Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 77) (2839 S. K. m. 6) (298 S. K. Ek m. 9)
RGT: 05.03.2015
RG NO: 29286
Karar No: 242 
KARAR
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin dört yılda bir yapılacağı öngörülmüş; aynı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise; "Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son Pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak doksan günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir." hükmüne yer verilmiştir.
Bir önceki 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü yapıldığından, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 2839 sayılı Kanun'un 6. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılması gerekmektedir.
25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde il-ilçe seçim kurullarından Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarının talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı izleyebilme ve bu hizmetten yararlanabilme usul ve esaslarının belirlenmesi amacıyla Kurulumuzun 24/10/2014 tarihli, 2014/4127 sayılı kararı ile oluşturulan Komisyon, çalışmalarını tamamlayarak, konu hakkında düzenlediği karar taslağını Kurulumuza sunmuş olmakla,
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesinde;
"İlçe seçim kurallarından Yüksek Seçim Kuruluna elektronik ortamda gönderilen sandık ölçekli seçim sonuçlarını, talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinin de eş zamanlı olarak izleyebilmeleri ve aynı formatta bilgisayar ortamında saklayabilmeleri için gerekli her türlü tedbir, Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınır. Siyasi parti genel merkezleri bu suretle elde ettikleri seçim sonuçlarım, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar kendi teşkilatlarına veya üçüncü şahıslara gönderemez ve kamuoyuna açıklayamaz.
Yüksek Seçim Kurulu, siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına açılacak veri tabanları ile ilgili her türlü güvenlik tedbirlerini de alır."
hükümleri yer almaktadır.
Bu madde kapsamında, seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesine ve saklanabilmesine olanak sağlayan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) oluşturulmuştur.
Oluşturulan bu sistemin kullanımına ilişkin olarak Komisyonca hazırlanan Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge'nin (SEÇSİS - SSPS) yürürlüğe konulması Kurulumuzca uygun bulunmuştur.
SONUÇ: 1- 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin sağlıklı ve düzenli yürütülüp sonuçlandırılması ve yurt genelinde uygulamada birliğin sağlanması amacı ile Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge'nin kabulüne ve Genelge'nin bu kararın eki sayılmasına,
2- Kararın ve eki Genelge'nin seçime katılacak siyasi parti genel başkanlıklarına gönderilmesine,
3- Kararın ve eki Genelge'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasına, 24/02/2015 gününde oybirliği ile karar verildi. 
SEÇSİS - SSPS
Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge
Amaç ve kapsam
MADDE 1 - Bu Genelge; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesi uyarınca; seçim günü, oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim -içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine olanak sağlayan, Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS)'nin kullanım usul ve esaslarım kapsar.
Tanımlar
MADDE 2 - Genelgede geçen;
YSK: Yüksek Seçim Kurulu'nu,
SEÇSİS: Seçim Bilişim Sistemi'ni,
SKGM: Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü'nü,
SSPS: Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi'ni,
SSPS irtibat sorumlusu: Siyasi parti genel merkezinde SSPS ile ilgili olarak, internet bağlantısı ve uygulama kaynaklı olası sorunları YSK Başkanlığı SKGM ile görüşerek çözüme ulaştıracak yeterli düzeyde bilgisayar bilgisine sahip kişiyi,
SSPS Web Sitesi kullanıcısı: Siyasi parti tarafından seçim günü sandık sonuçlarım, SSPS Web Sitesini kullanarak görüntüleme ve kaydetme yetkisi verilmiş kişiyi,
SSPS Web Servis kullanıcısı: Siyasi parti tarafından seçim günü sandık sonuçlarım, SSPS Web Servisini kullanarak kaydetme yetkisi verilmiş kişiyi,
Sandık Sonucu: SEÇSİS'te kayıt altına alınan sandık sonuç bilgisini,
İmzalı Sandık Sonuç Tutanağı: Tarayıcı marifetiyle elektronik ortama aktarılmış ve SEÇSİS'te harici disk sisteminde resim olarak "png" formatında depolanan barkotlu sandık sonuç tutanağı bilgisini
ifade eder,
Genel hükümler
MADDE 3 - Seçim günü SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçlan, geçici sandık sonuçları olup itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip değildir. Buna göre;
a) SSPS ile elde edilen sandık sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu'nca belirlenen süre bitimine. kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemez ve kamuoyuna açıklanamaz.
b) SSPS hizmetine Web Sitesi ve Web Servis metotları ile her metodun kendi kullanıcısı vasıtasıyla erişilir.
c) Siyasi parti, Web Sitesi ve Web Servis metodu ile hem sandık sonuçlarına hem de imzalı sandık sonuç tutanaklarına erişim sağlayabilir.
d) Seçim günü siyasi parti, sandık sonuçlarını SSPS Web Sitesi kullanıcısı ve SSPS Web
Servis kullanıcısı aracılığıyla bilgisayarına kaydetme olanağına sahiptir. Ayrıca imzalı sandık sonuç tutanaklarını SKGM tarafından belirlenecek yöntemle bilgisayarına kaydetme olanağına sahiptir. Kaydetme sonrası verilerin gizliliği ve güvenliğinden ilgili siyasi partiler sorumludur.
e) Siyasi partiler, imzalı sandık sonuç tutanaklarına SKGM tarafından sağlanacak ayrı bir kullanıcı adı ve şifre ile "ftp" yöntemiyle ulaşabileceklerdir.
Sorumluluklar
MADDE 4 - Seçime katılan siyasi partilerin SSPS'den faydalanabilmeleri için:
a. SKGM'den yazılı olarak veya Siyasi Parti Portalı üzerinden istemde bulunmalıdır.
b. Siyasi partiler bilişim altyapılarım hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür.
Bu bağlamda;
1 - Siyasi parti genel merkezinde, en az 2 Mbps hızında internet bağlantısı olmalıdır.
2 - Güvenlik denetimi amacıyla, siyasi parti genel merkezinden YSK'ya bağlanacak uç bilgisayarların Static İP adreslerim YSK'ya bildirmelidir.
3 - İlgili İP adresinden YSK -SSPS'ye çevrim -içi ulaşacak kullanıcılara SKGM tarafından sağlanacak kullanıcı adı ve şifrelerin güvenliğinden siyasi parti ve belirlediği kullanıcılar sorumludur.
4 - YSK, sandık sonuçlarına erişimdeki bütün süreçleri kayıt altına alır ve denetler.
5 - Siyasi parti genel merkezleri, Siyasi Parti Portalı ve YSK -SSPS Web Servis hizmetini kullanmak üzere sadece 1 (bir) kullanıcı belirleyecektir. Bu kullanıcı, aynı zamanda seçim öncesi ya da seçim günü, teknik bir sorun ile karşılaşıldığında SKGM Bilgi İşlem Merkezi ile irtibat sorumlusudur.
SSPS kullanım talep formu
MADDE 5 - Siyasi parti genel merkezleri, SSPS Web Sitesi kullanıcısı olarak en çok 9 (dokuz) kullanıcı belirleyebilir.
a. Bu 9 kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile YSK -SKGM'ye bildirilir.
b. Siyasi partilerin bildirdikleri her bir kullanıcı için ayrı kullanıcı adı ve şifre üretilir.
c. Kullanıcı sisteme ilk giriş yaptığında, verilen şifreyi değiştirmesi gerekir. Kullanıcı şifresini değiştirmez ise sağlanan hizmetlerden yararlanamaz.
Sandık sonuçlarının saklanması ve görüntülenmesi
MADDE 6 - Seçim günü akşamı, ilçe seçim kurallarınca SEÇSİS'e işlenen sandık sonuçları verileri ile taranmış imzalı sandık sonuç tutanakları, YSK -Portalına aktarılır ve siyasi partiler, SSPS ile bu verilere erişebilirler.
Buna göre;
a. Web sitesine erişime ve web servisi ile veri aktarımına, oy verme günü saat 17,00'den itibaren başlanır.
b. Sandık sonuçları; sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kumlu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilir ve aynı formatta saklanabilir.
c. SSPS Web Sitesi kullanıcısı, görüntülenen sandık sonuçlarını ve geçici sandık sonuçlarına itiraz sonucunda oluşan değişiklikleri de "EXCEL" ya da "CSV" formatında bilgisayarına kaydedebilir.
d. SSPS Web Servisi kullanıcısı, sandık sonuçlarını "XML" formatında bilgisayarına kaydedebilir.
e. Sandık sonuçlarının siyasi parti bilgisayar sistemine kaydedilmesinden sonra, sonuçlara ilişkin veriler üzerinde gizlilik ve güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik yasal sorumluluk siyasi partide olacaktır.
Sandık sonuçları paylaşım sistemi destek hizmetleri
MADDE 7 - SSPS Web Sitesi veya Web Servisi hizmetinden yararlanacak olan siyasi partiler ile test çalışmaları yürütülür ve SSPS Kullanıcı El Kitabı ile SSPS Web sitesi/Web Servisi Kullanıcı El Kitabı ilgili siyasi partilere DVD olarak verilir.
Dayanak
MADDE 8 - Bu Genelge; 298 sayılı Kanun'un Ek 9. maddesi esas alınarak hazırlanmıştır.
MADDE 9 - Bu Genelge Yüksek Seçim Kurulunun 24/02/2015 gün ve 242 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy