İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi 2020/1607 Esas 2020/1436 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 6. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/1607
Karar No: 2020/1436
Karar Tarihi: 12.11.2020



(2577 S. K. m. 45, 46, 49) (5490 S. K. m. 31)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Davacının, 1963 yılında vefat eden dedesi .....'nın nüfus kütüğünde kayıtları bulunmayan …….ve ……… isimli çocuklarının, nüfus kayıtlarına tescil edilmesi talebiyle yapılan başvurunun, Bandırma Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün 21.08.2019 tarih ve E:2336 sayılı kesin olmayan cevap ile reddine ilişkin işleminin iptali istemiyle açılan davada; …..'nın …. ve …. isminde herhangi bir çocuk kaydının bulunup bulunmadığı hususu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün arşiv kayıtlarından sorulduğu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 26.09.2019 tarih ve E.122908 sayılı yazısı ile, Balıkesir İli, Bandırma ilçesi, ….bucağı, …… köyü eski 13.hanenin tetkikinde …. kızı ….. ve ……. kızı …… isimli şahısların kaydına rastlanmadığının belirtildiği, bununla birlikte, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün "Yersel Yazımdan Önce Ölenler" konulu E:12350 sayılı yazısında belirtilen belge ve kayıtların davacı tarafından ibraz edilmesi halinde Nüfus Müdürlüğü'nce nüfus kayıtlarında gerekli açıklamaların yapılabileceğinin ifade edildiği, doğumundan ölümüne kadar ki süreçte her vatandaşın kişisel ve medeni durumlarının idarece haber alınması üzerine veya re'sen, kişilerin kayıt altına alınmasının olduğu, yersel yazımdan çok eski bir tarihte vefat eden çocuklarla ilgili yukarıda belirtilen belgelerin ibraz edilmesinin davacıdan beklenemeyeceği, bu doğrultuda kayıtlardaki gerçek durumların idarece yapılacak bir soruşturma ile ortaya konulabileceği gibi diğer her türlü bilgi ve belgenin de ispat aracı olarak kullanılabileceği, dolayısıyla …….'nın nüfus kaydı bulunmayan ……. ve …….. isimli çocukları ile ilgili olarak yukarda yer verilen Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 31/4. maddesi gereğince idarece öncelikli olarak bir inceleme ve soruşturma yapılması, yapılan inceleme sonucunda elde edilen bilgilere göre nüfus kaydı ile ilgili olarak işlem tesis edildiği, bu durumda, ……'nın nüfus kaydı bulunmayan …….. ve ……. isimli çocukları ile ilgili olarak, idarece herhangi bir inceleme veya soruşturma yapılmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda Balıkesir 2. İdare Mahkemesi'nce verilen 16/07/2020 tarih, E:2019/790, K:2020/576 sayılı kararın; 1925'de Bulgaristan’dan gelirken yolda ölen çocukların 1950 yılında kadastro çalışmalarında kadastro tutanaklarında kaydedilmiş olmasının dikkat çekici olduğu, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek istinaf yoluyla kaldırılması istemidir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: Mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirtilerek istinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Hüküm veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesince; dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
 
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "İstinaf" başlıklı 45. maddesinde, "... İstinaf, temyizin şekil ve usullerine tabidir.
 
Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.
 
Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir..." kuralına yer verilmiş; "Temyiz" başlıklı 46. maddesinde Bölge İdare Mahkemelerinin kararlarının tebliğini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay’da temyiz edilebileceği öngörüldükten sonra temyize tabi kararlarının hangileri olduğu sayma yoluyla sınırlanarak belirlenmiş, "temyiz incelemesi üzerine verilecek kararlar" başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında, "a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" kaldırma nedenleri olarak sayılmıştır.
 
Dosyadaki belgeler ile başvuru dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
 
Açıklanan nedenlerle; Balıkesir 2. İdare Mahkemesi'nce verilen 16/07/2020 tarih, E:2019/790, K:2020/576 sayılı karara karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine, aşağıda ayrıntısı gösterilen yargılama giderlerinin istinaf isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına, davalı idare her türlü harçtan muaf olduğu için istinaf aşamasında sehven yatırılan 148,60-TListinaf başvuru harcının iadesine, yatırılan posta gideri avansından artan tutarın Mahkemesince yatırana iadesine, 12/11/2020 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi. (¤¤)
 


Full & Egal Universal Law Academy