Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 14, 18, 19, 23) 
Karar No: 336 
Kurulumuz Başkanlığına Kadışehri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 18.02.2004 günlü, 81 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oluşturulacak sandık kurulu için, 298 sayılı Kanunun 23. maddesi hükmü uyarınca ilçede en son yapılan Milletvekili seçimlerinde en çok oy alan 5 partiden her sandık için 1 asıl ve 1 yedek üye istenir hükmü karşısında, en son yapılan Milletvekili Genel Seçiminde en çok oy alan 5 siyasi partiden herhangi birinin bu seçime iştirak etmemesi durumunda, bu partilerden sandık kurullarına üye ismi istenip istenmeyeceği konusunda tereddüt hasıl olduğunun ve ayrıca yine bu durumda seçime katılmayacak partinin ilçe seçim kurulundaki üyeliklerinin sona erip ermeyeceği hususlarında Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14, 18 ve 19. maddelerinde; ilçe seçim kurullarının yapısı, kuruluşu ve süresi belirtilmiş, üyelerin seçiliş usulü de açık bir şekilde izah olunmuştur. Nitekim ilçe seçim kurulları bu yasal düzenleme gereğince Ocak/2004 tarihinde kurulmuş ve halen 2 yıllık görevini sürdürmektedir.
Ancak, ilçe seçim kurullarının normal zamanda kuruluşları yukarıda izah edildiği şekilde olmasına karşın, seçim sürecinde aynı Kanunun 19. maddesinin 3. bendinin 3. fıkrası “14. maddenin 11. bendi gereğince yapılan tespit ve ilandan seçime katılamayacağı anlaşılan veya o seçim çevresinde seçime katılmayan partinin ilçe seçim kurulundaki üyelerinin görevi sona erer. Bu yoldan boşalan üyelikler seçim çevresinde seçime katılan ve ilçe seçim kurulunda üyesi bulunmayan partiler hakkında birinci bentte yazılan hükümlerin uygulanması ile belirlenir.” hükmüne yer vermek suretiyle, seçime katılan ve o yerde teşkilatı bulunan siyasi partilerden ilçe seçim kurullarına üye alınacağı vurgulanmıştır. Nitekim ilçe seçim kurulunda üyesi bulunan bir siyasi partinin o ilçede 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine katılmayacağının belirlenmesi üzerine; 298 sayılı Kanunun 19. maddesinin 3. bendinin 3. fıkrası uygulanmak suretiyle, kuruldaki üyesinin görevi sona erdirilerek yerine, seçime katılan partinin üyesi alınmak suretiyle yeniden kurul oluşturulmuştur.
Bu nedenle, en son yapılan Milletvekili Genel Seçiminde en fazla oy alan 5 siyasi partiden herhangi birinin seçime katılmaması halinde ilçe seçim kurullarındaki üyelikleri anılan madde gereğince sona erecek olup, kurulda mevcut seçime katılacak diğer partilerin üyelerinin görevleri sürecek, bu siyasi partilerden boşalacak asıl ve yedek üyelikler o seçim çevresinde seçime katılan ve o yerde teşkilatı bulunan siyasi partilerden birer asıl ve birer yedek üye alınmak suretiyle ilçe seçim kurulları oluşturulacaktır.
Bu hükümlerden açıkça anlaşılacağı üzere; Siyasi partilerin bir seçim çevresinde seçime katılmamaları hallerinde ilçe seçim kurulunda görevli olan üyelerinin görevi sona ermekte, yerine o yerde seçime giren ve o yerde teşkilatı bulunan partilerden istenecek üyelerle doldurulacaktır. Bu düzenleme kurulların seçime giren ve kurulda temsil edilip hakkını koruyacak partilerin üyelerinden oluşacağı genel kuralına tamamen uyarlı bulunmaktadır.
Bu yasal düzenlemeler sandık kurullarının teşkili ile ilgili olarak da anılan Kanunun 23 ve müteakip maddelerinde aynen tekrarlanmış bulunmaktadır.
Sonuç: 1 - En son yapılan Milletvekili Genel Seçiminde en fazla oy alan 5 siyasi partiden herhangi birinin seçime iştirak etmemesi durumunda, yukarıda açıklanan durum göz önünde bulundurularak İlçe seçim ve sandık kurullarındaki partili üyelerin çıkartılarak, bu siyasi partilerden üye alınmaması ve boşluğun 298 sayılı Kanunun 19. ve 23. maddelerindeki esaslara göre doldurulması gerektiğine ve bu değişikliğe ilişkin uygulamanın 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi kesin sonuçlarının alınmasına kadar devam etmesine,
2 - Karar örneğinin Kadışehri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
21.02.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy