Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. Geç. m. 21) (2839 S. K. m. 12/A)

 

RGT: 26.04.2018

RG NO: 30403 (2. Mükerrer)

 

Karar No: 291

 

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Geçici 21. maddesinin (A) fıkrasında; “Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27’nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 3/11/2019 tarihinde birlikte yapılır. Seçimin yapılacağı tarihe kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Meclisin seçim kararı alması halinde, 272’ nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinin yenilenmesine ve seçimin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 20.04.2018 tarihli 89. Birleşiminde karar verilmiş olup, Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimlerin yenilenmesine ilişkin 20/04/2018 tarihli, 1183 sayılı kararı Resmi Gazetenin 20/04/2018 tarihli, 30397 Mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

 

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun seçim ittifakı başlıklı 12/A maddesinde, “Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verir.

 

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim eder. Aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten iki gün öncesine kadar, aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapılabilir.

 

İttifak protokolünde; siyasi partilerce belirlenmesi halinde, ittifak unvanı ve kanunlara aykırı olmayan diğer hususlar yer alır.

 

Siyasi partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten üç gün öncesine kadar, Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmak suretiyle İttifaktan vazgeçebilir. Bu durum, Yüksek Seçim Kurulunca aynı ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere derhal bildirilir. Vazgeçme halinde, ittifak diğer partiler arasında devam eder. İttifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00’ye kadar, ittifak içerisindeki diğer siyasi partiler ittifak protokolünü değiştirebilir veya ittifaktan vazgeçebilir.

 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile seçim ittifakına ilişkin diğer hususlar Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.” Hükümleri yer almaktadır.

 

24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, seçimlere katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan karar taslağı Kurulumuza sunulmuş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

Yukarıda yer verilen Kanun hükümleri çerçevesinde;

 

1- Seçim ittifakı, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenip ilan edilen seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler arasında yapılabilecektir.

 

2- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, Yüksek Seçim Kurulunca hazırlanarak ilan edilen seçim takviminde belirlenen 6 Mayıs 2018 Pazar günü saat 17.00'ye kadar genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim ederler. Belirlenen bu tarih ve saatten sonra ittifaka yeni bir siyasi parti dahil edilemez.

 

3- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapabilirler.

 

4- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 18 Mayıs 2018 Cuma günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmak suretiyle ittifaktan vazgeçebilirler. Vazgeçme halinde, ittifak diğer partiler arasında devam eder. İttifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00’ye kadar, ittifak içerisindeki diğer siyasi partiler ittifak protokolünü değiştirebilir veya ittifaktan vazgeçebilirler.

 

5- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, ittifak protokolünde, oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanım belirleyebilirler. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre kullanılamayacak unvanlar ittifak adının belirlenmesinde de kullanılamaz. İttifak unvanı dışında işaret, amblem ve logo belirlenemez.

 

6- Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde, bunlar Yüksek Seçim Kurulunca başvuru şırasına göre numaralandırılır.

 

7- İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verir.

 

şeklinde belirlenmesi gerekmektedir.

 

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;

 

1- Seçim ittifakının, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenip ilan edilen seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler arasında yapılabileceğine,

 

2- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, Yüksek Seçim Kurulunca hazırlanarak ilan edilen seçim takviminde belirlenen 6 Mayıs 2018 Pazar günü saat 17.00’ye kadar genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim edeceklerine, belirlenen bu tarih ve saatten sonra ittifaka yeni bir siyasi partinin dahil edilemeyeceğine,

 

3- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapabileceklerine,

 

4- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, aday listelerinin teslim edilmesi için seçim takviminde ilan edilen süre gözetilerek 18 Mayıs 2018 Cuma günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmak suretiyle ittifaktan vazgeçebileceklerine, vazgeçme halinde, ittifakın diğer partiler arasında devam edeceğine, ittifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00’ye kadar, ittifak içerisindeki diğer siyasi partilerin ittifak protokolünü değiştirebileceğine veya ittifaktan vazgeçebileceklerine,

 

5- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, ittifak protokolünde oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanını belirleyebileceklerine, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre kullanılamayacak unvanların ittifak adının belirlenmesinde de kullanılamayacağına, ittifak unvanı dışında işaret, amblem ve logo belirlenemeyeceğine,

 

6- Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde, bunların Yüksek Seçim Kurulunca başvuru sırasına göre numaralandırılacağına,

 

7- İttifak yapan siyasi partilerin, kendi aday listelerini vereceklerine,

 

8- İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, yukarıda belirtilen ilkeleri dikkate almak suretiyle ve kanunlara aykırı olmayan ittifak protokolü hazırlayabileceklerine,

 

9- Karar Örneğinin;

 

a) Seçime katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen siyasi parti genel başkanlıklarına gönderilmesine,

 

b) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanmasına,

 

c) Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına Kurum içi elektronik posta ile iletilmesine,

 

d) Resmi Gazete’de yayımlanmasına,

 

26/04/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

 

 

ÖRNEK SEÇİM İTTİFAKI PROTOKOL TASLAĞI

 

İttifak Yapan Siyasi Partiler: 1) …………………………..

2) …………………………

3) ....................……………

………

………

……….

Varsa İttifak Unvanı: …………………………..

 

Varsa Diğer Hususlar: …………………………..

 

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 2839 sayılı Kanunun 12/A maddesi ve işbu protokol uyarınca seçim ittifakı yaparak katılacağız.

 

../../2018.

 

……. Parti/Partisi ........Parti/Partisi   ……..Parti/Partisi

 

Genel Başkanı Genel Başkanı Genel Başkanı

(İsim, İmza) (İsim, İmza) (İsim, İmza)

 

 

NOT: Bu “Seçim İttifakı Protokol Taslağı” örnek olarak hazırlanmıştır. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy