Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 14) (2820 S. K. m. 20, 36)

 

RGT: 17.05.2019

RG NO: 30777 (Mükerrer)

 

Karar No: 4555

 

KARAR

 

Gülağaç İlçe Seçim Kurulunun 15/05/2019 tarihli, 2019/31 sayılı kararı ile Aksaray İli Gülağaç İlçesi Demirci Beldesi Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinin 21 Temmuz 2019 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

 

Seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partilerin tespit ve ilanında 2972 sayılı Kanunda özel hüküm bulunmadığından, seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partilerin tespiti hususunda 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun ilgili hükümleri uygulanacaktır.

 

Yukarıda belirtilen kanun hükümleri dikkate alınarak, seçimlere katılabilecek siyasi partilerin tespit edilerek, yürütülecek seçim iş ve işlemlerinde uygulanmasına ve 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrası uyarınca da ilanına karar verilmesi gerekmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ;

 

Gülağaç İlçe Seçim Kurulunun 15/05/2019 tarihli, 2019/31 sayılı kararı ile Aksaray İli Gülağaç İlçesi Demirci Beldesi Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimlerinin 21 Temmuz 2019 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

 

298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrasında; siyasi partilerin, milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yansında, oy verme gününden en az altı ay önce teşkilat kurmaları ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması gerektiği vurgulanmıştır. Aynı Kanun hükmünün devamında da bir ilde teşkilatlanmanın; merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurma anlamına geldiği hükme bağlanmıştır. 2820 sayılı Kanunun 20. maddesinin birinci fıkrasında ise, siyasi partilerin ilçe teşkilatının; ilçe kongresi, ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu ve kurulmuş ise belde teşkilatından meydana geleceği, parti tüzüğünde ilçe disiplin kurulunun teşkilinin de öngörülebileceği ve beldelerde teşkilat kurulmasının zorunlu olmadığı düzenlemesine yer verilmiştir.

 

2820 sayılı Kanunun 36. maddesinin birinci fıkrasında; siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yansında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunmasının şart olduğu, ikinci fıkrasında da; bir ilde teşkilatlanmanın, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektireceği vurgulanmıştır.

 

2820 sayılı Kanunun 20. maddesinde, ilçe teşkilatının; ilçe kongresi, ilçe başkanı, ilçe yönetim kurulu ve parti tüzüğünde öngörülmüşse disiplin kurulundan teşkili öngörülmüştür. İlçe teşkilatının varlığından bahsedilebilmesi için, ilçe kongresinin yapılarak anılan organların oluşturulması gerekmektedir.

 

Yukarıda açıklanan kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; siyasi partilerin bir ilde teşkilatlanmasının varlığından bahsedilebilmesi için, o ilin merkez ilçe dahil ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmaları ve ilçe kongrelerini yapmaları; seçime katılma yeterliğini sağlayabilmeleri için de illerin en az yarısında teşkilatlanmaları ya da Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu esaslar çerçevesinde;

 

Yukarıda belirtilen kanun hükümleri dikkate alınarak, seçimlere katılabilecek siyasi partilerin tespit edilerek, yürütülecek seçim iş ve işlemlerinde uygulanmasına ve 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrası uyarınca da ilanına karar verilmesi gerekmekte olup, seçime katılabilecek siyasi partileri saptama ve ilan etme görev ve yetkisi 298 ve 2820 sayılı Kanunlara göre Kurulumuza ait bulunduğundan, seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partilerin tespiti gerekmektedir.

 

Bu nedenle; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının 25/04/2019 günlü, 461114 sayılı yazısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 24/04/2019 tarihli, 331 sayılı yazısı ile bu yazı ekinde gönderilen bilgisayar CD’sinin incelenmesi sonucunda;

 

I- A) 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrası ile 2820 sayılı Kanunun 20. ve 36. maddelerine göre, illerin en az yansında oy verme günü olan 21 Temmuz 2019 tarihinden en az altı ay öncesi itibariyle teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olan siyasi partilerin (alfabetik sıralamaya göre);

 

1. Adalet ve Kalkınma Partisi,

 

2. Anavatan Partisi,

 

3. Bağımsız Türkiye Partisi,

 

4. Büyük Birlik Partisi,

 

5. Cumhuriyet Halk Partisi,

 

6. Demokrat Parti,

 

7. Demokratik Sol Parti,

 

8. Halkların Demokratik Partisi,

 

9. Hür Dava Partisi,

 

10. İyi Parti

 

11. Milliyetçi Hareket Partisi,

 

12. Saadet Partisi,

 

13. Türkiye Komünist Partisi

 

14. Vatan Partisi

 

olduğu,

 

B) Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı Kanunun 14. maddesinin onbirinci fıkrasında öngörülen nitelikleri kazanamadıkları,

 

saptanmıştır.

 

II- Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan partilerin;

 

1- Adalet ve Kalkınma Partisi,

 

2- Cumhuriyet Halk Partisi,

 

3- Halkların Demokratik Partisi,

 

4- Milliyetçi Hareket Partisi,

 

5- İyi Parti

 

olduğu belirlenmiştir.

 

SONUÇ:

 

Açıklanan nedenlerle;

 

I- 298 sayılı Kanunun; 14. maddesinin 11. fıkrası ile 2820 sayılı Kanunun 36. maddesinde öngörülen koşullan taşıyan siyasi partilerin;

 

1. Adalet ve Kalkınma Partisi,

 

2. Anavatan Partisi

 

3. Bağımsız Türkiye Partisi,

 

4. Büyük Birlik Partisi,

 

5. Cumhuriyet Halk Partisi,

 

6. Demokrat Parti,

 

7. Demokratik Sol Parti,

 

8. Halkların Demokratik Partisi,

 

9. Hür Dava Partisi,

 

10. İyi Parti

 

11. Milliyetçi Hareket Partisi,

 

12. Saadet Partisi,

 

13. Türkiye Komünist Partisi

 

14. Vatan Partisi olduğunun tespit ve ilanına,

 

II- Karar örneğinin Resmi Gazetede yayımlanmasına,

 

III- Karar örneğinin seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderilmesine,

 

IV- Karar örneğinin;

 

a) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr internet adresinde yayınlanmasına,

 

b) Aksaray İl Seçim Kurulu Başkanlığı ile Gülağaç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

17/05/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy