Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 82, 83) (12 Haziran 2011 Pazar Günü Yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev Ve Yetkilerini Gösterir Genelge m. 15)
Karar No: 756
Karar Tarihi: 24.05.2011 
Kurulumuz Başkanlığına Güzelbahçe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 23/5/2011 tarihli, 105 sayılı yazıda; 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde oy kullanma günü olan 12/6/2011 tarihinde sandık alanında görev yapacak olan kolluk kuvvetlerinin, görevli olduğu sandık alanında kendisinin oyunu kullanımı sırasında yanında silah bulundurulup, bulundurulmayacağı konusunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: 
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun;
82 nci maddesinin birinci fıkrasında;
“Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına aittir. Sandık çevresinde alınacak tedbirler, o sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimselerin seçim iş ve işlemlerini takip etmelerini engelleyecek mahiyette olamaz.”
ikinci fıkrasında;
“Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz….
83 ncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında
“Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmî üniforma ve silah taşıyan kimseler sandık alanına giremezler.
Sandık çevresi dışında ancak sandık alanı içinde, bu Kanunda gösterilen yasaklara aykırı davranışlar olması veya suç işlenmesi halinde, bina sorumlusunun çağıracağı kolluk güçleri tarafından gerekli işlem yapılır. Bina sorumlusunun bulunmadığı yerlerde bu yetkiler, sandık kurulu başkanı veya sandık kurulu başkanının görevlendireceği sandık kurulu üyesi tarafından kullanılır.”
hükümleri yer almaktadır.
Kurulumuzun 8/3/2011 tarihli, 169 sayılı kararı ekinde yer alan Örnek 135 sayılı 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Genelgenin 15 nci maddesinin birinci fıkrasında;
“Sandık alanında, sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz, ayrıca seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmî üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremezler (298/83-1-2),”
düzenlemesine yer verilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; 298 sayılı Kanunun 82/1 ve 2 ile 83/2 ve 3 ncü maddeleri uyarınca sandık alanında görevlendirilen kolluk görevlilerinin oylarını kullanmaları amacıyla sandık çevresine girdiklerinde yanlarında silah bulundurmamaları gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanunun 82/1 ve 2 ile 83/2 ve 3 ncü maddeleri uyarınca sandık alanında görevlendirilen kolluk görevlilerinin, yapılan bir çağrı olmaksızın salt oylarını kullanmaları amacıyla sandık çevresine girdiklerinde yanlarında silah bulundurmamaları gerektiğine,
2- Karar örneğinin Güzelbahçe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç-mail olarak gönderilmesi ve Kurulumuz www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne ve İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına gönderilmesine,
24/5/2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy