Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2020/260 Esas 2020/401 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/260
Karar No: 2020/401
Karar Tarihi: 06.10.2020



(2577 S. K. m. 45) (5442 S. K. m. 8) (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik m. 19)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Dava, Samsun ili, Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde veteriner sağlık teknisyeni olarak görev yapmakta iken Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olarak Samsun Valiliği emrine atanan davacının, Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü emrine tayin edilmesine ilişkin Samsun Valiliği'nin 15/02/2019 tarih ve 165 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
 
Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin 08/01/2020 gün ve E:2019/661, K:2020/27 sayılı kararıyla; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre yapılan sınavlara istinaden belirlenen kadrolara yerleştirme ve atamalar Bakanlıkça belirlenen 24/12/2018 tarih ve 3614 sayılı usul ve esaslara göre yapılması ve unvan değişikliği sınavını kazanan kişilere yönelik belli kriterler belirlenmesi gerekirken, aksi yönde davalı idarece re'sen yapılan atamalar kapsamında, davacının Ayvacık İlçe Müdürlüğü'ne tekniker olarak atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
 
Davalı idare tarafından; davacının daha önce veteriner sağlık teknisyeni olarak görev yaptığı ilçe müdürlüğünde veteriner sağlık teknisyeni olarak çalışmasına ihtiyaç duyulması, aynı müdürlükte ziraat teknikeri olarak da çalışmasına ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmeyeceği, davacının kendi isteği sonucu unvan değişikliği sınavını kazanarak tekniker olarak atanmaya hak kazandığı ve tekniker olarak atanmayı talep ettiği, çalıştığı birimde elde ettiği yeni unvana ihtiyaç duyulmaması durumunda başka bir birime atanmasının kamu yararının gereği olduğu, aksi durumda il genelindeki bütün personelin il merkezinde ve merkeze yakın ve belirli ilçelerde toplanması gibi bir durum ortaya çıkacağı, il merkezinde ve bazı ilçelerde ihtiyaç fazlası personel istihdam edilirken bir takım ilçelerde de iş yapacak personel bulunmayacağı bu durumun da kamu hizmetinin aksamasına, Bakanlığın zamanla o ilçelere hizmet götürememesine sebep olacağı ileri sürülerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca istinaf yolu ile incelenerek kaldırılması istemidir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: İstinaf başvuru dilekçesine cevap verilmemiştir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Hüküm veren Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi'nce, dava dosyası 2577 sayılı Kanun'un 45. maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
 
Uyuşmazlık, Samsun ili, Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde veteriner sağlık teknisyeni olarak görev yapmakta iken Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olarak Samsun Valiliği emrine atanan davacının, Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü emrine tayin edilmesine ilişkin Samsun Valiliği'nin 15/02/2019 tarih ve 165 sayılı işleminin iptali isteminden kaynaklanmaktadır.
 
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun "İl İdaresi" başlıklı II. bölümünün "İl memurlarının tayin usulü" başlıklı I. kısmının 8. maddesinde, "Yetiştirme ve ikmal kaynakları Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlüklere bağlı olup il genel teşkilatı içinde birden fazla istihdam yerleri bulunan meslek, fen ve uzmanlık kadrolarına dahil görevlerden: A) İlçe idare şube başkanı sıfatını haiz olanlarla il merkezinde Devlet gelir, giderlerinin ve mallarının tahakkuk, tahsil, ödeme ve idaresiyle ilgili ikinci derecedeki müdürler, şube şefleri ve kontrol memurları, nakit muhasipleriyle, lise, orta ve o derecelerdeki okul müdür ve öğretmenleri, hastaneler mütehassıs hekimleri, Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlükler tarafından tayin edilirler. B) Bunun dışında kalan bütün memurlar Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlükler tarafından valilik emrine tayin edilerek il idare şube başkanının inhası üzerine valiler tarafından istihdam yerleri tesbit olunur; C) Yukardaki fıkralarda yazılı bütün memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir. Yukarıda (A, B) fıkraları dışında kalan il merkez teşkilatına bağlı memurlar ilgili idare şube başkanının inhası ile valiler tarafından tayin, nakil ve tahvil olunurlar. Tayin, nakil ve tahviller için gereken yolluk ödenekleri bütçe yılı başında ilgili Bakanlık veya genel müdürlüklerce valiler emrine gönderilir." hükmüne yer verilmiştir.
 
12/08/2009 tarih ve 27317 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'in 19. maddesinin 3. fıkrasında, "İlgili eğitim-öğretim kurumundan mezun olmaları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre yapılan sınavlara istinaden bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara yerleştirme ve atamalar Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre döneme tabi olmaksızın yapılır." düzenlemesi yer almıştır.
 
Anılan yönetmelik hükmüne istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 07/12/2018 tarih ve 3453 sayılı "Ünvan Değişikliği Atama ve Tercih İşlemleri" konulu Genelgesinin "İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinde çalışan ve ünvan değişikliği sınavını kazanan personel" başlıklı 2. maddesinde; a)Bulundukları İl'de atanacakları unvanın norm kadrosu uygun olanlar, bulundukları İl Müdürlüğü emrine b)Bulundukları İl'de atanacakları unvan bazında norm kadro fazlası durumunda olan personel ise, daha sonra ilan edilecek yerlere bilgisayar ortamında sınav puanı ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilmek suretiyle (puan eşitliği halinde hizmet süresi düşük olanlar dikkate alınacaktır) atanacaklardır." kuralı yer almış, 9.maddesinde, atamaların valilikler emrine yapılmasından sonra valiliklerce yapılacak atamalarda il müdürlüklerinin personel ihtiyacı dikkate alınarak ve il genelinin kadro- ihtiyaç durumları ile norm doluluk oranları da değerlendirilmek suretiyle ziraat mühendisi, veteriner hekim, ziraat teknikeri, ziraat teknisyeni, veteriner sağlık teknikeri ve veteriner sağlık teknisyeni istihdam edilmeyen ilçe bırakılmamasına dikkat edileceği belirtilmiştir.
 
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 81 İl Müdürlüğüne ve Bakanlığa bağlı kuruluş müdürlüklerine gönderdiği 24/12/2018 tarih ve 3614 sayılı "Unvan değişikliği" konulu yazıda; "... Bakanlıkça ünvan değişikliği yazılı ve sözlü sınavı yapılmış, sonuçları 03/12/2018 tarihinde ilan edilmiştir. Ünvan değişikliği sınavını kazanıp atanmaya hak kazanan personellerle ilgili olarak 07/12/2018 tarih ve 3453 sayılı genelgenin 2'nci maddesinin (b) fıkrasında İl Müdürlüklerinde görev yapan personel için, "Bulundukları İl'de atanacakları unvan bazında norm kadro fazlası durumunda olan personel ise, daha sonra ilan edilecek yerlere bilgisayar ortamında sınav puanı ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilmek suretiyle (puan eşitliği halinde hizmet süresi düşük olanlar dikkate alınacaktır) atanacaklardır." denilmektedir. Kuruluş müdürlüklerinde görev yapan ve atanmaya hak kazananlarla ilgili olarak ise söz konusu genelgenin 3'üncü maddesinin (c) fıkrasında; "Görev yapılan kuruluş ve kuruluşun bulunduğu İl Müdürlüğü veya bu İl'deki diğer kuruluşların normunun uygun olmaması halinde ise daha sonra ilan edilecek yerlere bilgisayar ortamında sınav puanı ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilmek suretiyle (puan eşitliği halinde hizmet süresi düşük olanlar dikkate alınacaktır.) atanacaklardır." denilmektedir.
 
Mülga iki bakanlığın (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı) birleşmesinden ve taşra teşkilatı yapısıyla ilgili düzenlemeler dolayısıyla yeni norm güncellemelerinin yapılamadığı, bu nedenle ünvan değişikliği sınavını kazanan personelden birimlerinde normu olmayan veya norm fazlası olan personelle ilgili olarak; İl Müdürlüklerinde görev yapan personelin norm fazlası olanların bulundukları İl Müdürlüğünde talepleri doğrultusunda yerlerinde bırakılması, Kuruluş Müdürlüklerinde norm kadrosu olup norm fazlası olan personelin bulunduğu kuruluşta görevine devam etmesi, Kuruluş Müdürlüklerinde norm kadrosu olmayan personelin ise aynı ildeki İl Müdürlüğü veya şartlarını taşıması, norm kadrosunun uygun olması ve kuruluşun bağlı olduğu Merkez Teşkilatı biriminin uygun görmesi şartıyla Kuruluş Müdürlüklerine tayin talebinin yerine getirilmesi, İl Müdürlüğü ve Kuruluş Müdürlüklerindeki norm doluluğundan dolayı mazereti (Eş durumu, sağlık ve can güvenliği) olan personelin yeni norm kadro güncellemesi yapılıncaya kadar mazeret talebi tayinlerinin yapılmasının istenildiği belirtilmektedir.
 
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, atamalarda kadro imkânları, norm kadro durumu ile hizmet ihtiyacının belirleyici olduğu, görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre yapılan sınavlara istinaden bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara yerleştirme ve atamaların Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre döneme tabi olmaksızın yapılacağı, İlçe idare şube başkanı sıfatını haiz olanlarla il merkezinde Devlet gelir, giderlerinin ve mallarının tahakkuk, tahsil, ödeme ve idaresiyle ilgili ikinci derecedeki müdürler, şube şefleri ve kontrol memurları, nakit muhasipleriyle, lise, orta ve o derecelerdeki okul müdür ve öğretmenleri, hastaneler mütehassıs hekimleri dışında kalan bütün memurların Bakanlıklar veya tüzel kişiliği haiz genel müdürlükler tarafından valilik emrine tayin edildiktikten sonra il idare şube başkanının inhası üzerine valiler tarafından istihdam yerlerinin tesbit olunacağı anlaşılmaktadır.
 
Dosyanın incelenmesinden; Samsun ili, Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde veteriner sağlık teknisyeni olarak görev yaparken, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olan davacının, tekniker (seracılık) unvanı ile 26/12/2018 tarihinde Samsun Valiliği emrine atandığı, Samsun Valiliği'nin 15/02/2019 tarih ve 165 sayılı işlemiyle, 5442 sayılı Kanun'un 8. maddesi uyarınca Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne tayin edilmesi üzerine, anılan işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
 
Uyuşmazlıkta, Bakanlıkça yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olan davacı ile birlikte diğer kazananların Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 07/12/2018 tarih ve 3453 sayılı "Ünvan Değişikliği Atama ve Tercih İşlemleri" konulu Genelgesinde belirlenen usul ve esaslara göre yerleştirilmek üzere Samsun Valiliğine atandıkları, belirlenen bu esaslar kapsamında valilik tarafından atanan personellerin istihdam yerleri tesbit olunmamışken, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce 81 İl Müdürlüğüne ve Bakanlığa Bağlı Kuruluş Müdürlüklerine gönderilen 24/12/2018 tarih ve 3614 sayılı ünvan değişikliği konulu yazıyla Mülga iki bakanlığın (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı) birleşmesinden ve taşra teşkilatı yapısıyla ilgili düzenlemeler dolayısıyla yeni norm güncellemeleri yapılamadığı gerekçesiyle söz konusu personellerin yerleştirilmeleri hakkında yeni usul ve esasların belirlendiği, buna göre; tekniker (seracılık) kadrosu olan Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde ünvan değişikliği sınavı öncesinde veteriner sağlık teknisyeni olarak görev yapan davacının, norm fazlası olduğuna bakılmaksızın bulunduğu kuruluşta yeni unvanı ile görevine devam etmesi gerekirken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce belirlenen 29/01/2019 tarihli kriterler doğrultusunda, dava konusu işlemle Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü emrine tayin edildiği görülmektedir.
 
Bu durumda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre yapılan sınavlara istinaden belirlenen kadrolara yerleştirme ve atamalar Bakanlıkça belirlenen 24/12/2018 tarih ve 3614 sayılı usul ve esaslara göre yapılması gerekirken, Samsun ili, Canik ilçesinde görev yapan davacının, davalı idarece re'sen belirlenen esaslar doğrultusunda Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne atanmasına yönelik işlemde hukuka uyarlık, İdare Mahkemesince verilen iptal kararında ise hüküm fıkrası itibarıyla hukuki isabetsizlik bulunmamaktadır.
 
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun yukarıda belirtilen gerekçe ile reddine, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderinin davalı idare üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan miktarın istinaf isteminde bulunana iadesine, 2577 sayılı Kanunun 45. maddesinin 6. fıkrası uyarınca 06/10/2020 tarihinde oybirliği ile kesin olarak karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy