Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 25, 29, 72, 82) (12 Haziran 2011 Pazar Günü Yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev Ve Yetkilerini Gösterir Genelge (Örnek: 135) m. 14, 29)
Karar No: 733
Karar Tarihi: 22.05.2011 
Ataşehir 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 15/5/2011 tarihli dilekçelerde; (1) 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde saat:7,00 itibarıyla sandık kurullarının oluşumu sırasında parti müşahitlerinin de sandık çevresinde bulunmasının sağlanması, (2) görevine gelmeyen sandık kurulu üyelerinin yerine yedek üyelerin seçildiği ya da sandık başında bulunan kişilerce sandık kurulunun tamamlandığı durumlarda, bu kişiler için ayrıca Örnek:142 sayılı belge düzenlenmesi, güvenlik kuvvetleri ile sandık kurulunu yerine ulaştırmak amacıyla görevlendirilen kişiler için düzenlenecek olan Örnek:142 sayılı belgenin ıslak imzalı olması, sandıkta görevli güvenlik kuvvetlerinin hangi sandıkta oy kullanacağının Örnek:142 sayılı belgede açıkça belli olması ve isim listesinin partilerine verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun;
25. maddesinde; “Sandık başı işlemlerini takibetmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, birer müşahit gönderebilirler.”
72. maddesinde; “Siyasi partilerin müşahitleri ile adayları ve bağımsız adaylarla müşahitleri, sandıkbaşı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilirler. Bağımsız aday müşahitleri üçten fazla olursa, sandık kurulu başkanı bunlar arasında ad çeker. Adları ilk çıkan üç müşahit, sandık başında bırakılır. Diğerleri, sandık alanında kalabilirler.”
82. maddesinin ikinci fıkrasında; “Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir.”
Resmi Gazetenin 11/3/2011 tarihli, 27871 sayılı nüshasında yayımlanan Yüksek Seçim Kurulunun 8/3/2011 tarihli, 169 sayılı kararı ile kabul edilen 12 Haziran 2011 Pazar Günü Yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek:135 sayılı Genelgenin “Sandık Çevresinde Bulunabilecekler” başlıklı 14. maddesinde;
“Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir.”
“Sandık Seçmen Listesine Kayıtlı Olmayan Seçmenlerin Oy Kullanması” başlıklı 29. maddesinde;
İlçe seçim kurulu başkanı, seçimin yapıldığı çevrede oy verme hakkına sahip olduğu halde, (Seçimin yapıldığı seçim çevresindeki seçmen listesinde kayıtlı olması koşuluyla) görev yaptığı sandığa ait seçmen listesinde kayıtlı bulunmayan; (298/3 - 2839/4)
a) Sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumlularının,
b) Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin,
c) İlçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin,
her birine seçmen olduğunu ve hangi seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir. (Örnek: 142) Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.
Bu madde uyarınca, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından kendilerine oy kullanma hakkı bulunduğuna ilişkin olarak belge verilen görevliler, bu belge ile görevli oldukları sandık bölgesinde oy verirler…”
hükümleri yer almaktadır.
Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığının talebi ile ilgili, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 82 maddesinin 2. fıkrası ve 12 Haziran 2011 Pazar Günü Yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek:135 sayılı Genelgenin 14. ve 29. maddelerine göre işlem yapılması gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığının talebi ile ilgili, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 82 maddesinin 2. fıkrası ve 12 Haziran 2011 Pazar Günü Yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek:135 sayılı Genelgenin 14. ve 29. maddelerine göre işlem yapılması gerektiğine,
2- Karar örneğinin gereği ve Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir İlçe Başkanlığına tebliği için Ataşehir 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına,  ve Kurulumuz www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,
22/5/2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy