(1632 S. K. m. 115) (5237 S. K. m. 257)
Yapılan incelemede:
1) Zincirleme görevi kötüye kullanmak suçuna ilişkin inceleme:
Askeri Mahkemece; 25 Haziran 2012-27 Haziran 2014 tarihleri arasında Sıhhiye Alay Komutanı olarak görev yapan sanık P.Alb. S. K.ın, rütbeleri itibarıyla Alay nöbetçi subay/astsubaylığı nöbeti tutması gereken bayan personel Hv.Per.Yzb. G. Ö. ile daha sonra Birliğe katılan Sağ.Yzb. E.Ü.a, Alaydaki fiziki koşulların daha kötüleştiğine ilişkin yeni bir gelişme olmadığı halde Birliğin fiziki şartlarının yetersizliği sebebiyle Ağustos 2012-Temmuz 2013 tarihleri arasında Alay nöbetçi subay/astsubaylığı nöbeti yazdırmadığı, bu nöbet yerine kontrol görevi yazıldığı, gerek TSK İç Hizmet Kanununda gerekse TSK İç Hizmet Yönetmeliğinde bayan personelin nöbetten muaf tutulacağına ilişkin bir düzenlemenin mevcut olmadığı, sanığın bayan personele nöbet yazılmamasına gerekçe olarak ileri sürdüğü savunmasının bayan personele nöbet yazılmasına engel teşkil edecek geçerli bir mazeret olmadığı, nöbetçi subaylığa nazaran daha kısa süreli görev yapmaları nedeniyle bu durumun bayan personelin menfaatine olduğu, nöbetçi subaylık görevine dahil edilen diğer subay statüsündeki personelin ise mağduriyete sebep olduğu, böylece sanığın zincirleme görevi kötüye kullanmak suçunu işlediği kabul edilerek mahkûmiyetine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Sanık P.Alb. S.K.ın, 25.06.2012-27.06.2014 tarihleri arasında TSK Sıhhiye Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü, 2010 yılında geçici olarak
Kışlasında kurulan TSK Sıhhiye Alay Komutanlığının ilk Komutanı olan P.Alb. M. T.K. tarafından, Birliğin o tarihteki personel mevcudu ve ihtiyaçları gözetilerek, Sıhhiye Alayı Kışlası Devamlı Talimatı hazırlanarak TSK Sağlık Komutanlığına gönderildiği, bu Talimatta nöbet hizmetlerinin; Kontrol Görevi, Alay Nöbetçi Sb./Asb.lığı, Nizamiye ve Emniyet Nöbetçi Uzman Çavuşluğu şeklinde düzenlendiği, kontrol görevinin; yarbay ve binbaşı rütbesindeki personel ile nöbetten muaf personel arasında icra edileceğinin, Alay nöbetçi subay/astsubaylığının ise, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı rütbesindeki subaylar ile astsubaylar arasında tutulacağının belirtildiği, o tarihte görev yapan Hv.Per.Bnb. K. Ö.G.ün kontrol görevi yapacak personel arasında yer aldığı, 04.07.2011 tarihinde Birliğe katılan Hv.Per.Yzb. G.Ö.un, Ocak-Mayıs 2012 aylarında Alay nöbetçi subay/astsubaylığı listesine dahil edildiği ve nöbet yazıldığı, sanığın göreve başlamasından sonra Hv.Per.Yzb. G.Ö.un Temmuz ayında da Alay nöbetçi subay/astsubaylığı listesinde yer aldığı, Sağ.Yzb. E.Ü.ın da 24.08.2012 tarihinde Sıhhiye Alay K.lığında göreve başladığı, bu tarihten itibaren sanık tarafından, Birliğin fiziki şartlarının yetersizliği (bayan subaylar için ayrı bir yatma odası ve bayan tuvaletinin bulunmaması vb) gerekçelerle söz konusu iki subaya Alay nöbetçi subay/astsubaylığı nöbeti yazılmadığı, hafta sonu veya hafta içi mesai saati sonrasında dört saatlik süreyle icra edilen Kontrol görevi yazıldığı, temin edilebilen listelere göre, bu kişilerin Ocak-Ağustos 2013 tarihleri arasında Kontrol görevi yaptıkları (Dz.29-36), daha sonra yapılan şikayetler ve idari tahkikat neticesinde söz konusu subaylara tekrar Alay nöbetçi subay/astsubaylığı nöbeti yazıldığı, maddi olarak sübuta ermektedir.
TSK İç Hizmet Kanununun 76ncı maddesi; Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadı ile bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler Teşkilatı içinde vazifeli olan bilumum sivil şahıslar tarafından yapılmasıdır.
77nci maddesi; Kıtalarda, karargahlarda ve askeri kurumlarda nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağı, nöbet hizmetlerinin yapılış tarzı ile şekli ve nöbetçilere ait vazifeler talimatname ile tayin ve tespit olunur. hükümleri içermektedir.
TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin 382nci maddesine göre nöbet; kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve 24 saati geçemez.
Ayrıca, Yönetmeliğin 395inci maddesine göre; kıtalarda her Kuvvetin özelliğine uygun olarak nöbet hizmetleri yürütülür. Bu Yönetmeliğin dışında kalan veya ayrıca özellik arz eden nöbet hizmetleri ihtiyaca göre komutanlıklarca, bu Yönetmelik esasları gözönünde tutularak hazırlanıp uygulanır.
Somut olaya bakıldığında; sanığın sorgu ve savunmalarında ısrarlı bir biçimde; Alay Komutanlığının fiziki şartlarının bayan personelin gece kışlada kalmasına imkân verecek mahiyette olmadığını, bayanlar için ayrı bir tuvalet dahi bulunmadığını, bu nedenle Hv.Per.Yzb. G.Ö. ve Per.Yzb. E.Ü.ı kontrol nöbeti ile görevlendirdiğini beyan ettiği; tanıklardan J.Bnb. C.Ç., İs.Asb.Kd.Çvş. S.S., İk.Alb. S.U. ve Ulş.Uzm.Çvş. B.Y.in de sanığın savunmalarını destekleyici beyanlarda bulunarak Alayın fiziki şartlarının (nöbetçi subayı odasının erlerin koğuşunun yanında bulunması gibi nedenlerle) bir bayanın gece birlik içerisinde yatarak nöbet tutmasına elverişli olmadığını ifade ettikleri, Birliğin bazı birimlerinin konteynırlarda görev yapıyor olmasının da bu beyanları doğruladığı, ayrıca ifadelerde, kışla içerisinde uyuşturucu kullanan askerler olduğu gibi, kışlanın bulunduğu bölgenin etrafının da güvenli olmadığının beyan edildiği görülmektedir.
Tüm bu açıklama ve beyanlar birlikte değerlendirildiğinde; sanığın, Birlik Komutanı olarak mevcut fiziki şartları ve imkânları değerlendirmek ve meydana gelebilecek olumsuzlukları da dikkate almak suretiyle kışla içerisinde tutulacak nöbetleri ve bunların kimler tarafından tutulacağını belirlemesinde, bu kapsamda, Hv.Per.Yzb. G.Ö. ile daha sonra Birliğe katılan Sağ.Yzb. E. Ü.ı nöbetçi subay/astsubaylık tutacak personel arasına değil, kontrol görev yapacak personel arasına dahil etmesinde somut olay bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, sanığın suç kastıyla hareket ettiğini gösteren somut bir delilin m