Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:

(2972 S. K. m. 36) (298 S. K. m. 122)

Karar No: 191  

Kurulumuz Başkanlığına İbrahim OKÇU ve arkadaşları tarafından gönderilen 16/02/2009 tarihli dilekçelerde; Konya İli Meram İlçesi Kızılören Kasabası ikamet ettikleri ve 2009 yılı yerel seçimlerine ait askı listelerinde isimlerinin olduğu, ancak bu süreçte çeşitli siyasi partilerin Meram İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yaptıkları itirazlar sonucunda, Meram 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kayıtlarının dondurulduğunu internetten ve karar listelerinden öğrendikleri, seçim kurulunun vermiş olduğu kararda jandarma tarafından tespit yapıldığının belirtildiği, ancak bu süreç içinde kendi adreslerinde böyle bir araştırmanın yapılmadığı, kendilerinin bilgisi dışında üçüncü şahısların veya kurumların yanlış ve yanlı beyanları nedeniyle Anayasal seçme haklarının geri alınamayacağı belirtilerek, seçme haklarının geri verilmesi için gereğinin yapılması istenilmiş olup, konu incelenerek; 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: 

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 36. maddesinin yollamada bulunduğu 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un değişik 122. maddesinin ikinci fıkrası gereği olarak ilçe seçim kurulu başkanınca seçmen listeleriyle ilgili olarak yapılacak itirazlar kesin olarak karara bağlanacaktır. 

Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi ile ilgili tüm şikayet ve itirazları incelemek, kesin olarak karara bağlamak, ilçe seçim kurulu başkanına verilmiş bir görev olduğundan, ne il seçim kurulunca ne de Yüksek Seçim Kurulunca bu konuda bir karar verilmesi mümkün değildir. 

Kaldı ki; itiraz dilekçesinde belirtilen konuda yapılan araştırma sonucunda, Meram 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca 09/02/2009 tarihli, 2009/28 sayı ile karar verilmiş olduğundan, itirazın kesinlik nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir. 

Sonuç: Açıklanan nedenlerle,

1- İtiraz kesinlik nedeniyle reddine, 

2- Karar örneğinin başvuruda bulunanların bilgilendirilmesi amacıyla, Kurumumuz resmi internet sitesine (portal) konulması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine, 

17.02.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy