İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2020/556 Esas 2020/794 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2020/556
Karar No: 2020/794
Karar Tarihi: 17.11.2020



(657 S. K. Ek m. 8) (375 S. KHK. Ek m. 25) (Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği m. 4, 5, 7, 8)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Aliağa Belediye Başkanlığı bünyesinde sağlık memuru olarak görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 25. maddesi uyarınca, 01.07.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında Çankırı İli Yapraklı Belediye Başkanlığına geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin 13.05.2019 tarih ve E.5960 sayılı işlemin iptali istemiyle açtığı davada;"...davacının görev yaptığı kurumdan başka bir kuruma 657 sayılı Kanunun Ek 8. maddesi hükmüne aykırı olarak, muvafakati alınmadan ve ayrıca davacının yapacağı görev de açık ve net olarak belirtilmeden geçici süreyle görevlendirilmesine ilişkin dava konusu işlemde yukarıda anılan madde hükmünde öngörülen koşulların yerine getirilmediği anlaşıldığından hukuka uyarlık bulunmamaktadır." gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline ilişkin İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin 27.12.2019 gün ve E:2019/831, K:2019/1749 sayılı kararının; davacının geçici görevlendirmesinin 375 sayılı KHK'nın Ek 25. maddesi ile anılan maddeye istinaden hazırlanan Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri esas alınmak suretiyle yapıldığı, mevzuat hükümlerine göre süresi altı ayı aşmayan geçici görevlendirmelerin personelin muvafakatına bağlı olmadığı, görevlendirme talebinin dava dışı Belediye tarafından kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle yapıldığı, ilgili belediyenin talebinin esas alınması suretiyle görevlendirilecek personelin belirlendiği, davacının izin/rapor kullanmak suretiyle fiilen işe başlamaması nedeniyle herhangi bir görevlendirme yapılamadığı, tesis edilen işlemin usul ve yasaya uygun olduğu iddialarıyla kaldırılması istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma verilmemiştir.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesince, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler incelenerek işin gereği görüşüldü:
 
Dava; Aliağa Belediye Başkanlığı bünyesinde sağlık memuru olarak görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 25. maddesi uyarınca, 01.07.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında Çankırı İli Yapraklı Belediye Başkanlığına geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin 13.05.2019 tarih ve E.5960 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme" başlıklı Ek 8. maddesinde; "Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:
 
a) Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4. ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.
 
b) Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.
 
c) Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.
 
d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
 
e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
 
f) Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.
 
Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir." hükmüne yer verilmiştir.
 
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye 2/7/2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 178 maddesi ile eklenen Ek 25. maddede ise;
 
''Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabilir.
 
Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alırlar. Bunlar bu şekilde görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılırlar.
 
Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için, görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılır. Bunlar geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir.
 
Geçici görevlendirilenlerin özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Bunların geçici görevlendirildikleri kurumda geçirdikleri süreler kendi kurumlarında geçirilmiş sayılır. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.
 
Bu maddeye göre görevlendirilenler, görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.
 
Toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin de alınması şarttır.
 
Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümleri saklıdır.
 
Bu madde kapsamında görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanarak Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir."hükmüne yer verilmiştir.
 
Bu maddeye dayanılarak hazırlanan ve 02/05/2019 tarihli, 30763 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği'nin 4. maddesinde; geçici görevlendirmelerin a) Kurumların emrine, b) Kurumların kadro ve pozisyonlarına olmak üzere iki şekilde yapılabileceği, 5. maddesinde; Kurum emrine geçici görevlendirmede, görevlendirmenin yapılacağı kurumda yürütülecek göreve ilişkin kadro ya da pozisyon bulunması şartının aranmayacağı, 7. maddesinde; geçici görevlendirmeyi yapmak isteyen kurum tarafından doldurulan formun, öngörülen geçici görevlendirme başlangıç tarihinden itibaren en az bir ay önce muvafakat işlemlerinin tamamlanması için personelin kadro ve pozisyonunun bulunduğu kuruma gönderileceği, geçici görevlendirmenin, personelin kadro ve pozisyonunun bulunduğu kurum tarafından verilecek muvafakat ile tekemmül edeceği, 8. maddesinde ise, geçici görevlendirmenin en fazla bir yıl olarak yapılabileceği ve her defasında bir yılı geçmemek üzere uzatılabileceği, kesintili ya da kesintisiz olarak Yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatının alınmasının şart olduğu ve Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümlerinin saklı olduğu, kurala bağlanmıştır.
 
Dava dosyasının incelenmesinden; Çankırı İli Yapraklı İlçesi Belediye Başkanlığının 10.05.2019 tarih ve 74 sayılı yazısıyla Belediyeleri bünyesinde hizmete yetecek miktarda memur bulunmadığından yürütülen hizmetlerde aksaklıkların yaşandığı, aksama yaşanmaması için 5 personelin geçici olarak görevlendirilmesinin davalı idareden talep edildiği, bu talep gereğince Aliağa Belediye Başkanlığı bünyesinde sağlık memuru olarak görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 25. maddesi uyarınca, 01.07.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında Çankırı İli Yapraklı Belediye Başkanlığına geçici olarak görevlendirilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
 
Geçici görevlendirmenin temel amacının "geçici" nitelikteki bir hizmetin ya da, değişen ve gelişen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sonucu olarak ortaya çıkan, henüz örgütsel altyapısı oluşturulmamış ve bir kadro ile ilgilendirilmemiş olan "yeni bir kamu hizmetini" yürütülmesi olduğu dikkate alındığında, görevlendirmenin kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olarak hukuken geçerli bir sebebe dayanması, bu sebebin somut olarak ortaya konulması, sürekli bir hizmet gördürme amacı ile kullanılmaması, görevlendirmenin memurun görevi ile ilgili olması ve ilgilinin hangi görevi yapacağının da açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
 
Uyuşmazlık konusu olayda; davacının geçici görevlendirildiği Yapraklı Belediyesinin geçici süreli personel ihtiyacının somut veriler ile ortaya konulmadığı, her ne kadar Yapraklı Belediye Başkanlığı'nın 10.05.2019 tarihli personel talep yazısında Belediyeleri bünyesinde hizmete yetecek miktarda memur bulunmadığından yürütülen hizmetlerde aksaklıkların yaşandığı belirtilmekte ise de, idarenin süreklilik gösteren hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerek duyduğu belli nitelik ve sayıdaki kamu görevlisi ihtiyacının, memur hukukunda asıl olanın ilgili mevzuatındaki koşullar doğrultusunda, atama yolu ile giderebileceğinde duraksama bulunmadığından; başka bir kurumda görev yapan davacının geçici olarak görevlendirilmesini zorunlu kılan şartlar ortaya konulmaksızın tesis edildiği sonucuna varılan dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.
 
Öte yandan; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 25. maddesinde yer alan ''Toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin de alınması şarttır.'' düzenlemesinin aksi yorumu ile, toplamda altı ayı geçmeyen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin aranmayacağı sonucuna varılmakta ise de, 375 sayılı KHK'nin, Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler için uygulanacağının kurala bağlanmış olması, diğer bir ifade ile uygulama kapsamının Devlet Memurları Kanunu'na göre çok daha geniş bir çerçeve çizilmek suretiyle belirlenmiş olması ve bununla birlikte Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümlerinin saklı tutulması nedeniyle, münhasıran devlet memurlarına yönelik bir düzenleme niteliğinde olan ve 657 sayılı Kanun'un EK 8. maddesinde yer alan süre koşuluna bağlanmaksızın tüm geçici görevlendirmelerde ilgililerin muvafakatının aranması gerektiği yolundaki düzenlemenin 657 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yaptığı anlaşılan davacı açısından uygulanması gerektiği açık olup, muvafakat alınmaksızın tesis edildiği anlaşılan dava konusu işlemde bu yönüyle de hukuka uygunluk görülmemiştir.
 
İstinaf dilekçesinde ileri sürülen iddialar, dayandığı hukuki ve kanuni gerekçeleri Dairemizce de uygun bulunan İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin 27.12.2019 gün ve E:2019/831, K:2019/1749sayılı kararının kaldırılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, istinaf talebinin yukarıdaki açıklamanın eklenmesi suretiyle reddine, istinaf aşamasında yapılan 178,60 TL yargılama giderinin istinaf eden üzerinde bırakılmasına, yersiz alınan 54,40 TL karar harcının talebi halinde ilgili tahsil dairesince davalıya ödenmesine, posta gideri avansından artan kısmın Mahkemesince ilgilisine iadesine, kararın taraflara tebliği için dosyanın ait olduğu Mahkemeye gönderilmesine, 17/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy