Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 47) 
Karar No: 877
Karar Tarihi: 11/05/2015  
Akçakale İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 04/05/2015 tarihli ve 94 sayılı yazıda; Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığının 28/04/2015 tarih ve 2015/1006 sayılı yazısı ile haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararları bulunan ve hürriyeti bağlayıcı hapis ile adli para cezalarında çevrilme, hapis cezalarına ilişkin çıkartılan yakalama emirlerine istinaden 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Seçiminde "Aranan şahısların oy kullanacağı il, ilçe, semt, okul ve sandık numarasının" tespit edilerek bildirilmesinin istenildiği, 298 sayılı Kanun'un 47. maddesine göre bu seçmenlere ait bilgilerin elektronik ortamda verilip verilmeyeceği hususunda bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 47. maddesinde;
“Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü; her yıl sonuna göre seçmen kütüğünü ve bu kütükten elde edilmiş listenin bir suretini Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim eder.
Seçmen kütüğünün suretleri Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünde kalır.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanına teslim edilen seçmen kütüğünü saklama ve inceleme kuralları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve yayınlanır.
Seçmen kütükleri; seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan siyasi parti merkezlerince yahut yetkilendirilmiş il veya ilçe başkanlarınca, talep edildiğinde; Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen gideri Maliye veznesine yatırılmak ve makbuzu ibraz edilmek kaydı ile, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere ilçe seçim kurulu başkanınca, bilgisayar ortamında veya liste düzeyinde imza mukabilinde, istek sahibine verilir.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğündeki bilgilerden, diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kuralları, yasa ile düzenlenir.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Kanun’un 47. maddesinde seçmen kütüklerinin kimlere, hangi koşullarda verileceği belirtildiğinden ve İlçe Emniyet Müdürlüğüne aranan şahısların oy kullanacağı mahalle isminin ve sandık numarasının verilebileceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmadığından talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Kanun’un 47. maddesinde seçmen kütüklerinin kimlere, hangi koşullarda verileceği belirtildiğinden ve İlçe Emniyet Müdürlüğüne aranan şahısların oy kullanacağı mahalle isminin ve sandık numarasının verilebileceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmadığından talebin reddine,
2- Karar örneğinin Kurulumuzun internet sitesi www.ysk.gov.tr yayınlanması ve il-ilçe seçim kurullarına elektronik posta ile iletilmek üzere Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne ve Akçakale İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
11/05/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy