Ankara Bölge İdare Mahkemesi 13. İdari Dava Dairesi 2019/3569 Esas 2020/1191 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 13. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2019/3569
Karar No: 2020/1191
Karar Tarihi: 26.03.2020



İSTEMİN KONUSU: Ankara 21. İdare Mahkemesince verilen 27/05/2019 günlü ve E:2018/1168, K:2019/704 sayılı kararın kaldırılması istenilmektedir.
 
YARGILAMA SÜRECİ:
 
(1) Dava konusu istem: Dava, davalı idare bünyesinde görev yapmaktayken 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yapılan başvurunun reddine dair 02/08/2018 tarihli ve 2018/28046 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
 
(2) İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Ankara 21. İdare Mahkemesince; dosyadaki ve davacı hakkında Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesinin E:2017/676 sayılı esasında yapılan ceza yargılamasında elde edilen bilgilere göre; davacının FETÖ/PDY terör örgütüyle iltisaklı BankF1'daki mevduatını örgüt liderinin talimat verdiği tarih sonrasındaki dönemde artırdığı, ceza yargılamasında ve idari soruşturmada bilgisine başvurulan kişiler tarafından, davacının FETÖ/PDY terör örgütüyle irtibat içerisinde olduğunun beyan edildiği, söz konusu deliller birlikte değerlendirildiğinde; davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile en az irtibat ve iltisak düzeyinde bağı bulunduğu sonuç ve kanaatine varıldığından davacının başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
 
İSTİNAF İSTEMİNDE BULUNANIN İDDİALARI: Davacı tarafından, Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapmaktayken kamu görevine son verildiği, FETÖ/PDY terör örgütüyle ve darbe girişimiyle ilişkilendirilebilecek herhangi bir eylem ve faaliyetinin olmadığı, başta savunma hakkı olmak üzere dilekçesinde belirttiği Anayasa ve AİHS hükümleri ile disiplin hukuku ve ceza hukuku ilkelerinin ihlal edildiği, hakkındaki ceza yargılaması sürecinin devam ettiği, ceza yargılamasında verilen kesinleşmemiş yargı kararlarının aleyhe değerlendirilemeyeceği, Bank….'ya örgütün talimatı ile finansal destek verdiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı, 04/09/2014 tarihinde BankF1'ya katılım hesabı açarak yatırdığı 760,00-TL parayı evlerine 2. kez hırsız girmesi nedeniyle muhafaza amaçlı yatırdığı, ihtiyacı olduğunda da çekip harcadığı, aleyhine verilen tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığı, … ilçe müftüsü (N.S.)'nin beyanlarına itibar edilmemesi gereken bir kişi olduğu, OHAL KHK'sı ile kamu görevine son verilemeyeceği, OHAL yönetiminin sona ermesi nedeniyle OHAL KHK'larının geçerliliğinin kalmadığı, OHAL KHK'sı ile kamu görevinden çıkarılmasının geçici, ölçülü ve orantılı bir tedbir mahiyetinde olmadığı, kamu görevine son verilmesine dayanak KHK'nın Anayasa'da öngörülen şekil şartlarına uygun olmadığı, dava konusu işlemde ve davanın reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
 
KARŞI TARAF SAVUNMASININ ÖZETİ: İstinaf isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 13. İdari Dava Dairesince, 2577 sayılı Kanun'un değişik 45. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek gereği görüşüldü:
 
Uyuşmazlıkta, Kurumu tarafından Komisyona intikal ettirilen personel bilgi dosyasında; davacı hakkında düzenlenen 09/03/2017 tarihli Soruşturma Raporunda; tanık ifadeleri ve elde edilen belgelerden, davacının FETÖ/PDY terör örgüt için aktif olarak çalıştığı, örgütün toplantılarını organize ettiği ve toplantılarda konuşmalar yaptığı, çevresinde örgüte bağlı biri olarak tanındığı sonucuna ulaşılarak davacının FETÖ/PDY terör örgütüyle iltisaklı ve irtibatlı olduğu kanaatine varıldığı, soruşturma raporunun değerlendirilmesi neticesinde Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Kurulu kararı ile görevine son verilmesine karar verildiği, davacı hakkındaki ceza yargılamasında, FETÖ/PDY terör örgütünün …. İlçe Ablası olduğu tespit edilen (D.Y.)'nin TCK'nın etkin pişmanlık hükümleri kapsamında verdiği ifadesinde; davacının örgütün müftülükteki mütevelli heyetinde yer aldığını, müftülükteki örgüt mensuplarına yönelik olarak sohbet toplantıları düzenleyerek sohbet verdiğini beyan ettiği ve fotoğrafından davacıyı teşhis ettiği, A1'de Jandarma Karakol Komutanlığına gelen ihbar üzerine kayalık ve ağaçlık alana atılmış vaziyette bulunan 3 çuval, 2 büyük koli ve 2 adet poşet'in incelenmesinden, FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı (F.G.)'nin kitapları ve "C" serisi 1 ABD Dolarının da bulunduğu çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildiği, söz konusu kitapların bulunduğu karton kutu üzerinde davacının eşini alıcı olarak gösteren kargo etiketinin bulunduğu, yine kitapların içinde ve üzerinde davacıya ait olduklarına dair notlar ve hasta yönlendirme formu ile davacının eşinin BankF1 kredi kartı borç ödeme fişinin bulunduğu, ayrıca söz konusu koliler içinde (M.K.) isimli şahsa dair bilgilere ulaşıldığı, (M.K.)'nın ifadesinde de söz konusu kolileri davacının ve kendisinin attığını ikrar ettiği, 1 ABD dolarının ise kendisine ait olmadığını, davacı veya davacının eşine yahut üçüncü bir şahsa ait olabileceğini beyan ettiği hususları Mahkeme kararında belirtilen diğer delillerle birlikte değerlendirildiğinde, davacının çeşitli yol ve yöntemlerle FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibat düzeyinde ilişkisinin olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
 
KARAR SONUCU:
 
Açıklanan nedenlerle;
 
1- Ankara 21. İdare Mahkemesince verilen istinafa konu karar, usul ve hukuka uygun olup kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından İSTİNAF İSTEMİNİN REDDİNE,
 
2- Aşağıda dökümü yapılan istinaf aşamasına ait yargılama giderinin istinaf edenin üzerinde bırakılmasına,
 
3- Gider avansının kullanılmayan kısmının talep edilmesi halinde derhal, talep edilmemesi halinde karar kesinleştikten sonra Mahkemesince istinaf başvurusunda bulunana re'sen iadesine,
 
2577 sayılı Kanun'un değişik 46. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştaya temyiz yolu açık olmak üzere, 26/03/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy