Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33, 36) (298 S. K. Ek. m. 4) (2839 S. K. m. 9)
Karar No: 355
Kızılcahamam İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 06/11/2006 tarihli ve C.05.0.SKB.4.06.21.140.04/531 sayılı yazıda; İlçelerine bağlı Belpınar Köyünde boşalmış olan ihtiyar meclisi üyeliği seçimi için hazırlanan seçim takvimine göre oy verme gününün 31 Aralık 2006 tarihi olarak belirlendiği, ancak 31 Aralık 2006 tarihinin Kurban Bayramının birinci gününe denk gelmesi nedeniyle seçimlere katılma oranının az olacağı ve seçimin de köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi olması nedeniyle iş açısından bir yoğunluk arz etmeyip yetiştirilebilecek olmasından dolayı, 31 Aralık 2006 tarihinde yapılacak Belpınar Köyü ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin bir hafta öncesinde yani 24 Aralık 2006 tarihinde yapılıp yapılmayacağı hususunda karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Kızılcahamam İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, Kızılcahamam İlçesi Belpınar Köyü ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin 31 Aralık 2006 olarak belirlendiği, ancak 31 Aralık 2006 tarihinin Kurban Bayramının birinci gününe denk gelmesi nedeniyle, söz konusu seçimin 24 Aralık 2006 tarihinde yapılıp yapılamayacağının bildirilmesi istenilmiştir.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 33 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında: “Seçim döneminin sona ermesinden önce ihtiyar meclisi veya ihtiyar heyeti üye sayısının yedeklerinin de getirilmesinden sonra üye tamsayısının köylerde tabii üyeler hariç yarısına düşmesi halinde, muhtar durumu bir hafta içinde ilgili seçim kurulu başkanlığına ve bilgi için de mahallin en büyük mülki amirine bildirmeye mecburdur.
Bu bildirim üzerine ilçe seçim kurulu başkanlığınca durum 48 saat içinde ilan edilir. İlan tarihinden sonra gelen 60 ıncı günü takip eden ilk Pazar günü oy verilir.”
hükmü yer almaktadır.
2972 sayılı Kanunun 36. maddesinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 9 uncu maddesinde de; “Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde, Yüksek Seçim Kurulu, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabilir.” hükmünü içermektedir.
2972 sayılı Kanunun 36. maddesinde; “Bu Kanunda özel hüküm bulunmayan hallerde 26/4/1961 gün ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 22/4/1983 tarih 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, 10/6/1883 gün ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun ve bunların ek ve değişikliklerinin bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.”
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek-4. maddesinde ise; “Yüksek Seçim Kurulu, zorunlu gördüğü takdirde, … seçim işlemleri için bu kanunda veya başka kanunlarda öngörülen tarihleri ve süreleri değiştirebilir...”
hükümleri düzenlenmiştir.
Bilindiği gibi, bir seçimde her kademede yapılması gereken işlemler ve çalışmalar bulunmaktadır. Bu işlem ve çalışmaların önceden planlanarak düzen içinde yürütülmesini sağlamak zorunluluğu vardır. Seçimle ilgili işlemlerin bir bölümünün hangi sürelerde yapılması gerektiği ilgili Kanunlarda belirtilmiş, bir bölümünde ise Kanunlarda süre tespit edilmemiştir. Seçim sürecinin başlaması ile oy verme gününe kadar bütün ilgililerce yapılması gereken yasal işlemlerin bir takvime bağlanması zorunlu bulunmaktadır. Çünkü, yasalar oy verme ile sonuçlanacak olan seçim süreci içerisinde seçim kurullarına, siyasi partilere, Vatandaşlara ve tüm ilgililere sürelerle bağlı olarak görevler vermiş, yetki ve haklar tanımış, ayrıca yasalar Yüksek Seçim Kuruluna seçim yasalarının kimi seçim iş ve işlemlerine ilişkin olarak tespit ettiği süreleri makul süreler içinde kısaltarak uygulayabilme olanağı vermiştir.
Her ne kadar; 2972 sayılı Kanunun 33. maddesinde, seçimin ilan tarihini takip eden 60. günü izleyen ilk Pazar günü yapılması gerektiği öngörülmüş ise de; köy ihtiyar meclis üyeliği seçim iş ve işlemlerinin yoğun olmaması ve yapılacak işlemin yetiştirilebileceği, ayrıca yapılacak olan seçimin Kurban Bayramının birinci gününe isabet etmiş olduğu da göz önünde bulundurularak, Seçim Kanunlarının Yüksek Seçim Kuruluna verdiği süre kısıtlamaya ilişkin yetkisine istinaden Kızılcahamam İlçesi Belpınar Köyü ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca tespit ve ilan edilen 24 Aralık 2006 Pazar günü yapılmasının uygun olduğuna ve durumun mahallinde yeniden ilanına karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Kızılcahamam İlçesi Belpınar Köyü ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca tespit ve ilan edilen 24 Aralık 2006 Pazar günü yapılmasının uygun olduğuna ve durumun mahallinde yeniden ilanına,
2- Karar örneğinin gereği için Kızılcahamam İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, bilgi için Kurulumuz İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,
10/11/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy