İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2019/1259 Esas 2020/355 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2019/1259
Karar No: 2020/355
Karar Tarihi: 11.06.2020



(2828 S. K. Geç. m. 16, Ek. m. 1) (2577 S. K. m. 45)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Manisa İli, Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapan davacının, 2828 sayılı Kanun'un Geçici 16. maddesi uyarınca teknisyen kadrosuna atanması talebiyle 11/09/2018 tarihli dilekçe ile yaptığı başvurunun, davalı idarelerce yasal süresi içerisinde cevap verilmemek suretiyle zımnen reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada; "...2828 sayılı Kanun'un Geçici 16.maddesi uyarınca boş bulunan teknisyen ve diğer kadrolara atama yapılacağına ilişkin yazıda belirtilen süre içerisinde başvuru yapmayan davacı hakkında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir." gerekçesiyle davanın reddine karar veren Manisa 1. İdare Mahkemesi'nin 11/09/2019 gün ve E:2018/1410, K:2019/740 sayılı kararının; Milli Eğitim Bakanlığı'nın 30.05.2018 tarih ve 10529231 sayılı yazısı ekindeki teknisyen unvanına başvuracak olan bütün meslek lisesi mezunu personelin müracaatlarının kabul edilip evraklarının incelenmek üzere Bakanlığa gönderileceğine ilişkin bilgilendirme yazısının Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilan edilmemesi nedeniyle Ticaret Lisesi Mezunu olarak teknisyen unvanlı kadrolara başvuramayacağı düşüncesi ile müracaatını yapmadığı, ilan ekleri ile birlikte eksiksiz yapılmış olsa idi, kendisinin de müracaatını yapabileceği, nitekim başka illerde ilanın ekleri ile birlikte eksiksiz yapıldığı, idarenin kusurundan dolayı hak kaybına uğradığı, atamaların bir takvime göre yapılacağına yönelik olarak herhangi bir mevzuat hükmünün bulunmadığı, dava konusu işlemin eşitlik ilkesini ihlal ettiği ileri sürülerek istinaf yoluyla kaldırılması istenilmektedir.
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SAVUNMASININ ÖZETİ: İstinaf dilekçesinde belirtilen hususların mahkeme kararının kaldırılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı ve kararın usul ve hukuka uygun olduğu ileri sürülerek istinaf isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
 
ŞEHZADELER KAYMAKAMLIĞI SAVUNMASININ ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesince, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler incelenerek işin gereği görüşüldü:
 
Dava, Manisa İli, Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapan davacının, 2828 sayılı Kanun'un Geçici 16. maddesi uyarınca teknisyen kadrosuna atanması talebiyle 11/09/2018 tarihli dilekçe ile yaptığı başvurunun, davalı idarelerce yasal süresi içerisinde cevap verilmemek suretiyle zımnen reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
 
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nun Ek 1. maddesinde; "Bu Kanun veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dâhil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenlerin işe yerleştirilmeleri aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılır." hükmüne yer verilerek devamında bu usul ve esaslara yer verilmiş, aynı Kanuna 21.03.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanun'un 25. maddesi ile eklenen Geçici 16. maddesinde ise; "Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hak sahibi olanlardan daha önce istihdam hakkından yararlanmamış olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde Bakanlığa başvurmaları halinde ek 1 inci maddede yer alan istihdam hakkından maddede belirtilen diğer şartları taşımaları kaydıyla yararlanabilirler." hükmüne yer verilmiştir.
 
12/6/2014 tarihli, 29028 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Tanınan İstihdam Hakkının Kullanımına İlişkin Yönetmeliğe 20.11.2018 tarih ve 30601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik Değişikliği ile eklenen “Görevde olan hak sahiplerinin unvanlarına atanması'' başlıklı Geçici 2. maddesinde; ''(1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar görev yaptıkları kurumların kadro durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla öğrenimle ihraz etmiş oldukları unvanlara atanırlar. Bu maddeye ilişkin bütün iş ve işlemler ilgili kurumlarca yapılır. (2) Bu maddeye ilişkin başvurular ilgililerce yazılı bir dilekçe ile görev yapılan kuruma yapılır. (3) Bu kişilerin atanmasında ilgili kurumca mevcut kadro durumu, ilgililerin öğrenim durumu itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlar ve kurumun hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacak değerlendirme esastır. (4) Kişilerin gördükleri öğrenim dolayısıyla unvan ihraz edip etmedikleri hususunda tereddüt hasıl olması halinde ortaöğretim düzeyi için Milli Eğitim Bakanlığından, ön lisans ve lisans düzeyi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından görüş alınır. (5) Hak sahiplerinin öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmaması, öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmakla birlikte bu unvanlarda boş kadro bulunmaması veya kurumca kurum ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde ilgili unvanda hizmete ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması halinde bu kişilerin atamaları yapılmaz. (6) Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yerleştirmesi yapılmış olup da güvenlik soruşturmasının tamamlanamaması gibi idareden kaynaklanan sebeplerle göreve başlatılamayan kişiler bu madde hükümlerinden yararlandırılır.'' hükmüne yer verilmiştir.
 
3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun'un "Unvanlar" başlıklı 3'üncü maddesinde; "Gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre;
 
a) (Değişik: 2/12/2016 -6764/50 md.) Mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okullardan mezun olanlara “teknisyen” (...) unvanı verilir." hükmü düzenlenmiştir.
 
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının, 05.06.1992 tarihinde ...... Ticaret Meslek Lisesi'nden mezun olduktan sonra 26.01.1993 tarihinde 2828 sayılı Kanun kapsamında memur olarak atandığı, halen Manisa İli, Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü'nde memur olarak görev yaptığı, 2828 sayılı Kanun'a 21.03.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanun'un 25. maddesi ile eklenen Geçici 16. maddesi kapsamında atama yapılması ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca çalışma başlatıldığı, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 30.05.2018 tarih ve 10529231 sayılı yazısı ile kanun kapsamından faydalanmak isteyenlerin gerekli bilgi ve belgelerinin en geç 08.06.2018 tarihi mesai bitimine kadar gönderilmesi gerektiğinin bildirildiği, yazı ekinde teknisyen unvanına başvuracak olan bütün meslek lisesi mezunu personelin müracaatlarının kabul edilip evraklarının incelenmek üzere Bakanlığa gönderileceğine ilişkin bir bilgilendirme yazısının da bulunduğu, Manisa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 31.05.2018 tarih ve E.10615882 sayılı yazısı ile Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 30.05.2018 tarih ve 10529231 sayılı yazısının da eklenmesi suretiyle Kanun kapsamında olan ve unvan değişikliğine tabi kadrolara başvuru yapanların bilgi ve belgelerinin 05.06.2018 mesai bitimine kadar Müdürlüklerine gönderilmesinin istenildiği, 01.06.2018 tarih ve 10719187 sayılı Şehzadeler Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yazısı ile de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlık yazıları eklenmek suretiyle Kanun kapsamındaki personelin bilgilerinin forma işlenerek belgeleri ile birlikte 04.06.2018 günü mesai bitimine kadar gönderilmesinin istenildiği, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 30.05.2018 tarih ve 10529231 sayılı yazısı ekinde yer alan ve teknisyen unvanına başvuracak olan bütün meslek lisesi mezunu personelin müracaatlarının kabul edilip evraklarının incelenmek üzere Bakanlığa gönderileceğine ilişkin bir bilgilendirme yazısının davacıya tebliğ edilmemesi ve davacının da Ticaret Meslek Lisesi Mezunu olarak teknisyen unvanlı kadrolara atanamayacağını düşünmesi nedeniyle anılan bilgilendirme yazılarında belirtilen tarihlerde herhangi bir müracaatta bulunmadığı, sonrasında2828 sayılı Kanun'un Geçici 16. maddesi uyarınca teknisyen kadrosuna atanması talebiyle 11/09/2018 tarihli dilekçe ile yaptığı başvurunun, davalı idarecelerce yasal süresi içerisinde cevap verilmemek suretiyle zımnen reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
 
Bakılan davada, davalı Milli Eğitim Bakanlığınca verilen savunma dilekçesinde davacının 2828 sayılı Kanun'un Ek 1. maddesine, 7103 sayılı Kanun'un 25. maddesi ile eklenen Geçici 16. maddesi kapsamında teknisyen kadrosuna atanma talebiyle, Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen 08.06.2018 tarihi mesai bitimine kadar başvuru yapmaması nedeniyle talebinin değerlendirilemediği savunulmuş ise de, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nda veya Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Tanınan İstihdam Hakkının Kullanımına İlişkin Yönetmelikte, anılan yasa kapsamından faydalanmak için yapılacak müracaatların ve akabinde yapılacak atamaların idarelerce belirli bir takvime göre yapılacağı, müracaatların belirlenen takvimde öngörülen süreler dahilinde yapılması gerektiği, aksi halde değerlendirmeye alınmayacağına yönelik herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmaması nedeniyle, davacının başvurusunun davalı idarelerce değerlendirilmesi suretiyle işlem tesis edilmesi gerekir iken, müracaatının süresinde yapılmadığından bahisle hiç değerlendirmeye alınmaması suretiyle zımnen reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.
 
Öte yandan; iş bu kararın davacının doğrudan 2828 sayılı Kanun'un Geçici 16. maddesi uyarınca teknisyen kadrosuna atanmasını gerektirmeyeceği, davalı idarelerce anılan yasal mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirme yapıldıktan sonra mevzuatta aranan diğer koşulların taşınması halinde davacının atamasının yapılabileceği tartışmasızdır.
 
Açıklanan nedenlerle; istinaf başvurusunun kabulüne, Manisa 1. İdare Mahkemesinin 11/09/2019 gün ve E:2018/1410, K:2019/740 sayılı istinaf başvurusuna konu kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, davacı tarafından yapılan aşağıda dökümü gösterilen 496,00 TL yargılama giderleri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 1.700,00 TL vekalet ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya ödenmesine, yatırılan posta gideri avansından artan miktarın Mahkemesince yatırana iadesine, kararın taraflara tebliği için dosyanın ait olduğu Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/6 ve 46. maddeleri uyarınca kesin olarak, 11/06/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy