Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 19)

 

Karar No: 52

 

KARAR

 

…………. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 26.01.2022 tarih ve E.42759 sayılı yazı ile; 2022 yılının Ocak ayının son haftasında oluşturulacak olan ilçe seçim kurulu memur üyelerinin belirlenmesi amacıyla …………. Kaymakamlığından gelen listenin ilk 8 sırasında aynı bakanlık çalışanları olduğu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 19'uncu maddesinin ikinci bendi uyarınca aynı bakanlığa mensup memurlardan birden fazla asıl üye olamayacağından memur üyelerin belirlenmesinde kura işleminin hangi usulde yapılacağı hususunda görüş verilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

 

İl-ilçe seçim kurullarının 25 Ocak 2022 tarihinden itibaren bir hafta içinde ve iki yıl süreyle yeniden oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulunun 12.01.2022 tarih ve 2022/16 sayılı kararı ile belirlenmiş ve tüm teşkilatlara gönderilmiştir.

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "İlçe seçim kurulu üyelikleri" başlıklı 19'uncu maddesinin ikinci bendinde; "Diğer iki asıl ve yedek üyelikle yukarıdaki bentte yazılan işlemler sonucunda eksik kalan asıl ve yedek üyelikler, ilçe merkezinde görev yapan ve toplam memuriyet süresi on yıldan fazla olan, yasama meclisleri veya yerel idare seçimlerinden birine siyasi parti adayı veya aday adayı olarak katılmamış ve evvelce hiç bir siyasi partiye kaydolmamış Devlet memurlarını gösteren, o ilçedeki görev süreleri esas alınarak düzenlenecek listenin ilk sekiz sırasında yer alanlar arasından ad çekme ile belli edilir. Ad çekme, birinci bent hükümleri gereğince tespit edilen asıl üyeler huzurunda ilçe seçim kurulu başkanı tarafından yapılır. Ad çekme sırasında, adları önce çıkanlar asıl, sonrakiler sıra ile yedek üye olur. Bu yoldan her asıl üyenin yedeği belirlenir. Ancak, aynı bakanlığa mensup memurlardan birden fazla asıl üye olamaz; zorunlu durumlar saklıdır." hükmü yer almaktadır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden; …………. Kaymakamlığı tarafından gönderilen memur kıdem listesinde ilk 8 sırada yer alan memurların hepsinin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olduğu, 26'ncı sırada yer alan memurun ilçe sağlık müdürlüğü bünyesinde olduğu anlaşılmıştır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Akyazı İlçe Seçim Kurulunun oluşumuna esas olarak Kaymakamlık tarafından gönderilen liste uyarınca;

 

- İlçe seçim kurullarında görev alacak memur üyelerden 1 asıl 2 yedek üyenin ilk 8 kişiden kura çekilmek suretiyle belirlenmesine,

 

- Diğer asıl üyenin ise diğer bakanlık personelinin ilk sırada olanı olarak belirlenmesine, karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- İlçe seçim kurullarında görev alacak memur üyelerden 1 asıl 2 yedek üyenin ilk 8 kişiden kura çekilmek suretiyle belirlenmesine,

 

2- Diğer asıl üyenin ise diğer bakanlık personelinin ilk sırada olanı olarak belirlenmesine,

 

3- Karar örneğinin …………. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

26.01.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy