Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 47)
Karar No: 634
Karar Tarihi: 05/05/2011 
Birecik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 2/5/2011 tarihli, C.05.0.SKB.4.63.03-809.99/2011-150 sayılı yazıda; Birecik Kaymakamlığı tarafından 2/5/2011 tarihli, B054VLK4633001.516-927 sayılı yazısında istenilen 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine ait sandık ataması kontrol raporunun mülki idare, kolluk güçleri, siyasi partiler ile bağımsız adaylara ve sandık kurulunda görev alanların isimleri belirtir sandık kurulu oluşum raporunun siyasi partilere verilip verilmeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinde;
“Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; her yıl sonuna göre seçmen kütüğünü ve bu kütükten elde edilmiş listenin bir suretini Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim eder.
Seçmen kütüğünün suretleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde kalır.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim edilen seçmen kütüğünü saklama ve inceleme kuralları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve yayınlanır.
Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir.” hükümleri yer almaktadır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinde, siyasi partilere verilebilecek belgeler sayılmış olup, sandık ataması kontrol raporu ve sandık kurulu başkanı, memur üye, partili ve seçmen üyeleri gösteren sandık kurulu oluşum raporunun verilmesine olanak sağlayan bir yasa hükmü bulunmadığından, istemin reddine karar verilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle,
1- İstemin reddine,
2- Karar örneğinin Kurulumuz resmi internet sitesinde yayınlanmak ve il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç mail olarak gönderilmek üzere Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne ve Birecik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
5/5/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy