Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 33) 
Karar No: 353
Karar Tarihi: 14/03/2015
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 13/3/2015 tarihli ve 42342 sayılı yazıda; 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin başlangıç tarihinden oy verme gününe kadar olan süreçte yapılması gereken iş ve işlemlerin zamanında ve düzenli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla Yüksek Seçim Kurulunca seçim takviminin yayımlandığı, seçimlerin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesine yönelik planlanan emniyet tedbirleri çerçevesinde seçim takvimi boyunca hassas illerde geçici personel görevlendirildiği, söz konusu personellerin seçimin bitimine müteakip asli görev yerlerine dönecekleri, geçici olarak görevlendirildikleri illerde sabit ikamet etmeyecekleri ve polisevi, misafirhane, otel vb. yerlerde konaklayarak görevlerini ifa edecekleri, başka illerde görevlendirilen emniyet personelinin oy kullanabilmelerini teminen uygulamaya esas teşkil edecek Kurul görüşünün bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Seçmen kütüğü düzenlemesi" başlıklı 33. maddesinin birinci fıkrasında; "Seçmen kütüğü; adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre her yıl yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ile her seçim döneminde güncelleştirilir." hükmüne yer verilmiştir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nun 33/1. maddesi uyarınca; 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi güncelleştirme işlemi, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Adres Kayıt Sistemi’nden alınan Türkiye’de ikamet eden ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtlar esas alınarak, gerekli işlemler yapıldıktan ve seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra ilçe seçim kurulları tarafından muhtarlık bölgesi askı listeleri haline getirilerek askıya çıkarılması suretiyle yapılır, muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümü alınarak ilgili muhtarlıklara asılmak üzere gönderilmek suretiyle gerçekleştirilir.
Mevzuata göre güncelleştirilmek suretiyle askıya çıkarılmış olan muhtarlık bölgesi askı listelerine seçmen kaydı yerleşim yeri adresi (ikametgah) esas alınarak yapılmaktadır. Dolayısıyla seçmen kütüğüne kayıtlı olunan yer dışında başka bir yerde oy kullanılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle; 298 sayılı Kanun'un 33/1. maddesi uyarınca, seçmen kaydı adres kayıt sistemine göre oluşturulduğundan, başka ilde geçici olarak görevlendirilen emniyet mensuplarının sandık seçmen listelerine kaydının yapılamayacağına, dolayısıyla da oy kullanabilmelerinin mümkün bulunmadığına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanun'un 33/1. maddesi uyarınca, seçmen kaydı adres kayıt sistemine göre oluşturulduğundan, başka ilde geçici olarak görevlendirilen emniyet mensuplarının sandık seçmen listelerine kaydının yapılamayacağına, dolayısıyla da oy kullanabilmelerinin mümkün bulunmadığına,
2- Karar örneğinin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesine, 14/3/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy