sınavının hangi alanlarda yapılacağı, sınavın uygulama yöntemi, konu kapsamları ve not ağırlıklarına Eğitim Öğretim Dönemi başında Senato tarafından karar verilir ve öğrencilere tebliğ edilir.'; 'Yeterlilik sınavının icrası' başlıklı 26. maddesinin 5. fıkrasında, "Senato kararına göre her bir alanda yapılan yeterlilik notları yüzdeleri alınarak toplanır. Öğrencinin sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan alması gerekir. Başarısız olan öğrencinin aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir ve sınav sonuçları Merkezi Sınav Komisyonu tarafından ilan edilir.'; aynı maddenin 6. fıkrasında ise, 'Sınavda başarısız olan öğrenciler; subay veya astsubay naspedilmezler, akademik program kapsamında sertifika ve Öğrenim Belgeleri verilir ve kıta kaynaklı olanlar kıtalarına gönderilir, dış kaynaktan temin edilenlerin ise ilişiği kesilir.' yolunda düzenlemeler yapılmıştır...
 
3011 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun'un 1. maddesinin (b) bendinde yer alan 'kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan' yönetmelik ibaresinden, kamu kurumunda görev yapan kamu personeline ilişkin genel hükümleri düzenleyen yönetmelikler anlaşılmaktadır.
 
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde oluşturulan Eğitim Merkezi Komutanlığı ile Akademi tarafından yapılacak protokoller çerçevesinde Eğitim Merkezi Komutanlığı dışında öğrenci ve kursiyerlere verilecek eğitim-öğretim, kayıt-kabul, öğrencilerin sınav ve değerlendirme esasları, başarı durumları, öğrenci/kursiyer izinlerine ilişkin genel hükümleri düzenleyen ve davacının, subay nasbedilmeyerek kıtasına gönderilmesine ilişkin işlemin de dayanağı olan dava konusu 'Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin, 3011 sayılı Kanun'un 1. maddesinin (b) bendi kapsamında bir yönetmelik olduğu kuşkusuz olup Resmi Gazete'de yayımlanması gerekmektedir.
 
Öte yandan, Yönetmeliğin dava konusu 'Yeterlilik sınavı' başlıklı 25. maddesinin 1. fıkrasında yer alan '... ve not ağırlıklarına eğitim öğretim dönemi başında Senato tarafından karar verilir...' ibaresi ile, yeterlilik sınavı not ağırlıklarına eğitim öğretim dönemi başında Senato tarafından karar verileceği düzenlenmiş ise de; genel, objektif ve somut kriterler çerçevesinde belirlenmesi gereken bu hususun, hukuki güvenlik ve idari istikrar ilkeleri çerçevesinde önceden öngörülebilir şekilde genel düzenleyici işlem olan ve yukarıda belirtildiği üzere Resmi Gazete'de yayımlanması gereken Yönetmelik ile düzenlenmesi zorunlu olup, her yıl değiştirilmeye müsait şekilde Senato kararı ile belirleneceğinin öngörülmesinde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
 
Bu itibarla, 3011 sayılı Kanun'un 1. maddesinin (b) bendi uyarınca Resmi Gazete'de yayımlanmayan dava konusu Yönetmelik düzenlemelerinde ve bu hükümlere dayanılarak tesis edilen davacının, subay nasbedilmeyerek kıtasına gönderilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşılmıştır. ..." gerekçesiyle, Danıştay 8. Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin 28/05/2019 tarih ve E:2019/293 sayılı kararın kaldırılmasına ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 25. maddesinin 1. fıkrasındaki "... ve not ağırlıklarına eğitim öğretim dönemi başında Senato tarafından karar verilir..."ibaresinin,26. maddesinin 5. fıkrasında yer alan "Senato kararına göre her bir alanda yapılan yeterlilik notları yüzdeleri alınarak toplanır..." cümlesinin, aynı maddenin6. fıkrasında yer alan "Sınavda başarısız olan öğrenciler; subay veya astsubay naspedilmezler, akademik program kapsamında sertifika ve öğrenim belgeleri verilir ve kıta kaynaklı olanlar kıtalarına gönderilir, dış kaynaktan temin edilenlerin ise ilişiği kesilir." düzenlemesinin yürütülmesinin durdurulmasına, karar verildiği görülmüştür.
 
Diğer taraftan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Komutanlığı Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin dava konusu işlemden çok sonra, yargı kararı nedeniyle, 30/04/2020 tarih ve 31114 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
 
Bu durumda; davacının katıldığı yeterlilik sınavı ile sınavda başarısız olduğu gerekçesiyle öğrencilikten çıkarılarak eğitim merkezi ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemlerin de dayanağı olan "Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Eğitim Merkezi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği"nin, 3011 sayılı Kanun'un 1. maddesinin (b) bendi kapsamında bir yönetmelik olduğu ve bu nedenle Resmi Gazete'de yayımlanmasının gerektiği, öncelikle dava konusu işleme dayanak Yönetmelik hükümlerinin bir kısmının yürütmesinin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun söz konusu kararıyla durdurulduğu ve anılan Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiğinin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 14/10/2019 tarih ve YD İtiraz No:2019/919 sayılı kararı ile saptandığı ve dava konusu işlem tarihi itibariyle Yönetmeliğe ilişkin bu gerekliliğin de yerine getirilmemiş olması karşısında, bahse konu Yönetmelik hükümlerine dayanılarak davacı hakkında tesis edilen dava konusu yeterlilik sınavı ile bu sınav sonucuna göre davacının öğrencilikten çıkarılarak Eğitim Merkezi Komutanlığı'ndan ilişiğinin kesilmesine ilişkin dava konusu işlemlerde bu gerekçeyle hukuka uyarlık bulunmamakta olup, aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.
 
Açıklanan nedenlerle; davacı vekilinin istinaf başvurusunun kabulüne, başvuruya konu mahkeme kararının kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan mahkeme ve istinaf safhasına ait toplam 480,85 TL yargılama giderinin ve bu kararın verildiği tarihte yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücreti Tarifesi uyarınca belirlenen 1.700,00 TL vekalet ücretinin davalı idarece davacıya verilmesine; artan tebligat avansının Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra davacıya iadesine, 2577 sayılı Yasanın 46. maddesinin (c) bendi gereğince 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, 22.09.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy