"İçtihat Metni"
....
Davacı vekili tarafından, 10.10.2014 gününde verilen dilekçe ile terekenin iflas hükmüne göre tasfiyesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; terekenin tasfiyesi hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair verilen 16.04.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_ K A R A R _
Dava, terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesi talebine ilişkindir.
Davacı vekili, muris ...'ın ölüm tarihinin 10.06.2008 olduğunu, geriye mirasçı olarak eşi..... kaldığını, tüm mirasçıların .... Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2008/1815-2267 E. sayılı Kararı ile mirası gerçek rette bulunduklarını, murisin 19.09.2014 tarihi itibariyle .... Dairesi'ne 3.522,61 TL. vergi borcunun bulunduğunu ileri sürerek, muris ... terekesinin TMK 612. maddesi gereğince iflas hükümlerine göre tasfiyesini,....i Dairesi alacağının tereke defterine işlenilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, terekede tasfiye edilecek malvarlığı bulunmadığından terekenin tasfiyesi konusunda karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
... 10.06.2008'de ölmüş, en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından miras reddolunmuştur.
TMK'nun 612. maddesi "en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan mirasın sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edileceğini, tasfiye sonunda arta kalan bir değer varsa bunun mirasını reddetmemişler gibi hak sahiplerine verileceğini" öngörmektedir. Buradaki "en yakın mirasçılar" kavramıyla anlatılmak istenen, murisin ölümünde ilk bakışta ve doğrudan doğruya mirasçı sıfatına sahip olan yasal mirasçılardır.
Her ikisi de terekenin (mirasın) tasfiyesini amaçlamakla birlikte; "terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesi" ve "terekenin resmen tasfiyesi" farklı kuruml