Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 14, 15, 17, 18)
Karar No: 20
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 05.01.2002 havale günlü yazısında; 298 sayılı Kanunun 15 ve 18 inci maddeleri uyarınca, 2002 yılı Ocak ayının son haftasında iki yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek siyasi partilerle, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilecek siyasi partilerin, 298 sayılı Kanunun 14/4 ve 17 nci maddeleri uyarınca tespit ve ilanına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu ve ilgili belgeler incelendi;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
A) 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 15 ve 18 inci maddeleri hükümlerine göre il ve ilçe seçim kurullarının 2002 yılı Ocak ayının son haftasında iki yıl süre için yeniden kurulması gerekmektedir.
Aynı Kanunun 14 üncü maddesinin 4 üncü bendinde ise, Yüksek Seçim Kurulu, "Tüzüklerine göre ilk genel kongrelerini yapmış olup illerin en az yarısında ve en az altı ay evvel il ve ilçe teşkilatını kurmuş bulunan siyasi partilerin adlarını, ilçe seçim kurullarının yeniden kurulması için öngörülen ayların ikinci haftasında tespit ve ilan etmek" ile görevlendirilmiştir.
Şu halde, sözü edilen 14 üncü maddenin 4 üncü bendinde öngörülen koşullara sahip siyasi partilerin hangileri olduğunun öncelikle araştırılıp tespiti gerekmektedir. Bu tespitte 1999 yılı içerisinde yeni kurulan ve henüz organları seçilmeyen belediyeler (12 adet) ile büyükşehir belediyelerine dönüşen illerin belediye sınırları içinde ayrıca ilçeler oluşturulması söz konusu olmaksızın kurulan sekiz (8) İl’e bağlı toplam otuz (30) adet alt kademe büyükşehir belediyeleri hesaba katılmamıştır. Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda:
a) 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 4 üncü bendindeki koşullara uygun olarak kendi tüzüklerine göre ilk genel kongrelerini yapmış ve Ocak/2002 ayının ikinci haftasından 6 ay önce illerin en az yarısında teşkilatını kurmuş siyasi partilerin; Anavatan Partisi, Aydınlık Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Türkiye Partisi, Demokratik Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olduğu belirlenmiştir.
O halde, adları geçen bu 16 siyasi partinin 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 4 üncü bendi uyarınca, Ocak/2002 ayının son haftasında iki yıl süre için yeniden kurulacak ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenebilecek siyasi partiler olarak tespit ve ilanı gerekir.
b) Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getirmedikleri dolayısıyla 298 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 4 üncü bendinde öngörülen nitelikleri kazanamadıkları tespit edilmiştir.
B) Öte yandan, il ve ilçe seçim kurullarında birer temsilci bulundurabilecek siyasi partilerin hangileri olduğu 298 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre; 14 üncü maddenin 4 üncü bendi gereğince Yüksek Seçim Kurulunca tespit ve ilan edilen siyasi partiler, maddede öngörülen teşkilatlanma koşuluna uyulması suretiyle, il ve ilçe seçim kurullarında birer temsilci bulundurabilirler.
14 üncü maddenin 4 üncü bendinde öngörülen koşullara sahip siyasi partilerin hangileri olduğu yukarıda tespit edilmiş bulunmaktadır. Bu siyasi partilerin il ve ilçe seçim kurullarında 17 nci madde gereğince temsilci bulundurabileceklerinde hiç kuşku yoktur.
Sonuç: Yukarıda açıklanan durum karşısında;
1 - 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun; 14 üncü maddesinin 4 üncü bendinde öngörülen koşulları 2002 yılı Ocak ayının ikinci haftasından 6 ay öncesi olan 15.07.2001 tarihi itibariyle taşıyan siyasi partilerin; Anavatan Partisi, Aydınlık Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrat Parti, Demokrat Türkiye Partisi, Demokratik Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olduğunun tespit ve ilanına,
2 - Karar örneğinin Resmi Gazete’ de yayımlanmasına,
12.01.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy