İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi 2020/968 Esas 2020/1145 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 2. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/968
Karar No: 2020/1145
Karar Tarihi: 30.09.2020



İSTEMİN ÖZETİ: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı emrinde üsteğmen olarak görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35/B maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ve gemi adamlığı belgelerinin iptaline ilişkin 13.03.2019 tarih ve 2019/4 sayılı Milli Savunma Bakanlığı işleminin iptali ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla işlem sebebiyle yoksun kaldığı aylara ilişkin parasal haklar karşılığında şimdilik 18.000-TL'nin ve devam edecek aylara ilişkin yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davada; davanın reddine yönelik Kocaeli 1. İdare Mahkemesi'nin 13/02/2020 tarih ve E:2019/482, K:2020/185 sayılı kararının; işlemin Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, hukuka aykırı olduğu iddialarıyla kaldırılması istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: İstinaf dilekçesinde belirtilen hususların mahkeme kararının kaldırılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı ve kararın usul ve hukuka uygun olduğu ileri sürülerek istinaf isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdare Dava Dairesince, 6100 sayılı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardımın hükmün kesinleşmesine kadar devam edeceği" yolundaki hüküm uyarınca; davacının adli yardım isteminin Mahkemece kabul edilmiş olması karşısında; Dairemizce adli yardım istemi hakkında tekrar karar verilmesine gerek bulunmadığından, istinaf dilekçesinde adli yardım talebinde bulunan davacının bu isteminin incelenmeksizin reddine karar verilerek işin gereği görüşüldü:
 
Dava, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı emrinde üsteğmen olarak görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35/B maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ve gemi adamlığı belgelerinin iptaline ilişkin 13.03.2019 tarih ve 2019/4 sayılı Milli Savunma Bakanlığı işleminin iptali ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla işlem sebebiyle yoksun kaldığı aylara ilişkin parasal haklar karşılığında şimdilik 18.000-TL'nin ve devam edecek aylara ilişkin yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
 
İdare Mahkemesince "... Bu durumda, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişimi üzerine, başta FETÖ/PDY terör örgütü olmak üzere terör örgütlerine veya Milli Güvenli Kurulu'nca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kişilerin görevi başında kalmasının kamu düzeni ve güvenliği açısından sakınca oluşturacağı açık olduğundan, ceza yargılaması sonucunda FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyesi olduğu sübuta eren davacının, kamu görevinden çıkarılmasına ve gemi adamlığı belgesinin iptal edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan, yapılan yargılama sonucunda dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığından, davacının yoksun kaldığı parasal haklarına (maaşlarına) ilişkin tazmin talebinin de reddi gerekmektedir." gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
 
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Aynı dilekçe ile dava açılabilecek haller" başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasında; her idari işlem aleyhine ayrı ayrı dava açılacağı, ancak aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep-sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabileceği düzenlemesine yer verilmiş; anılan Kanun'un 14. maddesinin 3. fıkrasının (g) bendinde; dava dilekçeleri üzerinde 3 ve 5. madde hükümlerine uygun olup olmadıkları yönünden ilk inceleme yapılacağı belirtildikten sonra müteakip 15. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı halde otuz gün içinde 3 ve 5. maddeye uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği kurala bağlanmıştır.
 
Dosyanın incelenmesinden, davacının kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin 13/03/2019 tarih ve 2019/4 sayılı işlemde davacının gemi adamlığı belgelerinin iptal edilmesine ilişkin bir ibarenin bulunmadığı, mahkemece yapılan ara kararı üzerine davalı idare tarafından dosyaya sunulan 30.12.2019 tarihli cevabi yazıda ise hakkında kamu görevinden çıkarma işlemi tesis edilen davacının gemi adamlığı belgesinin ayrıca bir işlem tesis edilmeden doğrudan iptal edildiğinin belirtildiği görülmektedir.
 
Bu durumda, davanın istinaf incelemesinin, kamu görevinden çıkarma işlemi ve gemi adamlığı belgelerinin iptali işlemi yönünden farklı dairelerin görevinde bulunduğu hususu dikkate alınarak dava dilekçesinin yukarıda yer verilen 5. madde hükmü uyarınca reddedilmesi suretiyle kamu görevinden çıkarılma işleminin iptali ile bu işlem sebebiyle yoksun kalınan parasal hakların faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle ayrı, gemi adamlığı belgelerinin iptaline ilişkin işlemin iptali istemiyle ayrı düzenlenecek dilekçelerle dava açılmasının sağlanması gerektiği sonucuna varılmış olup, ilk derece mahkemesince bu husus göz ardı edilerek karar verilmesinde isabet görülmediğinden, belirtilen hususlarla ilgili gereği yapılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
 
Açıklanan nedenlerle, istinaf talebinin kabulüne, Kocaeli 1. İdare Mahkemesinin 13/02/2020 tarih ve E:2019/482, K:2020/185 sayılı kararının kaldırılmasına, dava dosyasının yeniden bir karar verilmek üzere Mahkemesine iadesine, Mahkemece yapılacak yargılama sonucunda verilecek karar ile yargılama giderleri hakkında da hüküm kurulacağından bu konuda ayrıca hüküm kurulmasına yer olmadığına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45/5. maddesi uyarınca kesin olarak, 30/09/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy