Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49) (298 S. K. m. 128)

 

Karar No: 70

 

KARAR

 

............... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla Kurulumuz Başkanlığına gönderilen ...............vekili Av. ...............'ya ait 28.01.2022 tarihli dilekçede; 25.01.2022 tarihinde yapılan ............... Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Seçimine ilişkin olarak, seçimde gerçekleşen usulsüzlüklere karşı yapılan itirazın ............... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 28.01.2022 tarihli ve 2022/26 sayılı kararı ile reddedildiği, ancak çoğunluklu 18.01.2022 tarihinde yapılması planlanan seçim için o tarihte seçim yerinde görevliler tarafından Kasaplar Odası seçimlerinin yapıldığının bildirildiği, bunun üzerine mevcut başkan ve başkan adayı ...............tarafından seçimin ertelendiğine dair tutanak tutulduğunun kendilerine iletildiği, birinci seçimde çoğunluk sağlanmaması durumunda ikinci seçimin yapılması gerekirken tek bir seçimle çoğunluk sağlanmadan seçimin gerçekleştiği, oda üyelerine seçimin yapılacağı genel kurul ilanı tebliğ edilmediği ve herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığı, 25.01.2022 tarihinde gerçekleşen seçimde hava şartlarının kötü olması nedeniyle birçok kişinin katılmamış olmasına rağmen oda başkanına yakın kişiler tarafından bu kişiler adına oy kullanıldığı, ...............'in gündem konuşması yaptığı esnada 3 ve 4 nolu sandıkların konferans salonu dışında kurularak seçimlere başlanıldığı, herhangi bir kimlik kontrolü yapılmadan seçim kağıtlarının dağıtıldığı, listede bulunan imzaların çoğunun adı geçen üyelere ait olmadığı, yeterli denetim ve kontrolden uzak oy kullandırma işlemi yapıldığı, Genel Sekreter ............... tarafından üyelerin listesi ve telefon numaralarının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kendilerine verilemeyeceğinin belirtilmesine rağmen ...............'in üyelerin telefon numaralarına ulaştığı, seçimden önce üyeleri aradığı ve seçimden sonra da üyelere teşekkür mesajı gönderdiği, ...............'ın yakın çevresinin oda üyelikleri bulunmadığı halde seçimde görev aldıkları, oda üye sayısının 1200 kişiyi geçmesine rağmen seçimin yapıldığı salonun kapasitesinin 380 olduğu belirtilerek, tüm bu nedenlerle seçimin iptal edilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun “Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri” başlıklı 49'uncu maddesinin;

 

Birinci fıkrasında; "Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi tek dereceli olarak, yargı gözetiminde gizli oyla ve açık tasnifle yapılır."

 

İkinci fıkrasında; “Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Birden fazla ilçe seçim kurulu bulunan yerlerde görevli hakim, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir."

 

Üçüncü fıkrasında; "Hakim, gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip inceleme yapmak suretiyle varsa noksanlıkları tamamlattırdıktan sonra seçime katılacak genel kurul üyelerini belirleyen listeyi ve diğer hususları onaylar, onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar seçim kurulu ile ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşunun merkezinde ve genel kurulun yapılacağı yerde asılmak suretiyle, ayrıca Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanında yedi gün süre ile ilan edilir."

 

Dördüncü fıkrasında; "Yedi günlük ilan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar onaylanarak ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşuna gönderilir."

 

Dokuzuncu fıkrasında; "Oy verme işlemi genel kurul görüşmelerinden sonra başlar ve saat 17:00'ye kadar, gizli oy açık tasnif esaslarıyla devam eder. Seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen üyeler de oylarını kullanırlar. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar oy verenin kimliğinin resmî bir kuruluşça verilen belge ile kanıtlanmasından ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır..."

 

On birinci fıkrasında; "Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hakim tarafından birleştirilir. Tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak ve ilgili meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkar sayfasında yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hakim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları üst kuruluşlara ve Bakanlığa bildirilir.” hükümleri yer almaktadır.

 

Söz konusu madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere; organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanı hakim tarafından verilen kararın kesin olduğu açıktır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden; ............... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 28.01.2022 tarihli ve 2022/26 sayılı kararı ile 25.01.2022 tarihinde yapılan ............... Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Seçiminde ...............'in 219 oy, .................'ın 63 oy, .................'nın ise 86 oy aldığı, 5362 sayılı Kanun'da organ seçimlerine ilişkin bir düzenlenmenin bulunmadığı, bu nedenle organ seçimlerinde 298 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği, anılan Kanun'un 128'inci maddesinde itiraz süresi ve itirazın karara bağlanma süresinin belirtildiği, buna göre söz konusu itirazın 27.01.2022 tarihinde saat 15.50'de yapıldığı görülerek itirazın süresinde yapılmadığının anlaşıldığı, bununla birlikte iki genel kurul üyesi ve üç kişilik bakanlık temsilcilerince tutulan 18.01.2022 tarihli olağan genel kurul tutanağında toplantı çoğunluğunun sağlanamadığının belirtildiği, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci toplantının 25.01.2022 tarihinde ................. Konferans Salonunda yapıldığı, seçim sandıklarının nereye konulacağı ve oy verme işlemlerinin sandık kurullarının görev alanına girmesiyle birlikte seçimin mevzuata uygun olarak yapıldığı ve sonuçlandırıldığı, sandık kurullarınca seçim sırasında kimliklerini ibraz edenlerin hazirun listesinde bulunduğu yere imza attırılmak suretiyle oylarının kullandırıldığı, kimliğini ibraz etmeyenlere oy kullandırılmadığı, seçim sırasında da sandık kurullarına buna yönelik herhangi bir iddiada bulunulmadığı, seçimin iptali ve seçim sonuçlarına itiraz konulu dilekçede başkalarının yerine oy kullandırıldığı yönündeki itirazın delillendirilmediği, herhangi bir ismin bildirilmediği, bu nedenle soyut olan itirazın yerinde olmadığı, seçim gününe ve haftasına ilişkin hava durumu raporu alınması, yolların kapanıp kapanmadığı bilgisine ulaşılması, ses ve mesaj kayıtlarının değerlendirilmesi, aynı salonda Kasaplar Odası seçiminin yapılıp yapılmadığının sorulması, seçimin yapıldığı ................. Konferans Salonu kapasitesinin sorulması, kamera kayıtlarının incelenmesi ve tanıkların dinlenmesi gibi hususların doğrudan ilçe seçim kurulu başkanlığının görev kapsamına girmediği anlaşıldığından seçimin iptali ve seçim sonuçlarına itiraz talebinin süre yönünden ve yerinde olmadığından reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde;  25.01.2022 tarihinde yapılan ............... Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Seçimine ilişkin olarak, ............... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 28.01.2022 tarihli ve 2022/26 sayılı kararı kesin olduğundan talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle

 

1- TALEBİN KESİNLİK NEDENİYLE REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin Av. ...............'ya tebliğ için ............... 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy