Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 49)
Karar No: 338 
PTT Genel Müdürlüğü Posta Telgraf Dairesi Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 18.02.2004 günlü, 436 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle Belediye Başkanlıkları, Belediye Meclis Üyeliği, Muhtarlık, İhtiyar Meclisi Üyesi, İhtiyar Heyeti Üyeliği ve bağımsız olarak aday olacakların, postaya açıktan, ambalajsız olarak verecekleri el ilanı, broşür gibi adressiz basılmış kağıtların kabul ve dağıtımının yapılabilmesini teminen idarelerince bir çalışma başlatıldığı, bu nedenle oy verme gününden önceki onuncu gün olan 18 Mart 2004 tarihinden daha önceki tarihlerde, bir başka ifadeyle bu günlerde söz konusu broşür, el ilanları ve benzerlerinin kabul edilip edilmeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğünden bahisle, bu kapsamdaki gönderilerin kabul ve dağıtımlarının yapılabilmesini teminen görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 49 ncu maddesine göre seçimlerde propaganda serbest olup, 57 nci maddesinde; “Seçimlere katılan siyasi partiler, bağımsız adaylar, el ilanı ve her türlü matbua dağıtmakta serbesttir. Ancak, oy verme gününden önceki günün saat 18:00’den sonra ilan, beyanname, genelge, açık mektup ve her çeşit propaganda mahiyeti taşıyan matbuanın dağıtılması, yapıştırılması, asılması ve satılması yasaktır. Oy pusulası her zaman dağıtılabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, oy verme gününden önceki tarihlerde seçime katılan siyasi partiler, bağımsız adaylar el ilanı ve her türlü matbuayı serbestçe dağıtabilirler. Oy verme gününden önceki gün saat: 18:00’den sonra (son 24 saat) bu tür ilan ve benzerlerinin dağıtılması yasak kapsamında değerlendirilmektedir.
İstek sahibi PTT Genel Müdürlüğü; adressiz basılmış el ilanı ve broşürlerin kabul ve dağıtımının yapılması çalışmaları yürütüldüğünden bahsederek seçim döneminde ( 1 Ocak - 18 Mart) bu kabil evrakın kabul edilip edilmeyeceği konusunda görüş sormaktadır.
Adressiz verilecek matbuanın PTT tarafından kabul edilip edilmeyeceği müessesenin kendi iç mevzuatı ile ilgili bulunmakla beraber, seçimlerin dürüst, adil, eşit ve tarafsız yapılması, siyasi partilere ve bağımsız adaylara eşit imkan tanınıp eşit işleme tabi tutulmaları Anayasa, Seçim Yasası ve genelgelerimizde vazgeçilmez kurallar olarak kabul edilmiştir. Ayrıca kamu görevlilerinin ilan ve broşür dağıtmaları da kanunen yasaklanmıştır.
Adressiz dolayısıyla muhatabı belli olmayan basılı kağıtların kabulü, dağıtım biçimi, miktarı, dağıtımın yapılıp yapılmadığı veya gereği kadar dağıtım yapılıp yapılmadığı bir siyası parti veya bağımsız adaya öncelik verilip, diğerinin dışlandığı konuları yukarıda yazılı ilkeler çerçevesinde şiddetli şikayet ve itirazlara meydan verecek, hem PTT hem de seçim kurulları suçlamalara muhatap kılınacaktır.
Bu nedenle, Belediye Başkanlıkları, Belediye Meclis Üyeliği, Muhtarlık, İhtiyar Meclisi Üyesi, İhtiyar Heyeti Üyeliği ve bağımsız olarak aday olacakların, postaya açıktan, ambalajsız olarak verecekleri el ilanı, broşür gibi basılmış kağıtların belli bir adresi ihtiva ettiği takdirde, PTT Genel Müdürlüğü Posta Telgraf Dairesi Başkanlığınca oy verme gününden önceki günün saat:18.00’e kadar yani son 24 saat haricinde dağıtımında kanunen bir sakınca bulunmadığına, ancak son 24 saat içinde bu tür gönderilerin dağıtımının yasak olduğuna karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1 - Belediye Başkanlıkları, Belediye Meclis Üyeliği, Muhtarlık, İhtiyar Meclisi Üyesi, İhtiyar Heyeti Üyeliği ve bağımsız olarak aday olacakların, postaya açıktan, ambalajsız olarak verecekleri el ilanı, broşür gibi basılmış kağıtların belli bir adresi ihtiva etmesi şartı ile , PTT Genel Müdürlüğü Posta Telgraf Dairesi Başkanlığınca oy verme gününden önceki günün saat: 18.00’e kadar yani son 24 saat haricinde dağıtımında kanunen bir sakınca bulunmadığına, ancak son 24 saat içinde bu tür gönderilerin dağıtımının yasak olduğuna,
2 - Karar örneğinin PTT Genel Müdürlüğü Posta Telgraf Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
21.02.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy