Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 1, 94) (2820 S. K. m. 37, 42) (YSK 02.02.2015 T. 2015/112 K.)
Karar No: 424
Karar Tarihi: 22/03/2015
Kurulumuz Başkanlığına Metin ÇETİNBAŞ vekili Av. Duygu ÇETİNBAŞ SÖNER tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 21/03/2015 tarihli dilekçede, müvekkili Av. Metin ÇETİNBAŞ'ın 29 Mart 2015 tarihinde yapılacak önseçimde Cumhuriyet Halk Partisi 3. Bölgeden milletvekili aday adayı olduğu, ancak kendisinin 2. Bölgeden Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olduğu, 29/3/2015 tarihinde yapılacak önseçimde, seçim bölgesi olan İstanbul 3. Bölgede oy kullanabilmesi için gerekli işlemlerin yapılması ve müvekkilinin 3. Bölgede Beylikdüzü İlçesinde oy kullanabilmesinin sağlanması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un;
"Kanunun kapsamı" başlıklı 1. maddesinde; "Özel kanunlarına göre yapılacak Cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında bu Kanun hükümleri uygulanır."
"Sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayan seçmenlerin oy kullanması" başlıklı 94. maddesinin üçüncü fıkrasında;
"Milletvekilleri ile milletvekili adayları seçmen bilgi kağıdını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilirler."
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun "Parti seçmen listesi" başlıklı 42. maddesinin;
Üçüncü fıkrasında; "Üye Kayıt Defterinde Parti üyesi olarak kayıtlı bulunan ve Cumhuriyet Başsavcılığınca seçim kurullarına gönderilen listelerde yer alan üyeler önseçimde oy kullanabilir."
Dördüncü fıkrasında; "Önseçimlerin yapılacağı tarih itibariyle bir önceki yılın son gününe kadar bu Kanunun 10 uncu maddesine göre Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen üyeler önseçimde oy kullanabilir."
hükümleri yer almaktadır.
Resmî Gazete'nin 04/02/2015 tarihli, 29257 sayılı nüshasında yayımlanan Kurulumuzun 02/02/2015 tarihli, 2015/112 sayılı kararı ile kabul edilen 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak "Siyasi Partilerin Önseçim veya Aday Yoklaması Yöntemleriyle Aday Tespitine İlişkin Usul ve Esaslar" hakkında 125 sayılı Genelge'nin "Parti seçmen listeleri" başlıklı 9. maddesinin (a) fıkrasında;
"Önseçim Parti Seçmen Listeleri:
Siyasi partilerin ilçelerdeki bütün üyelerinin katılımıyla yapacakları önseçimlerde, üye kayıt defterlerinde (Form ve sürekli formların kullanılmaya başlamadan her bir sayfasına numara verilip, son sayfasında kaç sayfadan ibaret olduğu şerhi konularak ilçe seçim kurulu başkanı tarafından mühürlenmesiyle defter vasfını kazanacağından elektronik ortamda tutulan kayıtların bu deftere aktarılması suretiyle tanzim olunan kayıtların da üye kayıt defteri olarak kabul edilmesi gerektiğine) parti üyesi olarak kayıtlı olup, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca önseçim ilçe seçim kuruluna gönderilen listelerde yer alan üyeler oy kullanabilirler (2820/42-4).
Yukarıda sözü edilen partili seçmenlere ait listeler, Yüksek Seçim Kurulunun bildirmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgili önseçim ilçe seçim kurullarına gönderilir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen listeler alındığında, lüzum görülmesi halinde ilgili siyasi partinin üye kayıt defterleri getirtilerek bu defterlerdeki kayıtlar ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından alınan listeler, ilgili parti yöneticilerinin ve gerektiğinde onların sağlayacağı personelin katılımıyla, önseçim ilçe seçim kurulu başkanının yönetimi ve gözetimi altında incelenir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen listelerde, ilçe esas alınarak ilgili parti üyeleri gösterilmekle birlikte üyelerin yerleşim yerini içeren bilgilerin yer almaması halinde, üye kayıt defterlerindeki yerleşim yeri adreslerinden de yararlanılmak suretiyle siyasi partinin önseçim yapacağı seçim çevreleri için ayrı ayrı seçmen listeleri hazırlanır. Bu listeler dörder nüsha olarak düzenlenir.
Milletvekili önseçimi ilgili siyasi partinin ilçe teşkilatına kayıtlı üyeler esasına göre yapılacağından, bu önseçimler için adres karşılaştırılmasına ve adrese göre ayırıma gerek yoktur.
Listelerin düzenlenmesinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı listesi esas alınır; üye kayıt defterinde yer alan bir isim Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı listesinde yer almıyorsa yukarıda sözü edilen listelerin hiçbirisine yazılmaz.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, büyükşehir belediyeleri sınırları içinde yeni kurulmuş ilçelerin eski merkez ilçe adıyla gönderilen çizelgelerinden yararlanılarak, yeni duruma göre yukarıdaki hükümler esas alınmak suretiyle seçmen listeleri düzenlenir.
Adli teşkilat kurulmamış olan ilçelerin siyasi parti üye çizelgeleri, bağlı bulundukları ilçe seçim kurullarınca ve bu ilçeler adıyla askıya çıkarılır.
Yukarıda sözü edilen seçmenlere ait listeler, ilgili parti yönetiminin sağlayacağı olanaklarla yeteri sayıda çoğaltılır."
şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıdaki hükümler doğrultusunda Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde;
298 sayılı Kanun seçim hukuku bakımından genel nitelikte bir Kanun olup, bu genel kanunda yer alan düzenlemelerden farklı bir uygulama yapılmasının ancak ilgili Kanun'da ayrık bir düzenleme bulunması halinde mümkün olduğu ve Kanun'un kapsamının 1. maddede sayıldığı,
Siyasi partilerin milletvekili adaylarını nasıl belirleyecekleri hususu 2820 sayılı Kanun'un 37. maddesinde genel olarak belirtildiği, bu yöntemlerden biri olan milletvekili adayının ön seçimle belirlenmesinin ise aynı Kanun'un 42. maddesinde düzenlendiği,
298 sayılı Kanun'un 94/3 maddesi hükmünün sadece milletvekili genel seçiminde uygulanabileceği,
2820 sayılı Kanun'un 42. maddesinin 3 ve 4. maddeleri ile Kurulumuzun 02/02/2015 tarihli, 2015/112 sayılı kararı ile kabul edilen 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulanacak "Siyasi Partilerin Önseçim veya Aday Yoklaması Yöntemleriyle Aday Tespitine İlişkin Usul ve Esaslar" hakkında 125 sayılı Genelge'nin "Parti seçmen listeleri" başlıklı 9. maddesinin (a) fıkrası uyarınca, ilgili siyasi partinin ilçe teşkilatına kayıtlı yer esasına göre önseçim yapılabileceğinden, önseçimlerde ancak kayıtlı olduğu yerde oy kullanabileceğinden talebin reddine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Talebin reddine,
2- Karar örneğinin Metin ÇETİNTAŞ vekili Av. Duygu ÇETİNBAŞ SÖNER gönderilmesine, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet adresinde yayınlanmasına,
22/03/2015 tarihinde oybirliğiyle ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy