Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 22, 23)

 

Karar No: 392

 

Kurulumuz Başkanlığına Sarıkamış İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 04/05/2018 tarihli, 147995 sayılı, Varto İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 05/05/2018 tarihli, 149567 sayılı yazılarda özetle; 24 Haziran 2018 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylaması 8 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde kamu görevlilerinin sandık kurullarında görevlendirilmesinin gerektiği, kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar ile özellikle öğretmenlerin söz konusu tarihlerde memleketlerinde bulunduklarından sandık kurullarında görev almamak amacıyla yerleşim yeri adreslerini değiştirmek amacıyla nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunduklarından, seçimlerde görevlendirilecek kamu personeli sayısında sıkıntılar yaşanacak olması nedeniyle nasıl bir önlem alınması gerektiği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun;

 

“Sandık kurulu başkanının belirlenmesi” başlıklı 22. maddesinde;

 

“İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı, bu kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler.

 

Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık eder.”

 

“Sandık kurulu üyelikleri” başlıklı 23. maddesinde;

 

“Sandık kurulu üyelikleri aşağıdaki şekilde belli edilir:

 

İlçe seçim kurulu başkanı, o seçim çevresinde seçime katılan ve ilçede teşkilatı bulunan siyasi partilerden, son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan beş partiye, her sandık için birer asıl ve birer yedek üye adını beş gün içinde bildirmelerini tebliğ eder.

 

Bu yoldan tespit edilen sandık kurulu üye sayısı beşten az olduğu takdirde, eksik kalan üyelikler, aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerden, aldıkları oyların büyüklük sırasına göre, aynı usulle tamamlanır.

 

Oylarda eşitlik halinde ad çekilir.

 

Yukarıdaki hükümlerin uygulanmasına rağmen beş asıl ve beş yedek üyenin tümü belirlenemediği takdirde, o ilçede seçime katılan ve teşkilatı bulunan diğer siyasi partiler arasında ad çekilir. Ad çekmedeki sıraya göre, adı çıkan, eksik üyelik sayısı kadar siyasi partinin yukarıda yazılan usulle bildireceği kimseler, sandık kurulu üyesi olur.

 

İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler.

 

Yukarıdaki fıkralar gereğince belirlenen sandık kurulu asıl üyelerinden göreve gelmeyenin yerine, öncelikle, gelmeyen üyenin yedeği alınır.

 

Sandık kurulu başkan ve üyelikleri için ad çekme işlemleri, ilçe seçim kurulu huzurunda, bu kurulun başkanı tarafından yapılır.

 

Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimselerden doldurulur.” hükümleri yer almaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Kanunun 22. maddesine uyarınca, kamu görevlilerinin görevlendirilmesinde esas olan görev yaptıkları yer olduğundan, yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri sandık kurullarında görev yapmalarına engel teşkil etmeyeceği yönünde görüş bildirilmesine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ:

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- 298 sayılı Kanunun 22. maddesine uyarınca, kamu görevlilerinin görevlendirilmesinde esas olan görev yaptıkları yer olduğundan, yerleşim yeri adreslerini değiştirmeleri sandık kurullarında görev yapmalarına engel teşkil etmeyeceği yönünde görüş bildirilmesine,

 

2- Karar örneğinin;

 

a) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr adresinde ve Yüksek Seçim Kurulu Kurumsal portalında yayınlanmasına,

 

b) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına Kurum içi elektronik posta ile iletilmesine,

 

06/05/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 

 


Full & Egal Universal Law Academy