Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. Ek m. 2) (298 S. K. m. 74)
Karar No: 1857
Karar Tarihi: 05/10/2015
Hasankeyf İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 5/10/2015 tarihli ve 51 sayılı yazıda; 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel seçimine ilişkin olarak Batman İli Hasankeyf İlçesine bağlı köylerde okul ve kurum binası olmaması sebebiyle daha önceki milletvekili ve mahalli idareler genel seçimlerinde, Kumluca Köyü sandığının Suçeken Köyünde, Palamat Köyü sandığının Yolüstü Köyünde, Soğucak Köyü sandığının Örgütlü Köyünde, Bayırlı Köyü sandığının Saklı Köyünde ve Yaka Köyü sandığının Gerçüş İlçesi Vergili Köyü'nde kurulduğu, bu nedenle yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel seçiminde adı geçen köylerin sandıklarının belirtilen köylerde kurulup kurulamayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstem; 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel seçimine ilişkin olarak Batman İli Hasankeyf İlçesine bağlı köylerde okul ve kurum binası olmaması nedeniyle Kumluca Köyü sandığının Suçeken Köyünde, Palamat Köyü sandığının Yolüstü Köyünde, Soğucak Köyü sandığının Örgütlü Köyünde, Bayırlı Köyü sandığının Saklı Köyünde ve Yaka Köyü sandığının Gerçüş İlçesi Vergili Köyü'nde kurulup kurulamayacağına ilişkindir.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un Ek 2. maddesinde; "Dağınık mahalle ve sair yerleşim yerleri bulunan köylerde veya köylerin birbirlerine yakın olduğu durumlarda seçim sandıklarının bir tek mahalle veya bir tek köyde toplanması, seçim gününden en az bir hafta önce ilan edilmek koşuluyla İlçe Seçim Kurulunca kararlaştırılabilir." hükmü yer almaktadır.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un Ek 2. maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, Kumluca Köyü, Palamut Köyü, Soğucak Köyü, Bayırlı Köyü ve Yaka Köyü seçim sandığının müstakil olarak 298 sayılı Kanun'un 74. maddesi gözetilerek yerlerinde kurulması gerektiğinden, istemin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un Ek 2. maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, Kumluca Köyü, Palamut Köyü, Soğucak Köyü, Bayırlı Köyü ve Yaka Köyü seçim sandığının müstakil olarak 298 sayılı Kanun'un 74.maddesi gözetilerek yerlerinde kurulması gerektiğinden, istemin reddine,
2- Karar örneğinin Hasankeyf İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine, 5/10/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy