Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi 2019/240 Esas 2020/1991 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 5. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2019/240
Karar No: 2020/1991
Karar Tarihi: 06.11.2020



İSTEMİN ÖZETİ: Batman İdare Mahkemesi'nce verilen 11/12/2018 tarih ve E:2018/879, K:2018/971 sayılı kararın istinaf yoluyla incelenerek kaldırılması istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 5.İdari Dava Dairesi'nce 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:
 
Dava, Batman ili, Beşiri İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde Merkez Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yapan davacı tarafından, 7068 sayılı Kanunun 34. maddesinin atıfta bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/1.C-a maddesi uyarınca 1/20 oranında aylıktan kesme cezasıyla tecziye edilmesine ilişkin 23/7/2018 tarih ve 2018/7 sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.
 
İdare mahkemesince; 27/11/2018 tarihli ilk incelemeye esas ara kararıyla dava konusu edilen 23/7/2018 tarih ve 2018/7 sayılı disiplin cezasına karşı davacı tarafından yapılan itirazın Batman İl Jandarma Komutanlığı Disiplin Kurulu tarafından karara bağlanıp bağlanmadığının sorulduğu, ara kararına verilen cevabi yazıda anılan kurul tarafından davacının yapmış olduğu itiraza yönelik herhangi bir karar alınmadığının belirtildiği, yine davacı tarafından dava dilekçesinde, söz konusu disiplin cezası sonrasında aylığından herhangi bir kesintinin yapılmadığı, on günlük süre içinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarının kesinleşecek olması, itiraz edilen disiplin cezalarının ise itiraz mercilerinin bu konuda verecekleri karar üzerine kesinleşecek olması ve disiplin cezasının kesinleşmesi halinde ancak dava konusu yapılabileceği göz önüne alındığında, dava konusu disiplin cezasına yapılan itiraz hakkında henüz bir karar verilmediği anlaşılmakla, bu aşamada henüz kesinleşmiş disiplin cezasının varlığından söz etmeye olanak bulunmadığı açık olup, henüz kesinleşmemiş disiplin cezasının iptali istemiyle açılan işbu davanın esasının incelenmesine hukuken olanak bulunmadığı gerekçesiyle2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14/3-d ve 15/1-b maddeleri uyarınca davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.
 
Davacı tarafından; zımnen ret süresinin idareye müracaat tarihinden başlamak üzere 60 gün olduğu, idarece bir geri dönüşün olmadığı, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek idare mahkemesi kararının kaldırılması istenilmektedir.
 
7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un ''Cezalara itiraz ve cezaların kesinleşmesi'' başlıklı 30. maddesinin 1. fıkrasında; ''Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren on gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, bir üst disiplin amirine yazılı olarak yapılır. Ancak vali, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının doğrudan verdikleri disiplin cezalarına karşı Bakanlık Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edilir. İtiraz üzerine Kurulun verdiği karar kesindir. Kaymakamın doğrudan verdiği disiplin cezalarına karşı ise valiye itiraz edilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen cezalar kesinleşir.'' düzenlemesine, 3. fıkrasında; ''İtiraz haklı görülürse itirazı inceleyen merci verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. İtiraz haklı görülmez ise ret olunur. Karar itiraz edene tebliğ edilerek kesinleşir.'' düzenlemesine, ''Yargı denetimi'' başlıklı 32. maddenin 1. fıkrasında ise, kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilir düzenlemesine yer verilmiştir.
 
Yukarıda aktarılan 7068 sayılı Kanun'un 30. maddesinde, disiplin cezalarına itiraz, itiraz merci ve itirazın tabi olacağı süre yönlerinden ''özel'' bir düzenleme yapılmış ve söz konusu disiplin cezalarının usule ve yasaya aykırı olduğu iddiasıyla, yasal süresi içerisinde doğrudan doğruya dava açmak yerine yetkili merciye itirazda bulunma hakkı tanınmıştır.
 
Diğer yandan, 7068 sayılı Kanun'un 30. maddesinde yer alan ''özel" düzenleme gereği, disiplin cezalarına karşı idari aşamada tanınan itiraz hakkının kullanılmasının tercih edilmesi halinde, itiraz mercileri tarafından değerlendirme yapılarak tesis edilen işlemin cezalar hakkında nihai işlem niteliğinde olduğu ve bu nihai işlemin, tebliğ tarihini takibeden 60 günlük süre içinde dava konusu edilebileceği, zira yukarıda aktarılan mevzuat hükmünde itiraz üzerine verilen kararın tebliği sonrasında disiplin cezasının kesinleşeceğinin açık olarak düzenlendiği, yine kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabileceğine yönelik hüküm dikkate alındığında, itiraz mercileri tarafından, itiraz dilekçesi incelenmek suretiyle bir değerlendirme yapılmaması halinde ise ceza kesinleşmeyecek, uygulanabilirlik özelliği taşımayacaktır.
 
Dosyanın incelenmesinden, Batman ili, Beşiri İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde Merkez Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yapan davacı hakkında yürütülen soruşturma sonucunda 7068 sayılı Kanunun 34. maddesinin atıfta bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/1.C-a bendi uyarınca 1/20 oranında aylıktan kesme cezasıyla tecziye edilmesine ilişkin 23/7/2018 tarih ve 2018/7 sayılı işlemin tesis edilerek 9/8/2018 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacı tarafından anılan karara karşı aynı tarihli dilekçeyle itiraz edildiği ve dosyanın Batman İl Jandarma Komutanlığı Disiplin Kuruluna gönderildiği, itiraz hakkında herhangi bir karar alınmaksızın bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
 
Uyuşmazlıkta, davacı tarafından, dava konusu aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işleme süresi içinde itiraz edildiği, itiraz tarihinden sonra 21/11/2018 tarihinde Batman İdare Mahkemesi'nin 2018/879 esasına kayıtlı bakılan davanın açıldığı, söz konusu dosyada davacının itirazı hakkında ret cevabı verilmeden dava açıldığı gerekçesiyle Batman İdare Mahkemesi'nce 11/12/2018 tarih ve E:2020/879 K:2018/971 sayılı kararla davanın incelenmeksizin reddi yönündeki karara davacı tarafından yapılan istinaf başvurusu üzerine Dairemizce yapılan 17.09.2020 tarihli ara karar cevaben davalı idarece gönderilen belgelerden, davacı itirazının 08.05.2019 tarih ve 2019/2 sayılı kararı ile Batman Valiliği İl Jandarma Komutanlığı tarafından reddedildiği ve bu ret kararının 22.05.2019 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, dolayısıyla mahkeme kararı kesinleşmeden önce davacı itirazının reddedilerek dava konusu işlemin kesinleştiğinin görülmesi karşısında işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, davanın incelenmeksizin reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
 
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun KABULÜ ile istinafa konu mahkeme kararının KALDIRILMASINA, dava dosyasının 2577 sayılı Kanun'un 45. maddesinin 5. fıkrası uyarınca yeniden bir karar verilmek üzere mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, mahkemesince yeniden bir karar verileceğinden bu aşamada yargılama giderleri yönünden hüküm kurulmasına yer olmadığına, 06/11/2020 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy