Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 47)  
Karar No: 129
Karar Tarihi: 22.03.2012 
Sivas 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 12/3/2012 tarihli, 51 sayılı yazıda; Cumhuriyet Halk Partisi Sivas İl Başkanlığının 12/3/2012 tarihli, 32 sayılı yazısına ekli listede bilgileri bulunan şahısların 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanıp kullanmadıkları veya görevli iseler nerelerde görevli olduklarına dair bilgi verilmesi istenildiği bildirilerek, talep konusu bilgilerin verilip verilemeyeceği hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek; 
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinde;
“Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; her yıl sonuna göre seçmen kütüğünü ve bu kütükten elde edilmiş listenin bir suretini Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim eder.
Seçmen kütüğünün suretleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde kalır.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim edilen seçmen kütüğünü saklama ve inceleme kuralları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve yayınlanır.
Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir.”
hükümleri yer almaktadır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinde, siyasi partilere verilebilecek belgeler sayılmış olup, parti üyesi sandık kurulu görevlileri ile seçmenlerin, oy kullanıp kullanmadıklarına dair kişisel bilgilerin verilmesine olanak sağlayan bir yasa hükmü bulunmadığından, istemin reddine,
karar örneğinin Kurulumuz resmi internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanmak ve tüm il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç mail olarak gönderilmek üzere Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine karar verilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle,
1- İstemin reddine,
2- Karar örneğinin;
a) Kurulumuz resmi internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanmak ve tüm il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç mail olarak gönderilmek üzere Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne,
b) Sivas 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine, 22.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy