Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 2019/1179 Esas 2020/752 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: 1. İdari Dava Dairesi
Esas No: 2019/1179
Karar No: 2020/752
Karar Tarihi: 20.10.2020



(657 S. K. m. 68)
 
İSTEMİN ÖZETİ: Davacı sendika tarafından, davalı idarenin 17/03/2017 tarihli 2017 yılı unvan değişikliği sınavı ilanının iptali istemiyle açılan davada, "Kamu idarelerinin yerine getirmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerekli önlemleri almaları idare hukuku ilkelerinden olup, hu önlemler arasında; hizmetin bilgi ve deneyim yününden yetişmiş personel istihdam edilerek gördürülmesi hususu da yer almakta, anılan personelin ehliyet ve haşarısının tespiti amacıyla meslek içindeki ilerleme ve yükselmeleri ile unvan değişikliğinde idarelerin genel düzenleme yetkisine dayanarak belli ve özel koşullar belirleyebilecekleri kuşkusuzdur. Bakılan davada, Munzur Üniversitesi Rektörlüğü Personel Daire Başkanlığı'nın 28/06/2017 tarih ve E. 10165 sayılı yazısından, ilanda belirtilen şartların üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiği, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına yemekhanede gıda denetimi yapmak üzere gıda teknikeri, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığında ölçüm, tapu işlemleri, inşaat ve elektrik işlerini yürütmek üzere harita, inşaat ve elektrik teknikerleri, üniversitenin peyzaj çalışmalarına katkı sağlamak için tarım ve organik tarım teknikeri, Bilgi İşlem Daire Başkanlığının personel eksikliğini tamamlamak için bilgisayar donanım ve bilgisayar programcılığı alanında, Tunceli Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon Bölümündeki işleri ve üniversitenin montaj işlemlerini yapmak üzere mobilya ve dekorasyon teknisyeni, Bilgi İşlem Daire Başkanlığının web programcılığı alanındaki işlemlerini yapmak üzere bilgisayar teknisyeni, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan ısı merkezinin personel ihtiyacını gidermek üzere elektrik veya elektronik teknisyeni ilanı verildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda. Yönetmelikte tekniker ve teknisyen kadrolarına atanabilmek için öngörülen öğrenim şartı dışında adayların belirli bölümlerden mezun olmaları koşulu aranmasının daraltıcı hükümler getirme olarak yorumlanamayacağı, idarenin istihdam edeceği personelin, ihtiyacı ile sınırlı olduğu, idare bünyesinde çalışan tüm personelin eğitim durumuna göre sınav uygulamasına gidilmesi söz konusu olamayacağından, kamu hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak amacıyla hizmetine ihtiyaç duyulan bölümleri ve branşları belirleyerek sınav yapılmasının kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır." gerekçesiyle davanın reddine ilişkin Erzincan İdare Mahkemesi'nin 12/04/2019 gün ve E:2017/311, K:2019/599 sayılı kararının: sınav duyurusu ve başvuru şartlarındaki kadro ve kriterlerinin keyfi ve kişiye özel olarak belirlendiği, sınav ücretlerinin fahiş olduğu, üyelerinin haklarının ihlal edildiği, bu durumun hukuka, hakkaniyete, eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı olduğu ileri sürülerek kaldırılması ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
 
SAVUNMANIN ÖZETİ: İstinafa konu kararın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek istinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.
 
TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesince işin gereği görüşüldü:
 
Dava: davacı sendika tarafından, davalı idarenin 17/03/2017 tarihli 2017 yılı unvan değişikliği sınavı ilanının iptali istemiyle açılmıştır.
 
12/04/2014 tarih ve 28970 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 5. maddesinde, görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadro unvanlarının gösterildiği, bunlar arasından tekniker ve teknisyen kadrosununda yer aldığı, "Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar" başlıklı 8.maddesinde; "Bu Yönetmelikte belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için; a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak. b) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak" hükmüne, "Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalarda aranacak özel şartlar" başlıklı 9. maddesinin (ğ) fıkrasında, tekniker kadrosuna atanabilmek için. I) İki veya üç yıl süreli mesleki veya teknik yüksek öğrenim mezunu olmak, (i) fıkrasında, teknisyen kadrosuna atanabilmek için, 1) Lise dengi mesleki veya teknik eğitim öğretim veren okullardan mezun olmak şarttır." hükmüne. Yönetmeliğin 12. maddesinin 1. fıkrasında "(1) Yazılı sınav, kurumlarca yapılabileceği gibi, yükseköğretim kurumlarından birine de yaptırılabilir. (Değişik cümle: RG-4/2/2015-29257) Ayrıca, kurumlardan talep edilmesi halinde kurumların yazılı sınavı, Başkanlıkça Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Anadolu Üniversitesine merkezi olarak yaptırılır. Sınavın. Başkanlıkça merkezi olarak yaptırılması halinde, yazılı sınav Başkanlıkça belirlenecek konularda ve 11 inci madde çerçevesinde, talebin yapıldığı yıl içinde gerçekleştirilir. Sınavın şekli, yürütülmesi ve itirazlara ilişkin hususlar, Başkanlıkla sınavı yapacak kurum arasında düzenlenecek protokol çerçevesinde yürütülür. Yazılı sınavın kurumlarca müstakil olarak yapılması durumunda ise yazılı sınav konuları kurumlarca belirlenir." düzenlemesine yer verilmiştir.
 
Anılan Yönetmeliğin "Unvan değişikliği sınavına ilişkin esaslar" başlıklı 19. maddesinde: "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin 5 inci maddede belirtilen unvan değişikliğine tabi kadrolara atanması, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir. Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yaptırılır ve bu sınava katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir. Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar. Unvan değişikliği sınavlarıyla ilgili iş ve işlemleri sınav kurulu yürütür." hükmü yer almaktadır.
 
Dosyanın incelenmesinden; davalı Munzur Üniversitesi Rektörlüğü’nün 17/03/2017 tarihli "2017 Yılı Unvan Değişikliği Sınavı" ilanı ile Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere 3 adet tekniker kadrosunun, Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı ve Yapı işleri Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere 6 adet teknisyen kadrosunun ilan edildiği, ilan edilen tekniker kadroları için iki veya üç yıl süreli mesleki veya teknik yüksek öğrenim mezunu olma ve Bilgisayar Donanım. Gıda Teknolojisi veya Harita Kadastro bölümü mezunu olma şartının, teknisyen kadroları için ise lise dengi mesleki veya teknik eğitim öğretim veren okullardan mezun olma ve Elektrik veya Elektronik, Mobilya ve Dekorasyon, Ağaç İşleri, Bilişim Teknolojisi Alanı Web Programcılığı bölümlerinin herhangi birinden mezun olma şartının arandığı, 23/03/2017 tarihli ilan ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere 3 adet daha tekniker kadrosunun ilan edildiği, davacı sendika tarafından anılan ilanın iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
 
Uyuşmazlık konusu olayda, söz konusu kadrolara 42 kişinin başvuru yaptığı, davalı idarece unvan değişikliği sınavının Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından yapılmasının istenildiği, 6 tekniker ve 6 teknisyen kadrosu olmak üzere toplamda 12 kadroya ilişkin 20 alanda yapılacak sınav için Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından sınav ücreti olarak 52.628,00 TL teklif verildiği, başvuran kişiler arasından 17 kişinin sınav ücretini yatırması ve alan sayısının 11’c düşmüş olması sebebiyle Erzurum Atatürk Üniversitesinden tekrar teklif istenildiği, yeni teklifin 28.945,41 TL olarak belirlendiği, sınava girecek kişi başına 1.702,00 TL sınav ücreti istendiği, sınav ücretinin yüksek olması sebebiyle sınava başvuran 42 personelden yalnızca 17’sinin sınava girebildiği, sınav ücretinin istenmesi ve bu ücretin yüksek olması sebebiyle bazı adayların sınava girmesinin engellenmiş olduğu, yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine göre, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının sınavı yapan kurumca başka bir kuruma yaptırabilmesinin mümkün olduğu, ancak sınav ücretinin sınava giren personelden tahsil edilmesi yönünde bir düzenleme bulunmadığı, bu şekilde bir düzenleme olmaksızın sınav hizmeti alımı için idarece ödenen ücretin adaylardan istenmesi suretiyle sınava başvuru açısından eşitsizlik oluşturulduğu anlaşıldığından, adaylardan sınar ücreti istenmesini içeren dava konusu ilanda bu yönden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
 
Açıklanan nedenlerle; istinaf başvurusunun kabulüne, Erzincan İdare Mahkemesi'nin 12/04/2019 gün ve E:2017/311, K:2019/599 sayılı kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 370,00-TL yargılama gideri ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uyarınca belirlenen 1.700,00-TL vekalet ücretinin davalı idare tarafından davacıya verilmesine, posta gideri avansından artan miktarın davacıya Mahkemesince iadesine, bu kararın kesin olduğunun taraflara bildirilmesine, 20/10/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
 
 
AZLIK OYU (X)
 
Erzincan İdare Mahkemesi'nin 12/04/2019 gün ve E:2017/311, K:2019/599 sayılı kararının usul ve Yasa’ya uygun olduğu, yapılan istinaf başvurusunun reddi gerektiği düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyorum. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy