Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 46, 49, 76)
Karar No: 386 
Fatih 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 07.09.2005 günlü, 2005/261 sayılı yazıda; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun, Genel Kurul Toplantısına Katılacaklar Listesi başlıklı 46. maddesinde; Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının genel kurul toplantılarına katılan genel kurul üyeleri; adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, T.C. kimlik numarası, esnaf ve sanatkar sicil numarası ile temsilcisi oldukları meslek kuruluşlarının isimlerini gösterecek şekilde, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının Bakanlık e-Esnaf ve Sanatkar listesindeki yerlerini kimlik göstermek ve imza etmek suretiyle genel kurula katılırlar, yine aynı Kanunun 49. maddesinde “… seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-Esnaf ve Sanatkar veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte 3 nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir” hükümlerine yer verildiği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanlığından Başkanlıklarına gönderilen Genel Kurul ve Organ Seçimlerinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar isimli kitapçığın 26. sayfasının son bendinde; “Bakanlık e-esnaf ve sanatkarlar veri tabanında isimleri yer almadığı halde oda’da üye olarak kayıtlı bulunanlar sözkonusu listeye ilave edilirler” denildiği, aynı Kanunun “Odaların Organları” başlıklı 9. maddesinin (b) bendinde; yönetim kurulunun: Başkan dahil olmak üzere, üye sayısı 1000’den az olan odalarda yedi, üye sayısı 1000 - 2000 olanlarda dokuz, 2000’den fazla olanlarda 11 kişiden oluşacağının belirtildiği göz önünde bulundurularak, Bakanlık e-Esnaf ve Sanatkarlar veri tabanından alınan listede ismi olmayıp üye kayıt defterinde ismi bulunan üyelerin genel kurula katılacaklara ait listeye dahil edilip edilmeyeceği, oda yönetim kurulu üye sayısının Bakanlık e-Esnaf veri tabanından alınan listedeki üye sayısına göre mi, yoksa üye kayıt defterindeki üye sayısına göre mi belirleneceği hususlarında tereddüt hasıl olduğu belirtilerek, konu hakkında açıklayıcı bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu, 21 Haziran 2005 günlü Resmi Gazetenin 25852 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 76. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış ve diğer kanunlarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa yapılmış olan atıfların bu Kanuna yapılacağı hükmü getirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılmış olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununda yer alan odaların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin esasların bir kısmı, 21 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yinelenmiştir.
Söz konusu Kanunun;
46. maddesinde, aynen; “Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının genel kurul toplantılarına katılan genel kurul üyeleri; adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, esnaf ve sanatkarlar sicil numarası ile temsilcisi oldukları meslek kuruluşlarının isimlerini gösterecek şekilde, esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından alacakları listedeki yerlerini kimlik göstermek ve imza etmek suretiyle genel kurula katılırlar. Genel kurulda delegeler ve misafirler ayrı yerlerde otururlar. Güvenliğin temini bakımından bakanlık temsilcisi veya hükümet komiseri tarafından gerek görülürse genel kurul toplantısına misafir alınmaz.
Genel kurul üyelerinin toplantıya bizzat katılmaları gerekli olup, vekalet kabul edilmez. Genel kurul üyelerinden birden fazla temsil hakkı olanların, her temsil hakları için ayrı oy hakkı vardır.
Genel kurul toplantısına katılacakların listesi ve diğer genel kurul evrakı, genel kurul divan başkanı ve divan üyeleri ile Bakanlık temsilcisi veya hükümet komiseri tarafından imza olunur.”
49. maddesinin ikinci fıkrasında; “Seçim yapılacak genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce, genel kurul üyelerini gösteren Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından hazırlanmış genel kurul toplantısına katılacaklar listesi, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ile çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirleyen bir yazı ile birlikte üç nüsha olarak o yer ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir..”,
9. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde ise;
“a) Genel Kurul: Genel Kurul toplantı tarihinden en az altı ay önce odaya kaydolmuş ve Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanından, ilgili esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşu tarafından alınacak, genel kurul toplantısına katılacaklar listesine dahil olan üyelerden oluşur.,
b) Yönetim Kurulu: Başkan dahil olmak üzere, üye sayısı 1000’den az olan odalarda yedi, üye sayısı 1000-2000 olanlarda dokuz, 2000’den fazla olan odalarda onbir kişiden oluşur ve genel kurul üyeleri arasından dört yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir. Aynı sayıda yedek üye seçilir.”
Hükümlerine yer verilmiştir.
Söz konusu Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının organ seçimlerinin usul ve esasları 5362 sayılı Kanunda tanımlanmış ve açıklığa kavuşturulmuştur.
Bu tür organ seçimlerinde, şayet Kanun dışında bir yasal düzenlemeye itibar edilmek istenirse, ilgili Kanunun Tüzüğü veya Yönetmeliğinin olması ve bunlarda da Kanuna aykırı hükümlerin yer almaması gerekir.
Olayımızda ise, ilgili 5362 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanıp çıkartılmış Tüzük veya Yönetmelik mevcut değildir.
Bu bakımdan, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının organ seçimlerinin iş ve işlemlerinin doğrudan 5362 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde değerlendirilip çözümlenmesi gerekir.
Bu nedenle; Genel Kurula katılacaklara ait liste ile Yönetim Kurulu üye sayılarının 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun yukarıda belirtilen 9., 46. ve 49. maddelerine göre Bakanlık e-Esnaf ve Sanatkarlar veri tabanının esas alınarak belirlenip düzenlenmesi gerektiğine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları ile ilgili olarak, Genel Kurula katılacaklara ait liste ile Yönetim Kurulu üye sayılarının 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun yukarıda belirtilen 9., 46. ve 49. maddelerine göre Bakanlık e-Esnaf ve Sanatkarlar veri tabanının esas alınarak belirlenip düzenlenmesi gerektiğine,
2- Karar örneğinin Fatih 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
10.09.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy