Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 30, 33)
Karar No: 229 
Baskil İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 05/06/2006 tarih ve 2006/74 sayılı yazıda; 2005 yılında Pınarlı Köyü muhtarının ve ihtiyar meclisi üyelerinden Dört (4) tanesinin istifa etmelerinden dolayı 04/06/2006 Pazar günü Pınarlı Köyünde muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimlerinin yapıldığı, Başkanlıklarının 16/03/2006 tarih ve 2006/29 sayılı yazıları ile Pınarlı Köyünde muhtarlık seçiminin yapılacağının bildirildiği ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin sehven bildirilmediği, Dört (4) adet ihtiyar meclisi üyesinin istifa etmesi nedeniyle seçilen ihtiyar meclisi üyelerinden Dört (4) kişinin istifa edenler yerine mi atanacağı veya Sekiz (8) ihtiyar meclisi üyelerinin görevinin tamamının yerine yeni seçilen ihtiyar meclisi üyelerinin mi atanacağı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 30/a. maddesinde; köy ihtiyar meclisine seçilecek üye sayılarının son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 1.000’e kadar olan köylerde 8 üyenin seçileceği ve seçilecek üye sayısının ilçe seçim kurulu başkanınca belirleneceği, oyların tasnifi sonucunda en çok oy alanlardan başlayarak nüfus sayılarına göre asıl ve yedek üyelerinin tespit olunacağı, bu tespitte nüfusu 1.000’e kadar olan köylerde ilk dört üyenin asıl, geriye kalanların ise yedek üye olacağı öngörülmektedir.
Yine, boşalan muhtarlık ve ihtiyar meclisi – heyeti üyelikleri için seçim yapılması, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 33 üncü maddesi gereğidir.
Anılan maddeye göre; seçim döneminin sona ermesinden önce ihtiyar meclisi veya heyeti üye sayısının yedeklerinin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının köylerde tabii üyeler hariç yarısına düşmesi halinde, muhtarın veya mülki amirin bildirimi üzerine İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca durumun 48 saat içinde ilan edilip, ilan tarihinden sonra gelen 60 ıncı günü takip eden ilk Pazar günü oy verme işleminin yapılacağı, ihtiyar meclisi - heyeti üyeliği seçiminin yapılması gerektiği hallerde köy veya mahalle muhtarlığının da boşalması halinde her iki seçimin beraber yapılacağı, hükmü yer almaktadır.
Buradan anlaşılacağı üzere, aynı yerleşim biriminde her iki organda da boşalma söz konusu ise o yer seçimlerinin birleştirilerek birlikte yapılacağı esas alınmıştır.
2972 sayılı Kanunun 30. maddesine göre Pınarlı köyünde ihtiyar meclisini 4 kişi oluşturmaktadır. Halen görev başında 4 yedek üye bulunmaktadır. Kural olarak istifa eden asıl üyeler yerine sıra ile yedek üyeler getirilir ve asıl üyeler 4’e tamamlanır. İstifa eden asıl üyelerin yerine bu şekilde yedek üyeler getirileceğinden bu köyün 4 yedek üyesi 4 asıl üye olacaktır. 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre, ihtiyar meclisi üye sayısının yedeklerinin de getirilmesinden sonra asıl üye sayısı üye tam sayısı olan 4’ün yarısı 2 veya daha aza inerse bu köyde ihtiyar meclisi üyelerinin tamamı için seçim yapılması gerekecektir. Yedek üyeler asıl olunca 4 asıl üyeli ihtiyar meclisi göreve devam edecektir. O halde Pınarlı Köyünde ihtiyar meclisi vardır ve 4 kişi olarak göreve devam edeceklerdir. İhtiyar meclisi üyelikleri böylece boşalmamış olduğundan, ihtiyar meclisi üyelikleri için seçim yapılması söz konusu değildir. Üyeliklerden iki tanesinde daha boşalma söz konusu olur ise, o zaman seçim koşulları oluşur.
Söz konusu 33. maddeye göre, asıl üye sayısı üye tam sayısı olan Dördün (4) yarısı İki (2) veya daha aza düşmediği sürece Pınarlı Köyünde ihtiyar meclisi göreve devam edeceğinden, 04/06/2006 tarihinde Pınarlı Köyünde ihtiyar meclisi üyeliği seçimi sehven yapılmış ve seçilenlere tutanak verilmiş ise de, ihtiyar meclisi üyeliği için yapılan işlem yukarıda açıklanan yasal hükümlere aykırı biçimde gerçekleştirilmiş olup, ihtiyar meclisi üyeliği seçimi geçerli değildir, hükümsüzdür, yok hükmündedir. Bu şekilde yapılan ihtiyar meclisi üyeliği seçimi kişilere subjektif bir hak bahşetmez. Bunun doğal sonucu olarak da, Kanuna aykırı biçimde 04/06/2006 tarihinde yapılmış bir seçimi kazandığı ileri sürülen kişilere verilen köy ihtiyar meclisi üyeliği tutanakları da geçersizdir. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçim sonrası seçilen ihtiyar meclisinin Dört (4) yedek üyesi asıl üye konumuna getirilmiş olduklarından görevlerine devam etmeleri gerekir.
Baskil İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının yukarıda belirtilen yazısından anlaşılacağı üzere, Pınarlı Köyü muhtarının 2005 yılında istifa etmesi nedeniyle köy muhtarlığı boşalmış ve anılan yerleşim biriminde 04/06/2006 tarihinde muhtarlık seçimi yapılmıştır. Anılan kanun maddesine göre muhtarlık seçimi ile ilgili yapılan işlem doğru ve geçerli bulunmaktadır.
Yukarıdan beri izah edilen nedenlerle, Elazığ İli Baskil İlçesi Pınarlı Köyünde 04/06/2006 tarihinde yapılan muhtarlık seçiminin geçerli sayılmasına, ancak ihtiyar meclis üyeliği seçiminin hükümsüzlüğüne karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 2972 sayılı Kanunun 33. maddesine göre, asıl üye sayısı üye tam sayısı olan Dört (4)’ün yarısı iki veya daha aza düşmediğinden, 28 mart 2004 tarihinde yapılan Pınarlı Köyü ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin geçerli olduğuna ve yedek üyeler asıl üye konumuna geçmiş olmaları nedeniyle bu mevcut Dört (4) üye ile görev ifa edilmesi gerektiğine,
2- Elazığ İli Baskil İlçesi Pınarlı Köyünde 04/06/2006 tarihinde yapılan muhtarlık seçiminin geçerli olduğuna, ancak 04/06/2006 tarihinde yapılan ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin hükümsüzlüğüne ve yapılan seçim sonrası köy ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilenlerin mazbatalarının iptaline,
3- Karar örneğinin gereği için Baskil İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, bilgi için Kurulumuz İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına gönderilmesine,
4- Karar örneğinin Baskil İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, Pınarlı Köyünde 04/06/2006 tarihinde yapılan seçimde ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilenlere tebliğine,
10/06/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy