Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2019/774 Esas 2020/221 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2019/774
Karar No: 2020/221
Karar Tarihi: 16.06.2020



(657 S. K. m. 4) (663 S. KHK. m. 45/A)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Dava, Çorum ili, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi uyarınca sözleşmeli hemşire olarak görev yapan davacı tarafından, eş durumu mazereti kapsamında 2019 Yılı 1.Dönem Sağlık Bakanlığı 663-45/A Sözleşmeli Sağlık Personeli Yer Değişikliği Kurasına katılmak istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
 
Çorum İdare Mahkemesi'nin 09/10/2019 gün ve E:2019/218, K:2019/464 sayılı kararıyla; davacının eşinin serbest çalışan veteriner hekim olarak görev yaptığı göz önüne alındığında, 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 3. maddesi kapsamında yer almayan eşi nedeniyle davacının naklen atanma olanağı bulunmadığından, eş durumu mazeretine dayalı olarak Denizli iline atanmak istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
 
Davacı tarafından; eşinin Denizli ilinde kendi hesabına veteriner hekim olarak görev yaptığı, kendisinin görev yaptığı Çorum ilinde çalışma olanağı bulunmadığı, dolayısıyla ya istifa etmesi gerektiği ya da bunca yıllık mesleki tecrübesi ve Anayasa ile diğer mevzuat hükümlerinin kendisine verdiği hakla eş durum mazeretine dayanarak naklen atanma talebinde bulunacağı, aile birliğinin başka türlü sağlanma imkanının bulunmadığı ileri sürülerek istinaf yolu ile incelenerek kaldırılması ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: İstinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA
 
Hüküm veren Samsun Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi'nce, dava dosyası 2577 sayılı Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
 
Dava, Çorum ili, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi uyarınca sözleşmeli hemşire olarak görev yapan davacı tarafından, eş durumu mazereti kapsamında 2019 Yılı 1. Dönem Sağlık Bakanlığı 663-45/A Sözleşmeli Sağlık Personeli Yer Değişikliği Kurasına katılmak istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
 
663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, "Sözleşmeli sağlık personeli istihdamı" başlıklı 45/A maddesinde; "(1) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca ilgili mevzuatı gereği kura ile ataması öngörülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda bu maddede öngörülen şartlarla sözleşmeli personel istihdam edebilir.
 
...
 
(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli sağlık personeli üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir." hükmüne yer verilmiştir.
 
663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 45/A maddesine dayanılarak hazırlanan ve Bakanlık Makamının 10/07/2018 tarihli ve 4796 sayılı Onay'ı ile yürürlüğe konulan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 45/A Maddesine Tabi Sözleşmeli Sağlık Personelin Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmesine İlişkin Usul ve Esasların 4. maddesinde, "(1)Bu usul ve esaslar kapsamındaki sözleşmeli sağlık personeli, aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği hariç dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz.
 
(2) Sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği için boş pozisyonlar, başvuru usul ve esasları her yıl ocak ve temmuz aylarında Bakanlıkça tespit ve ilan edilir. İlan edilen boş pozisyon sayısından daha fazla başvuru olması halinde, bu pozisyonlara kura ile yerleştirme yapılır.
 
...
 
(4) Her iki eşin Bakanlık ve bağlı kuruluş personeli olması ve eşlerden birinin 5 veya 6. hizmet bölgesinde, diğerinin 1, 2, 3 veya 4 üncü hizmet bölgesinde bulunması halinde aile birliği mazereti 5 veya 6 ncı hizmet bölgesinde bulunan personele bağlı olarak sağlanır. Diğer durumlarda; sözleşmeli personelin eşinin, stratejik personel olması veya engelli personel olması halinde sözleşmeli personelin görev yeri stratejik personele veya engelli personele bağlı olarak, eşinin stratejik personel veya engelli personel olmaması halinde ise aile birliği mazereti, personel ihtiyacının fazla olduğu ilde sağlanır.
 
(5) Eşleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak istihdam edilen sözleşmeli personelin aile birliği mazeretinin sağlanması için; a) 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olması ve ilgili mevzuatı gereği yer değiştirmesinin mümkün olmaması veya eşinin görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması, b) İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak Türk Silahlı kuvvetlerinde, mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri sınıflarından birinde görev yapması veya hakim, savcı olması, c) Engelli personel olması şarttır. (6) Bu maddenin beşinci fıkrasında belirtilenler hariç olmak üzere eşleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olanların aile birliği mazereti, kurumların ihtiyacı esas alınarak sağlanır. (7) Sözleşmeli personelin yer değişikliği talebi, yukarıda belirtilen esaslara göre değerlendirilir. Talebi uygun olanlar ile uygun olmayanların listesi gerekçeleri ile birlikte, kura tarihi, yeri, yerleştirme sonuçları ve diğer hususlar Bakanlıkça ilan edilir. ..." düzenlemesi yer almıştır.
 
Dava dosyasının incelenmesinden, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 23/11/2017 tarihinden itibaren 663 sayılı KHK'nın 45/A maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak görev yapan davacının, 2019 yılı 1. dönem 45/A sözleşmeli personelin eş durumu nedeniyle yer değişikliği kurasına katılmak üzere yaptığı başvurusunun eşinin serbest çalışan veteriner hekim olarak görev yaptığından bahisle reddedilmesi üzerine bakılmakta olan iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
 
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 45/A maddesinde; eşlerin her ikisinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde, maddede belirtilen şartların oluşması durumunda eş durumundan dolayı nakil imkanı tanınmıştır.
 
Bu durumda; 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 45/A maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak görev yapan davacının, eşinin serbest veteriner hekim olarak görev yapıyor olması, dolayısıyla 663 sayılı KHK'nın 45/A maddesi kapsamında yer almayan eşi nedeniyle davacının naklen atanma olanağının bulunmaması karşısında; davacının, eş durumu mazeretine dayalı olarak Denizli iline atanmak istemiyle yapılan başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında sonucu itibariyle hukuki isabetsizlik bulunmamaktadır.
 
Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun yukarıda belirtilen gerekçe ile reddine, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan miktarın istinaf isteminde bulunana iadesine, 2577 sayılı Kanunun 45. maddesinin 6. fıkrası uyarınca 16/06/2020 tarihinde oy birliği ile kesin olarak karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy