Konya Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2020/1162 Esas 2020/1465 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/1162
Karar No: 2020/1465
Karar Tarihi: 27.10.2020



İSTEMİN ÖZETİ: Konya Meram İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polis memuru olarak görev yapan davacının, 7068 sayılı Kanun'un 8/5/b-2 maddesi uyarınca 16 ay uzun süreli durdurma cezasıyla tecziyesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin (e) fıkrası gereği öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunduğundan brüt aylığının 1/4'ünün kesilmesi şeklinde uygulanmasına ilişkin Konya Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 26/07/2019 tarih ve 2019/228 sayılı kararının iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davada; dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile soruşturma raporunun birlikte değerlendirilmesinden, davacının üzerine atılı fiilin sübuta erdiği sonuç ve kanaatine varıldığı, bu durumda; davacının sübuta eren eylemine uygun disiplin cezası ile tecziye edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle Konya 1. İdare Mahkemesi'nce verilen davanın reddine ilişkin 09/01/2020 tarih ve E:2019/1056, K:2020/19 sayılı kararın, davacı vekili tarafından; davacının ceza yargılaması neticesinde söz konusu fiilin işlenip işlenmediği hususunda her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı hukuki delil bulunmadığı için beraat hükmü verildiği, doktrindeki hakim görüşe göre bu durumda disiplin cezası da uygulanamayacağı, söz konusu eylemin uzun süreli durdurma cezası gerektirmediği, kınama cezası uygulanabileceği, kararın usul ve yasaya aykırı olduğu iddialarıyla istinafen incelenerek kaldırılması istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma dilekçesi verilmemiştir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren Konya Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi'nce işin gereği görüşüldü;
 
Dava; Konya Meram İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polis memuru olarak görev yapan davacının, 7068 sayılı Kanun'un 8/5/b-2 maddesi uyarınca 16 ay uzun süreli durdurma cezasıyla tecziyesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125.maddesinin (e) fıkrası gereği öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunduğundan brüt aylığının 1/4'ünün kesilmesi şeklinde uygulanmasına ilişkin Konya Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 26/07/2019 tarih ve 2019/228 sayılı kararının iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
 
Anayasanın yargı erkini düzenlendiği Üçüncü Bölümünde yer alan 141. maddesinin 3. fıkrası, “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” hükmünü içermekle birlikte, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 24. maddesinde, kararlarda bulunacak hususlar sayılarak, kararın dayandığı hukuki sebepler ile gerekçesinin bir kararda bulunması gereken asli unsurlardan biri olduğu düzenlenmiştir.
 
7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 8/5/b-2 maddesinde "Hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak" fiili uzun süreli durdurma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
 
Mahkeme kararının gerekçe bölümünde, dava konusu disiplin cezasının sübut bulduğu belirtilmesine karşın, bunun maddi ve hukuki sebepleri ile gerekçeye yer verilmediği görülmüştür. Böylece dava konusu disiplin cezasının hukuka uygunluğu ile ilgili gerekçelendirme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
 
Dava dosyasının incelenmesinden; Konya Meram İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polis memuru olarak görev yapan davacı hakkında, Konya Emniyet Müdürlüğü Özalkent Polis Merkez Amirliği'ne müracaat eden ….. isimli şahsın "kendisine ait ikametinde 10.06.2018 tarihinde saat:20:30 sıralarında …… sicil sayılı polis memuru davacı tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığı" iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldığı, yapılan soruşturma sonucu düzenlenen raporda somut ve inandırıcı yeterli delil elde edilemediği, Konya 1.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "basit cinsel saldırı" suçundan beraat kararı verildiği, hakkında cinsel saldırı suçunun oluşmadığından bahisle disiplin cezası verilmesine yer olmadığı teklifinin getirildiği, sonrasında davalı idarece, davacı hakkında 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanunun 8/5/b-2 maddesi uyarınca 16 ay uzun süreli durdurma cezasıyla tecziyesi ile öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunduğundan brüt aylığının 1/4'ünün kesilmesi suretiyle uygulanmasına ilişkin dava konusu 26/07/2019 tarih ve 2019/228 karar sayılı işlemin tesis edildiği, anılan işlemin iptali istemiyle de bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
 
Davacının 10.6.2018 tarihinde …..'nin şikayeti üzerine kayınpederiyle arasında gerçekleşen olaya müdahale etmek üzere görevlendirildiği, olayın yatışmasından sonra ……..'yi eve bırakırken gereklilik bulunmamasına karşın arkasından evine girdiği, …….'nin evine girmesinde rızası bulunsa da şikayete konu olayın ortaya çıkardığı durumun etkisiyle …….'nin davacının evine girmesine rıza göstermiş olabileceği, görevi başında bulunan davacının yapmaması gereken davranışlarda bulunarak polislik mesleğinin saygınlığını ve güven duygusunu sarsacak fiilde bulunduğu, ……..'nin kendisi hakkında şikayette bulunmasına neden olduğu anlaşıldığından dava konusu disiplin cezasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
 
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45 inci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun yukarıda yer verilen gerekçe doğrultusunda REDDİNE, istinaf aşamasında yapılan 287,20.-TL yargılama giderinin istinaf yoluna başvuran üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin Mahkemesi'nce davacıya iadesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kesin olmak üzere, 27.10.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
 


Full & Egal Universal Law Academy