Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49, 66)
Karar No: 526
Yıldırım 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14.12.2005 günlü, 2005/192 sayılı yazıda; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müfettişliğinin 12.12.2005 tarih ve B 14 0 TKB 0 10 00 105/25-4 sayılı yazısı ile, 06.10.2005 tarihinde yapılmış olan Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası organ seçimlerinde oy kullananların isimlerinin hazurun listesinden tespit edilerek bildirilmesinin istenildiği ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 14.02.2004 tarih ve 2004/3 sayılı genelgesi uyarınca istenilen bilgilerin verilmesi hususunda tereddüt hasıl olduğu belirtilerek, gereğinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstem; Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası organ seçimlerinde oy kullananların isimlerinin ilgili oda nezdinde yürütülmekte olan denetim faaliyeti nedeniyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müfettişliğince istendiğine ilişkindir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 49. maddesinin 12. fıkrasında; “... Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte 3 ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. ...”,
Söz konusu Kanunun 66. maddesinde de; “Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının olağan ve olağanüstü genel kurul toplantılarına katılacak üyeleri belirleyen ve seçim kuruluna verilecek olan genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, Maliye Bakanlığı ile Konfederasyonun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen ücret karşılığında ilgili esnaf ve sanatkar meslek kuruluşu tarafından Bakanlık e - esnaf ve sanatkar veri tabanından temin edilir. Tahsil edilen ücret tutarları bütçeye gelir kaydedilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Söz konusu madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere, oda seçimlerinde kullanılan imzalı listelerin verileceğine dair herhangi bir hüküm mevcut değildir. 49. maddenin 12. fıkrasında sadece bu tür evrakın saklanılması ile yetinilmiş ve 66. maddede ise listelerin seçim öncesi verilebilmesi öngörülmüştür.
Kaldı ki, seçim mevzuatımıza göre de bu tür imzalı listelerin verilmesine veya verilebileceğine dair düzenleme getirilmemiştir.
Ancak, bu konudaki olayın adli makamlara intikal ettiği ve adli makamlar tarafından istemde bulunulduğu takdirde, söz konusu belgenin adli makamlara verilebilmesi mümkündür.
Bu nedenle, yasal düzenlemesi bulunmayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müfettişliğinin isteminin reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Yasal düzenleme bulunmayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müfettişliğinin isteminin reddine,
2- Olayın adli makamlara intikal ettiği ve adli makamlar tarafından istemde bulunulduğu takdirde, söz konusu belgelerin adli makamlara verilebileceğine,
3- Karar örneğinin Yıldırım 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
24.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy