Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 111)

 

Karar No: 338

 

KARAR

 

Döşemealtı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 30/04/2018 tarihli, 137408 sayılı yazıda; 24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi nedeni ile güncelleştirmek amacıyla askıya çıkartılacak olan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtları bulunmayan seçmenlerin (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) tarihleri arasında Yüksek Seçim Kurulunun 26/04/2018 tarihli, 295 sayılı kararı ekinde yer alan Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları Gösterir 140/I sayılı Genelgenin 8. maddesinde belirtilen belgeler dışında tapu senedinin ibrazı halinde adres değişiklik işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

İstem; 24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimi ile 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi nedeni ile güncelleştirmek amacıyla askıya çıkartılacak olan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtları bulunmayan seçmenlerin (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) tarihleri arasında Kurulumuzun 26/04/2018 tarihli, 295 sayılı kararı ekinde yer alan Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları Gösterir 140/I sayılı Genelgenin 8. maddesinde belirtilen belgeler dışında tapu senedinin ibrazı halinde adres değişiklik işlemlerinin yapılıp yapılmayacağının belirlenmesine ilişkindir.

 

Yüksek Seçim Kurulunun 26/04/2018 tarihli, 295 sayılı kararı ekinde yer alan Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları Gösterir 140/I sayılı Genelgenin; "Muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayanların yazımı ile kayıtlarda değişiklik/düzeltme yapılması veya yerleşim yerini değiştirenlerin yazımı" başlıklı 8. maddesinde;

 

a) Askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

 

b) Askı süresi (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan kişiler, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

 

Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletir.

 

İlgili nüfus müdürlüğünce tescil edilen adres beyan formu ve ekleri ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına karar verilmek üzere derhal gönderilir." düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Askı süresi (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan kişilerin, adres kayıtlarında değişiklik/düzeltme yapılması veya yerleşim yerini değiştirmesi için tapu senedinin tek başına ibraz edilmesinin yeterli olmadığına karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;

 

1- Askı süresi (2 Mayıs 2018 - 12 Mayıs 2018) içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan kişilerin, adres kayıtlarında değişiklik/düzeltme yapılması veya yerleşim yerini değiştirmesi için tapu senedinin tek başına ibraz edilmesinin yeterli olmadığına,

 

2- Karar örneğinin Döşemealtı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine, 01/05/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy