Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 39, 47) 
Karar No: 47
Karar Tarihi: 14.01.2014 
Tavşanlı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 10/01/2014 tarihli, 38 sayılı yazıda; Tavşanlı İlçesinde bulunan bazı siyasi parti ilçe başkanları, belediye başkanı ve muhtar adaylarının bazı seçim bölgelerine ait seçmen listelerini ücret mukabilinde şifai olarak talep ettiğini, söz konusu seçmen listelerinin talepte bulunulması halinde ilgililere verilip verilmeyeceği hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 47. maddesinde; “Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir.”
hükmüne yer verilmiştir.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; talep edilen seçmen listelerinin kanunen belediye başkanına ve muhtar adaylarına verilmesine hukuken imkan bulunmamaktadır.
Öte yandan, 298 sayılı Kanunun 39. maddesinde; muhtarlık bölgesi askı listelerinin, her yıl Mart ayında 14. maddenin 4. fıkrasına göre ilan edilen siyasi partilerin o ilçedeki ilçe başkanlarına bir nüsha gönderileceği hükme bağlanmıştır.
Yine Kurulumuzun 7/12/2013 tarih ve 576 sayılı kararı ekinde ilan edilen seçim takvimine göre, 10 Ocak 2014 Cuma günü muhtarlık bölgesi askı listelerinin Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce DVD olarak hazırlanıp, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına gönderilmek üzere tutanak karşılığı siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslim edileceği belirtilmiştir.
Yukarıda yer verilen hükümler ve seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan tüm siyasi parti genel merkezlerinin verilen listeleri mahalli teşkilatlarına ulaştırmada yaşadıkları güçlükler dikkate alınarak, ilçedeki seçim bölgelerine ait muhtarlık bölgesi askı listelerinin seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partilerin ilçe başkanlarına verilmesi uygun görülmüştür.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Seçmen listelerinin belediye başkanı ve muhtar adaylarına verilmesine hukuken imkan bulunmadığına,
2- İlçedeki seçim bölgelerine ait muhtarlık bölgesi askı listelerinin seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partilerin ilçe başkanlarına verilmesine,
3- Karar örneğinin Tavşanlı İlçe seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
4- Karar örneğinin Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına Kurum içi elektronik posta olarak gönderilmesine,
14/01/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy