Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6271 S. K. m. 7, 8)

 

Karar No: 313

 

KARAR

 

İyi Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi .... tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 27/04/2018 tarihli dilekçede; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında Cumhurbaşkanı seçimi için 100.000 seçmenin yazılı teklifi ile başvuru yapmak isteyen adaylardan İyi Parti adayına yazılı teklif veren seçmen sayısının güvenli hat üzerinden online olarak bildirilmesi istenilmiş olmakla, incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

İstem; Seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için İyi Parti adına aday olacak kişiye yazılı teklif veren seçmen sayısının güvenli hat üzerinden online olarak bildirilmesine ilişkindir.

 

6271 sayılı Kanun’un 7140 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5. Maddesi ile değişik 7. maddesinde;

 

"(1) Cumhurbaşkanlığına;

 

a) Siyasi parti grupları,

 

b) En son yapılan milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler,

 

c) En az yüzbin seçmen, aday gösterebilir.

 

(2) Aday gösterilmek, kişinin yazılı muvafakatine bağlıdır.

 

(3) Aday gösterme süresinin sona erdiği tarihten itibaren hiçbir şekilde yeni aday gösterilemez.”

 

7140 sayılı Kanunun 6. Maddesi ile değişik “Siyasi partilerce aday gösterilme” başlıklı 8. maddesinde;

 

“(1) Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla Cumhurbaşkanlığına aday gösterebilirler.

 

(2) Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvurularak aday gösterilmiş olur. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilir. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilir.

 

(3) Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca, ilgili siyasi partilere eksikliklerin giderilmesi için beş günlük süre verilir.

 

(4) Eksiklikleri, verilen süre içinde gidermeyen siyasi partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılır.”

 

7140 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile eklenen “Seçmenler tarafından aday gösterilme” başlıklı 8/A maddesinde;

 

(1) Cumhurbaşkanlığına en az yüzbin seçmenin yazılı teklifiyle aday gösterilebilir.

 

(2) Seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kişi,

 

a) Kimlik ve açık adres bilgilerini ihtiva eden başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliğine ilişkin belgelerle,

 

b) En yüksek derecedeki Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla,

 

Yüksek Seçim Kuruluna bizzat başvurur.

 

(3) Yüksek Seçim Kurulu, başvuru dilekçesi ve eklerini iki gün içinde inceler. İnceleme sonucunda:

 

a) Başvuranın, seçilme yeterliğinin bulunmadığının tespit edilmesi halinde, başvuru reddedilir. Başvuran bu kararın bildirilmesinden itibaren iki gün içinde dilekçeyle yeniden inceleme talebinde bulunabilir. Yüksek Seçim Kurulu, bu talebi üç gün içinde karara bağlar.

 

b) Bilgi ve belgelerde eksiklik bulunması halinde, eksikliklerin tamamlanması için iki gün süre verilir. Bu süre içinde eksiklikler tamamlanmadığı takdirde başvuru reddedilir.

 

(4) Yüksek Seçim Kurulu, başvurusu kabul edilen kişileri ilan eder. Seçmenler, ancak bu ilanda belirtilen kişilerden sadece biri için bir kez teklifte bulunabilirler.

 

(5) Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvururlar. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından tercih yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılır ve elektronik ortamda da kaydedilir. Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilir. Aday gösterme formları, elektronik ortamda Yüksek Seçim Kuruluna iletilir ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanır.

 

(6) Belirlenen süre içinde yüzbin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilir.

 

(7) Yüzbin seçmen tarafından aday teklifinde bulunulması veya ölüm hallerinde maliye veznesine emaneten yatırılan tutar, seçimden sonra talep üzerine ilgiliye iade edilir. Diğer hallerde bu tutar, Hazineye gelir kaydedilir.

 

(8) Aday teklifine ilişkin işlemler için ilçe seçim kurullarında yeteri kadar personel görevlendirilir ve gerekli tedbirler alınır.

 

(9) Aday teklifine ilişkin başvuru ve formların şekli ile yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin aday göstermeleri dâhil bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir." hükümleri yer almaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için yazılı teklif veren seçmen sayısının güvenli hat üzerinden verilemeyeceğine,

 

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için yazılı teklif veren seçmen sayısının talep halinde her zaman Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce elektronik ortamda (CD olarak) adaya veya temsilcisine verilebileceğine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

 

1- 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için yazılı teklif veren seçmen sayısının güvenli hat üzerinden verilemeyeceğine,

 

2- 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için yazılı teklif veren seçmen sayısının talep halinde her zaman Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce elektronik ortamda (CD olarak) adaya veya temsilcisine verilebileceğine,

 

3- Karar örneğinin Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne, İyi Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ....’ya gönderilmesine,

 

27/04/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy