Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. Ek. m. 9)
RGT: 07.04.2011 
RG NO: 27898
Karar No: 306   
KARAR 
5980 sayılı Kanunun 28. maddesi ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununa eklenen Ek 9. madde ile ilçe seçim kurullarından Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarını talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı izleyebilmeleri için gerekli her türlü tedbir Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınır, hükmü yer almaktadır.
Bu kapsamda seçime katılacak siyasi partilerin bu hizmetten yararlanabilme usul ve esaslarının belirlenmesi için oluşturulan Komisyon çalışmasını tamamlamış olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Bu Genelgeyle;
8/4/2010 tarih ve 5980 sayılı Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna eklenen Ek Madde - 9 kapsamında, seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine olanak sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sisteminin kullanım usul ve esasları düzenlenmektedir.
Bu nedenle; konuya ilişkin olarak Komisyonca hazırlanan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelgenin (SEÇSİS - SSPS) yürürlüğe konulması Kurulumuzca uygun bulunmuştur.
SONUÇ: 1- 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin sağlıklı ve düzenli yürütülüp sonuçlandırılması ve Yurt genelinde uygulamada birliğin sağlanması amacı ile SANDIK SONUÇLARI PAYLAŞIM SİSTEMİ KULLANIMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARI GÖSTERİR GENELGENİN kabulüne ve Genelgenin bu kararın eki sayılmasına,
2- Karar örneğinin ve eki Genelgenin seçime katılacak siyasi partilerin genel başkanlıklarına gönderilmesine,
3- Karar örneği ve eki Genelgenin Resmi Gazetede yayımlanmasına,
5/4/2011 gününde oybirliği ile karar verildi.
SEÇSİS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi, SEÇSİS-SSPS Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge
1- Amaç ve Kapsam
Genelge; 8/4/2010 tarih ve 5980 sayılı Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a eklenen Ek Madde-9 kapsamında; seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine olanak sağlayan, Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nin kullanım usul ve esaslarını kapsar.
2- Dayanak
Genelge; 298 sayılı Kanun’a 5980 sayılı Kanun ile eklenen ve “İlçe seçim kurullarından Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık sonuçlarını, talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı olarak izleyebilmeleri ve aynı formatta bilgisayar ortamında saklayabilmeleri için gerekli her türlü tedbir, Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınır. Siyasi parti genel merkezleri bu suretle elde ettikleri sandık sonuçlarını, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar kendi teşkilatlarına veya üçüncü şahıslara gönderemez ve kamuoyuna açıklayamaz. Yüksek Seçim Kurulu, siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına açılacak veri tabanları ile ilgili her türlü güvenlik tedbirlerini de alır.” biçiminde hükümler içeren Ek Madde-9 esas alınarak hazırlanmıştır.
3- Tanımlar
Genelgede geçen;
YSK: Yüksek Seçim Kurulu’nu
SEÇSİS: Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi’ni
SKGM: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nü
SSPS: Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’ni
SSPS irtibat sorumlusu: Siyasi parti genel merkezinde SSPS ile ilgili olarak, internet bağlantısı ve uygulama kaynaklı olası sorunları YSK Başkanlığı SKGM ile görüşerek çözüme ulaştıracak yeterli derecede bilgisayar bilgisine sahip kişiyi,
SSPS kullanıcısı: Siyasi parti tarafından seçim günü sandık sonuçlarını, SSPS’yi kullanarak görüntüleme ve kaydetme yetkisi verilmiş kişiyi,
ifade eder.
4- Genel Hükümler
a. Seçim günü SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza tek başına kanıt oluşturacak bir niteliğe sahip değildir.
b. SSPS ile elde edilen sandık sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu’nca belirlenen süre bitimine kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemez ve kamuoyuna açıklanamaz.
c. Seçim günü, siyasi parti SSPS kullanıcısının sandık sonuçlarını bilgisayarına kaydetmesi sonrasında kaydedilen verilerin gizliliği ve güvenliğinden siyasi parti sorumlu olacaktır.
5- Sorumluluklar
Siyasi partiler SSPS’den faydalanabilmek için:
a. Seçime katılan siyasi partiler arasında yer almalıdır.
b. Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nden yazılı istemde bulunmalıdır. Bu bağlamda, Genel Müdürlük’ten alınacak “SSPS Kullanım Talep Formu” doldurulmalı ve yazılı isteme konu olan resmi yazı ekinde doldurulmuş bu forma da yer verilmelidir.
c. Siyasi partiler bilişim altyapılarını hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu bağlamda;
aa. Siyasi parti genel merkezinde, en az 1Mbps hızında Internet bağlantısı olmalıdır.
 bb. Güvenlik denetimi amacıyla, siyasi parti genel merkezinden YSK’ya bağlanacak uç bilgisayarların Static IP adresine sahip olması istenmektedir. Bunun için, siyasi parti genel merkezi, eğer yoksa hizmet aldığı Erişim Sağlayıcıdan bu amaçla Static IP talep etmeli ve bu IP adresini YSK’ya “SSPS Kullanım Talep Formu” ile bildirmelidir.
cc. İlgili IP adresinden YSK-SSPS’ye çevrim-içi ulaşacak kullanıcılara SKGM tarafından sağlanacak kullanıcı adı ve şifrelerin güvenliğinden, bunların YSK tarafından belirlenen kullanıcılar dışında yetkisiz ellere geçmemesi hususunda siyasi parti ve belirlediği kullanıcılar sorumlu olacaktır. YSK sandık sonuçlarına erişimde, hangi zaman diliminde, hangi erişimi, hangi kullanıcının yaptığını titizlikle izleyecektir.
6- SSPS Kullanım Talep Formu
a. Siyasi parti genel merkezleri, SSPS’yi kullanacak en çok 5 (beş) kullanıcı belirleyebilir.
b. Bu 5 kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile YSK-SKGM’ye bildirilecektir. Bu kullanıcılardan biri, seçim öncesi ya da seçim günü, teknik anlamda herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında SKGM Bilgi İşlem Merkezi ile irtibat kuracak SSPS irtibat sorumlusu olarak belirlenecektir.
c. Siyasi partilerin SSPS kullanıcı bilgileri sisteme girilecek, her bir kullanıcı için kullanıcı adı ve şifre üretilecektir.
d. Üretilen kullanıcı adı ve şifreler, seçim gününden önce, kapalı zarf içinde, YSK-SKGM tarafından, siyasi parti SSPS irtibat sorumlusuna imza karşılığı verilecektir.
e. Üretilen kullanıcı adı ve şifreler bir seçim dönemi için geçerli olup, bir sonraki seçim için kullanıcı adı ve şifreler yeniden talep edilecektir.
7- Sandık Sonuçlarının Saklanması ve Görüntülenmesi
a. Seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSİS Kurum Ağı üzerindeki Veri Tabanı’na çevrim-içi girilen sandık sonuçları, her 3-4 dakikada bir, YSK-Portal’ına aktarılacak ve siyasi partiler, SSPS ile bu verilere erişecektir.
b. Sandık sonuçlarına erişim, görüntüleme ve saklama işlemlerine, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek saatten sonra başlanabilecektir.
c. Sandık sonuçları; sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve aynı formatta saklanabilecektir.
d. SSPS kullanıcısı, görüntülenen sandık sonuçlarını EXCEL ya da CSV formatında bilgisayarına kaydedebilecektir.
e. SSPS sistemi üzerinde, siyasi parti genel merkezince yürütülecek erişim, görüntüleme ve saklama işlemleri, güvenlik amacıyla, YSK-SKGM tarafından sistemli olarak ilgili IP numarası ve kullanıcı adı ile kayıt altına alınacaktır.
f. Sandık sonuçlarının siyasi parti bilgisayar sistemine kaydedilmesinden sonra, sonuçlara ilişkin veriler üzerinde gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yasal sorumluluk siyasi partide olacaktır.
g. SSPS hizmeti kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazetede ilan edildiği tarihte son bulacaktır.
8- Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Destek Hizmetleri
a. SSPS hizmetinden yararlanma talebinde bulunan ve talebi YSK tarafından uygun görülen siyasi parti ile test çalışmaları yürütülecektir.
b. SSPS Kullanıcı El Kitabı, bu Genelge ile birlikte elektronik ortamda (CD) bir kopya sağlanacaktır.
9- Bu Genelge Yüksek Seçim Kurulunun 5/4/2011 gün ve 2011/306 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy