- Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi
- Talep Sonucu
- Delil Listesi
HAKARET SUÇU (TCK MD. 125) VE CEZA YARGILAMASINDA SAVUNMA ESASLARI
GİRİŞ
Türk Ceza Hukuku sisteminde şerefe karşı suçlar kategorisinde düzenlenen hakaret suçu, bireylerin toplum içerisindeki manevi varlıklarının temelini oluşturan onur, şeref ve saygınlıklarını korumayı amaçlayan önemli bir düzenlemedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125 ila 131. maddeleri arasında yer alan bu suç tipi, kişilerin manevi bütünlüğüne yönelik saldırıları cezalandırarak toplumsal barışın korunmasına katkıda bulunur. Bu makalede, TCK m. 125 kapsamında düzenlenen hakaret suçunun unsurları, nitelikli halleri, hukuka uygunluk nedenleri, ceza sorumluluğunu etkileyen haller, yargılama usulü ve savunma mekanizmaları, doktrin görüşleri ve Yargıtay içtihatları ışığında ayrıntılı olarak incelenecektir.
1. HAKARET SUÇUNUN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ
TCK'nın 125. maddesinin birinci fıkrası, hakaret suçunun temel şeklini tanımlamaktadır: "Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır."
Bu tanımdan hareketle hakaret suçunun koruduğu hukuki değerin, kişinin toplum nezdindeki itibarı, özsaygısı ve manevi bütünlüğü anlamına gelen "onur, şeref ve saygınlık" olduğu anlaşılmaktadır. Suç, seçimlik hareketli bir suç olup, somut bir fiil veya olgu isnadı ya da sövme eylemlerinden birinin gerçekleştirilmesiyle oluşur.
2. HAKARET SUÇUNUN UNSURLARI
Bir fiilin TCK m. 125 kapsamında hakaret suçu olarak nitelendirilebilmesi için belirli unsurları taşıması gerekmektedir.
A. MADDİ UNSURLAR
a. Fail ve Mağdur: Hakaret suçunun faili herhangi bir gerçek kişi olabilir. Tüzel kişiler bu suçun faili olamazlar ancak TCK m. 130'da düzenlenen "Kişinin Hatırasına Hakaret" suçu hariç olmak üzere, ölmüş bir kişi de bu suçun mağduru olamaz. Suçun mağduru, onur, şeref ve saygınlığı ihlal edilen ve hayatta olan gerçek kişidir. Mağdurun belirli veya en azından kimliğinin belirlenebilir olması gerekmektedir.
b. Fiil: Kanun, hakaret suçunun iki farklı fiil ile işlenebileceğini belirtmektedir:
i. Somut Bir Fiil veya Olgu İsnat Etme: Mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte, belirli, geçmişte yaşanmış veya halen devam eden, yer, zaman ve olay örgüsü açısından somutlaştırılabilir bir eylem veya durumun mağdura yüklenmesidir. İsnadın doğruluğu veya yanlışlığı suçun oluşumu açısından kural olarak önem taşımaz; önemli olan isnadın kişinin itibarını zedeleyici nitelikte olmasıdır. Ancak TCK m. 127'de düzenlenen "İsnadın İspatı" kurumu belirli şartlar altında uygulama alanı bulabilir.
ii. Sövme: Soyut bir değer yargısı içeren, kişinin onur, şeref ve saygınlığını doğrudan hedef alan, aşağılayıcı, küçük düşürücü söz veya davranışlardır. Küfür, beddua niteliğindeki ifadeler veya onur kırıcı lakaplar takmak sövme kapsamında değerlendirilebilir (Madde IV.A.a).
c. Fiilin Rencide Edici Niteliği: İsnat edilen fiil veya olgunun ya da sövme teşkil eden söz veya davranışın, objektif olarak ve toplumda geçerli genel örf ve adet kurallarına göre mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek, incitebilecek veya zedeleyebilecek bir ağırlıkta olması gerekir. Anlık kızgınlıkla söylenen, nezaket dışı, kaba veya rahatsız edici her söz hakaret suçunu oluşturmaz.
d. Huzurda veya Gıyapta İşlenme:
i. Huzurda Hakaret: Fiilin, mağdurun doğrudan duyabileceği veya algılayabileceği bir şekilde işlenmesidir (TCK m. 125/1).
ii. Gıyapta Hakaret: Fiilin, mağdurun bulunmadığı bir ortamda işlenmesi ancak en az üç kişiyle ihtilat ederek (paylaşarak) işlenmesi halinde cezalandırılır (TCK m. 125/2). İhtilat, hakaret içeren söz veya davranışın en az üç kişiye ulaştırılması veya bu kişilerin öğrenme olasılığının bulunduğu bir ortamda gerçekleştirilmesidir. Sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi de gıyapta hakaretin özel bir şeklidir ve ihtilat şartı aranmaz (TCK m. 125/2).
B. MANEVİ UNSUR
Hakaret suçu, kasten işlenebilen bir suçtur (Madde IV.C). Failin, sarf ettiği sözlerin veya isnat ettiği fiilin mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici nitelikte olduğunu bilmesi ve bu sonucu istemesi (doğrudan kast) veya en azından bu sonucun gerçekleşmesini öngörerek kabullenmesi (olası kast) gereklidir. Doktrinde ve uygulamada, failde ayrıca bir "hakaret kastı" (tahkir kastı) aranmamakta, genel kastın varlığı yeterli görülmektedir. Failin saiki (öfke, kıskançlık vb.) suçun oluşumu açısından önem taşımaz ancak cezanın belirlenmesinde dikkate alınabilir.
C. HUKUKA AYKIRILIK UNSURU
Her suçta olduğu gibi hakaret suçunun oluşabilmesi için de fiilin hukuka aykırı olması, yani herhangi bir hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması şarttır (Madde IV.A.c). Eğer fiil, bir hukuka uygunluk nedeni kapsamında işlenmişse, suç oluşmayacaktır.
3. HAKARET SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ (TCK MD. 125/3-4)
Kanun koyucu, bazı durumların varlığı halinde hakaret suçunun cezasının artırılmasını öngörmüştür:
a. Kamu Görevlisine Karşı Görevinden Dolayı İşlenmesi (TCK m. 125/3-a): Mağdurun kamu görevlisi olması ve hakaretin bu görev nedeniyle yapılması halinde ceza artırılır.
b. Dini, Siyasi, Sosyal vb. İnanç ve Düşünceler Nedeniyle İşlenmesi (TCK m. 125/3-b): Kişinin inanç, düşünce veya kanaatlerini açıklaması, değiştirmesi, yayması veya mensup olduğu dinin gereklerini yerine getirmesi nedeniyle hakarete uğraması nitelikli haldir.
c. Kutsal Değerlerden Bahisle İşlenmesi (TCK m. 125/3-c): Kişinin mensup olduğu dine göre kutsal sayılan değerlere atıf yapılarak hakaret edilmesi cezayı ağırlaştırır.
d. Aleniyet (TCK m. 125/4): Hakaretin belirsiz sayıda kişi tarafından görülme, duyulma veya algılanma olasılığının bulunduğu bir ortamda (örneğin sokak, meydan, toplu taşıma aracı, internet ortamı) işlenmesi halinde ceza artırılır. Basın ve yayın yoluyla işlenen hakaretler de bu kapsamda değerlendirilir ve genellikle daha ağır yaptırımlara tabidir.
e. Sesli, Yazılı veya Görüntülü İletiyle İşlenme (TCK m. 125/2): Gıyapta hakaretin bu yollarla işlenmesi, temel cezanın uygulanmasını gerektirir ve ayrıca aleniyet şartı aranmaz.
4. HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ VE CEZA SORUMLULUĞUNU KALDIRAN/AZALTAN HALLER
Belirli durumlarda, hakaret teşkil eden fiil hukuka uygun kabul edilebilir veya failin cezai sorumluluğu kalkabilir ya da azalabilir. İşbu Dilekçe'de de bu hususlara değinilmiştir (Madde IV.D, IV.E).
A. GENEL HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ
a. Kanun Hükmünü İfa (TCK m. 24): Görevi gereği rapor yazan, ifade alan veya tanıklık yapan kişinin, görevinin gerekleri çerçevesinde kullandığı ifadeler hakaret oluşturmaz.
b. Meşru Savunma (TCK m. 25): Kendisinin veya başkasının onur, şeref ve saygınlığına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı savunma amacıyla ve orantılılık ilkesi çerçevesinde kullanılan ifadeler hukuka uygun olabilir.
c. İlgilinin Rızası (TCK m. 26/2): Hakarete maruz kalanın geçerli rızası, fiili hukuka uygun hale getirebilir. Ancak bu rızanın sınırları dar yorumlanmalıdır.
d. Hakkın Kullanılması (TCK m. 26/1): En önemli uygulama alanı eleştiri hakkı ve basın özgürlüğüdür. Kamuoyunu ilgilendiren konularda, güncel ve görünür gerçekliğe uygun, kamusal yarar bulunan, konu ile ifade arasında düşünsel bağ bulunan ve ölçülü eleştiriler, ifade özgürlüğü kapsamında hakaret suçunu oluşturmaz. Sert veya incitici olsa bile, değer yargısı niteliğindeki eleştiriler bu kapsamda değerlendirilebilir.
B. HAKARET SUÇUNA ÖZGÜ DÜZENLEMELER
a. İddia ve Savunma Dokunulmazlığı (TCK m. 128): Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnatlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.
b. Haksız Bir Fiile Tepki (TCK m. 129/1): Hakaret suçunun, haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. Bu hükmün uygulanabilmesi için hakaretin yöneldiği kişinin haksız bir fiil işlemiş olması ve hakaretin bu fiile tepki niteliği taşıması gerekir (Madde IV.E'de tartışılabilecek bir indirim nedeni).
c. Karşılıklı Hakaret (TCK m. 129/2): Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir (Madde IV.E'de tartışılabilecek bir indirim/cezasızlık nedeni).
d. Kasten Yaralamaya Tepki (TCK m. 129/3): Hakaret suçunun kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez (Madde IV.E'de tartışılabilecek bir cezasızlık nedeni).
5. YARGILAMA USULÜ VE YAPTIRIM
A. SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA
a. Şikayet: Hakaret suçunun temel şekli (TCK m. 125/1, 125/2) ve aleniyet nitelikli hali (TCK m. 125/4) takibi şikayete bağlı suçlardandır (TCK m. 131/1). Mağdurun, fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayette bulunması gerekir. Ancak, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hakaret suçu (TCK m. 125/3-a) şikayete tabi değildir, resen soruşturulur ve kovuşturulur (TCK m. 131/2).
b. Uzlaştırma: Şikayete tabi olan hakaret suçları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) m. 253 uyarınca uzlaştırma kapsamındadır. Soruşturma aşamasında dosya öncelikle uzlaştırma bürosuna gönderilir. Taraflar uzlaşırsa soruşturmaya veya kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir.
c. Görevli Mahkeme: Hakaret suçlarına bakmakla görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir.
B. YAPTIRIM
a. Temel Ceza: TCK m. 125/1'e göre üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
b. Nitelikli Haller: TCK m. 125/2 (ileti yoluyla gıyapta hakaret) temel cezanın uygulanmasını gerektirir. TCK m. 125/3 (kamu görevlisine, inançlar nedeniyle, kutsal değerlere hakaret) cezanın alt sınırının bir yıldan az olamayacağını düzenler. TCK m. 125/4 (aleniyet) halinde ceza altıda bir oranında artırılır. Basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde ceza ayrıca artırılabilir (ilgili özel kanun hükümleri saklıdır).
c. İndirim Nedenleri: TCK m. 129'da düzenlenen haksız fiile tepki ve karşılıklı hakaret hallerinde cezada indirim yapılabileceği gibi ceza vermekten de vazgeçilebilir. Kasten yaralamaya tepki halinde ceza verilmez.
d. Diğer Hükümler: Koşulları varsa, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB), cezanın ertelenmesi gibi kurumlar uygulanabilir. Kısa süreli hapis cezası adli para cezasına veya diğer seçenek yaptırımlara çevrilebilir.
6. SAVUNMA STRATEJİLERİ VE DİLEKÇE UNSURLARI
Hakaret suçlamasıyla karşı karşıya kalan sanık veya müdafii tarafından etkili bir savunma yapılması büyük önem taşır. İşbu Dilekçe'de de çeşitli savunma argümanlarına ve taleplere yer verilmiştir.
a. Suçun Unsurlarının Oluşmadığı Yönünde Savunma:
i. Fiilin (söz veya davranışın) objektif olarak onur, şeref ve saygınlığı rencide edici nitelikte olmadığının savunulması (Madde IV.B). Kaba, nezaketsiz veya eleştirel ifadelerin hakaret boyutuna ulaşmadığı ileri sürülebilir.
ii. Manevi unsurun (kastın) bulunmadığının iddia edilmesi (Madde IV.C). Failin sözlerinin hakaret amacıyla söylenmediği, yanlış anlaşıldığı, şaka veya latife mahiyetinde olduğu gibi savunmalar yapılabilir.
iii. Gıyapta hakaret halinde ihtilat unsurunun (en az üç kişiyle paylaşma) gerçekleşmediği savunulabilir.
iv. Mağdurun belirli veya belirlenebilir olmadığı iddia edilebilir.
b. Hukuka Uygunluk Nedenlerinin Varlığı Yönünde Savunma:
i. Fiilin, eleştiri hakkı veya basın özgürlüğü kapsamında kaldığının savunulması (TCK m. 26/1). İfadenin güncel olduğu, kamu yararı taşıdığı, konuyla bağlantılı olduğu ve ölçülü olduğu vurgulanabilir.
ii. İddia ve savunma dokunulmazlığı kapsamında kaldığının ileri sürülmesi (TCK m. 128).
iii. Diğer hukuka uygunluk nedenlerinin (meşru savunma, kanun hükmünü ifa vb.) somut olayda varlığının savunulması (Madde IV.D).
c. Ceza Sorumluluğunu Azaltan veya Kaldıran Nedenlerin Varlığı Yönünde Savunma:
i. Fiilin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğinin (TCK m. 129/1) veya karşılıklı hakaret (TCK m. 129/2) durumunun bulunduğunun iddia edilmesi (Madde IV.E). Bu hallerde cezada indirim veya ceza verilmemesi talep edilebilir.
ii. Fiilin kasten yaralamaya tepki olarak işlendiği (TCK m. 129/3) ve bu nedenle ceza verilmemesi gerektiği savunulabilir.
d. Usule İlişkin Savunmalar ve Talepler:
i. Tevsii Tahkikat (Soruşturmanın Genişletilmesi) Talebi: Soruşturma aşamasında eksik inceleme yapıldığı, lehe delillerin toplanmadığı iddia edilerek kovuşturma aşamasında yeni delillerin toplanması veya araştırma yapılması talep edilebilir (Madde V). CMK m. 160/2 uyarınca savcının lehe delilleri de toplama yükümlülüğü hatırlatılabilir. Delillerin duruşmada tartışılması gerekliliği (CMK m. 217/1) vurgulanabilir (Madde V.3, V.4).
ii. Koruma Tedbirlerine İtiraz: Uygulanan tutuklama (Madde VIII.A), adli kontrol (Madde VIII.B), malvarlığına el koyma (Madde VII), eşyaya el koyma (Madde VIII.C) gibi tedbirlerin kaldırılması veya değiştirilmesi talep edilebilir. Bu taleplerde, tedbirlerin şartlarının (örneğin CMK m. 100, 109) oluşmadığı, ölçülülük ilkesine aykırı olduğu, Anayasa m. 19 ve AİHS m. 5'te güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını ihlal ettiği gibi gerekçeler ileri sürülebilir. Tutuklamanın en son çare (ultima ratio) olması gerektiği vurgulanabilir (Madde VIII.A.12, VIII.A.14).
iii. Zararın Giderilmesi: Katılanın/müştekinin bir zararı varsa ve bu zarar giderilmişse, bu durumun TCK m. 62 kapsamında takdiri indirim nedeni olarak veya uzlaştırma sürecinde dikkate alınması gerektiği belirtilebilir (Madde VI, X.2).
iv. Delillerin Sunulması: Savunmayı destekleyen tanık beyanları, belgeler, ses/görüntü kayıtları, uzman görüşleri (mütalaalar) gibi deliller sunulmalı veya celbi istenmelidir (Madde IX, Delil Listesi).
7. İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE HAKARET SUÇU DENGESİ
Hakaret suçuna ilişkin uyuşmazlıklarda, Anayasa'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile kişilik haklarının korunması arasında hassas bir denge kurulması gerekmektedir. Yargıtay ve AİHM içtihatları, özellikle kamuyu ilgilendiren konularda ve siyasetçiler ile kamuya mal olmuş kişilere yönelik eleştirilerde ifade özgürlüğünün daha geniş yorumlanması gerektiğini kabul etmektedir. Eleştirinin sert, rahatsız edici veya şok edici olması tek başına hakaret suçunu oluşturmaz. Ancak eleştiri sınırlarını aşan, kişilerin onur ve saygınlığını nedensiz yere hedef alan, küçük düşürücü ifadeler hakaret olarak değerlendirilebilir.
8. SONUÇ
Hakaret suçu, bireylerin manevi varlığını koruyan temel ceza normlarından biridir. Suçun unsurlarının, nitelikli hallerinin, hukuka uygunluk ve ceza sorumluluğunu etkileyen nedenlerinin doğru tespiti, adil bir yargılama için elzemdir. Savunma makamının, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşup oluşmadığını, hukuka uygunluk nedenlerinin bulunup bulunmadığını, TCK m. 129 gibi özel indirim veya cezasızlık sebeplerinin varlığını dikkatle irdelemesi; usuli hakları (delil toplama, koruma tedbirlerine itiraz vb.) etkin bir şekilde kullanması gerekmektedir. Yargı mercilerinin ise her somut olayda ifade özgürlüğü ile şeref ve saygınlığın korunması hakkı arasındaki dengeyi gözeterek, kanunun lafzına ve ruhuna uygun kararlar vermesi beklenir. İşbu Dilekçe'de yer alan savunma başlıkları ve talepler, hakaret suçu yargılamalarında karşılaşılabilecek temel hukuki argümanlar ve usuli süreçler açısından yol gösterici niteliktedir.
T.C.
...
... CEZA MAHKEMESİNE
ESAS NO :
SANIK : TC:
Adresi:
MÜDAFİ : Av.
KATILAN / MÜŞTEKİ: TC:
Adresi:
VEKİLİ : Av.
SUÇ : 1. Hakaret (TCK Md. 125)
2. ... (TCK Md. ... )
3. ... (TCK Md. ... )
SUÇ TARİHİ : _._.20_
KONU : Savunma dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR :
I. MÜVEKKİL HAKKINDA BİLGİ:
Müvekkilim _._.20_ tarihinde ...'da doğmuştur. ... mezunu olup, ... olarak çalışmaktadır. Aylık geliri ... TL'dir.
II. SAVUNMA ÖZETİ:
Aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan savunmamızın maddeler halindeki kısa özetidir:
1. ...
2. ...
III. SUÇA İLİŞKİN VAKIALAR:
Suça ilişkin fiillerin ayrıntılı açıklamalarıdır:
1. ...
2. ...
IV. HUKUKİ SAVUNMALARIMIZ:
I. TCK MD. ... "..." SUÇUNA İLİŞKİN SAVUNMAMIZ:
A. Suçun Kanun ve Doktrindeki Unsurlarına İlişkin Açıklamalar:
1. TCK Md.125'de tanımlanan suçun tüm unsurları gerçekleşmemiştir. Suçun unsurları kanunda ve doktrinde şu şekilde sıralanmıştır:
a. Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etme veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma
b. Suç işleme kastı
c. Olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması
B. Suçun Maddi Unsurları Gerçekleşmemiştir:
1. Müvekkilin eylemleri sonucunda; suça özgü maddi unsurlar gerçekleşmemiş olup, unsurların tamamlanmaması sebebiyle bu suçtan ceza verilemez.
2. ...
C. Suçun Manevi Unsurları Gerçekleşmemiştir:
1. Müvekkilin eylemleri sonucunda; suçun kanunda tanımlanan manevi unsurları gerçekleşmemiştir.
2. ...
D. Somut Olayda Cezai Sorumluluğu Kaldıran Hukuka Uygunluk Nedeni Bulunmaktadır:
1. Müvekkilimin işlediği iddia edilen suça ilişkin fiillerde; TCK'da "Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler" başlığı altında düzenlenen ve suç fiilini hukuka uygun hale getiren nedenler arasındaki TCK Md. ...'da düzenlenen "..." bulunmaktadır.
2. ...
E. Somut Olayda Ceza Sorumluluğunu Azaltan İndirim Nedenleri Bulunmaktadır:
1. Yukarıda açıklandığı üzere Müvekkilimin hakkında beraat kararı verilmesi gerekmektedir. Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte olacak ise Müvekkilim hakkında uygulanacak olan cezanın tayininde indirim uygulanması gerekmektedir.
2. Müvekkilimin işlediği iddia edilen suça ilişkin fiillerde; TCK'da "Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler" başlığı altında düzenlenen ve cezai sorumluluğu azaltan nedenler arasındaki TCK Md. ...'da düzenlenen "..." bulunmaktadır.
3. ...
II.TCK MD. ... "..." SUÇUNA İLİŞKİN SAVUNMAMIZ:
A. Suçun Kanun ve Doktrindeki Unsurlarına İlişkin Açıklamalar:
1. TCK Md ... 'de tanımlanan suçun tüm unsurları gerçekleşmemiştir. Suçun unsurları kanunda ve doktrinde şu şekilde sıralanmıştır:
a. ...
b. Suç işleme kastı
c. Olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması
B. Suçun Maddi Unsurları Gerçekleşmemiştir:
1. Müvekkilin eylemleri sonucunda; suça özgü maddi unsurlar gerçekleşmemiş olup, unsurların tamamlanmaması sebebiyle bu suçtan ceza verilemez.
2. ...
C. Suçun Manevi Unsurları Gerçekleşmemiştir:
1. Müvekkilin eylemleri sonucunda; suçun kanunda tanımlanan manevi unsurları gerçekleşmemiştir.
2. ...
D. Somut Olayda Cezai Sorumluluğu Kaldıran Hukuka Uygunluk Nedeni Bulunmaktadır:
1. Müvekkilimin işlediği iddia edilen suça ilişkin fiillerde; TCK'da "Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler" başlığı altında düzenlenen ve suç fiilini hukuka uygun hale getiren nedenler arasındaki TCK Md. ...'da düzenlenen "..." bulunmaktadır.
2. ...
E. Somut Olayda Ceza Sorumluluğunu Azaltan İndirim Nedenleri Bulunmaktadır:
1. Yukarıda açıklandığı üzere Müvekkilimin hakkında beraat kararı verilmesi gerekmektedir. Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte olacak ise Müvekkilim hakkında uygulanacak olan cezanın tayininde indirim uygulanması gerekmektedir.
2. Müvekkilimin işlediği iddia edilen suça ilişkin fiillerde; TCK'da "Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler" başlığı altında düzenlenen ve cezai sorumluluğu azaltan nedenler arasındaki TCK Md. ...'da düzenlenen "..." bulunmaktadır.
3. ...
V. TEVSİİ TAHKİKAT TALEBİMİZE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR:
1. Müvekkil aleyhine yürütülen soruşturmada iddia makamı tarafından eksik inceleme ve araştırma yapılmıştır.
2. Ayrıca iddia makamının, mütalaasında dayanmış olduğu ... hususlarına ilişkin deliller ... Cumhuriyet Başsavcılığının / soruşturma numaralı dosyasının içerisinde yer almamaktadır.
3. CMK Md. 217/1 hükmü uyarınca, Hakim kararını ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir.
4. CMK Md. 160/2 'ye göre Cumhuriyet Savcısı Şüphelinin sadece aleyhine olan delilleri değil, aynı zamanda lehine olan delilleri de toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlü iken soruşturma kapsamında aşağıda belirtilmiş olan deliller toplanmamıştır.
5. Tüm bu nedenlerle soruşturma aşamasında toplanmayarak, dosya içerisine dahil edilmeyen ve iddia makamı tarafından mütalaada belirtilen aşağıdaki delillerin kovuşturmanın genişletilerek toplanmasını ve dosya içerisine dahil edilmesini talep ediyoruz: